ΕλβαλΧαλκόρ: Το νέο ισχυρό brand της Viohalco μπαίνει στο Χ.Α.

ΕλβαλΧαλκόρ: Το νέο ισχυρό brand της Viohalco μπαίνει στο Χ.Α.

Του Απόατολου Σκουμπούρη

Ένα περίπου χρόνο μετά την ενοποίηση δύο άλλων εταιρειών του ομίλου, των Ελληνικών Καλωδίων και των Σωλ. Κορίνθου που πλέον αποτελούν την ενιαία Cenergy Holdings, o όμιλος Viohalco αποκτά από σήμερα ένα ακόμη... βαρύ χαρτί στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Ο λόγος για την ΕλβάλΧαλκόρ που σήμερα ντεμπουτάρει στο Χ.Α. ως ενοποιημένος όμιλος με την εισαγωγή νέων μετοχών που προέκυψαν από τη συγχώνευση, αποτελώντας πλέον ένα από τα ισχυρότερα brands του ομίλου πανευρωπαϊκά.

Από τη συγχώνευση προκύπτει ένας μεγαλύτερος όμιλος με πολύ ισχυρότερο οικονομικό και επιχειρηματικό εκτόπισμα, πιο αναγνωρίσιμο brand και ισχυρότερο αποτύπωμα στην ευρωπαϊκή μεταλλουργία.

Σήμερα λοιπόν εισάγονται προς διαπραγμάτευση οι 375.241.586 νέες μετοχές της ΕλβάλΧαλκόρ, με νέα ονομαστική αξία 0,39 ευρώ εκάστη, ενώ η τιμή εκκίνησής στο ταμπλό θα είναι τα 1,73 ευρώ, επίπεδα που έκλεισε χθες ο τίτλος της Χαλκόρ.

Άρα με το... καλημέρα, η νέα εταιρεία θα ξεκινήσει με κεφαλαιοποίηση 649 εκατ. ευρώ, οπότε πλασάρεται στις πρώτες είκοσι θέσεις αποτιμήσεων του Χ.Α.!

Πλέον, η ΕλβάλΧαλκόρ είναι μία από τις κορυφαίες εταιρείες διεθνώς στον κλάδο της έλασης αλουμινίου, ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς της Ελλάδος και η μόνη εταιρεία έλασης αλουμινίου που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της 30ης Ιουνίου 2017 ο νέος, ενοποιημένος όμιλος ΕλβάλΧαλκόρ θα διαθέτει ένα ενεργητικό 1,547 δισ. ευρώ, ίδια κεφάλαια 644 εκατ., καθαρό δανεισμό 544 εκατ., πωλήσεις εξαμήνου 934 εκατ., EBITDA 91 εκατ. και καθαρά κέρδη 40 εκατ. ευρώ. Ισχυρότατο εκτόπισμα, από κάθε άποψη. Άλλωστε, ελληνικές εταιρείες, εισηγμένες στο Χ.Α. ή μη, που κάνουν ετήσιο τζίρο πάνω από 1 δισ. ευρώ δεν υπάρχουν... δεκάδες!

Θυμίζουμε ότι η μετοχή της Χαλκόρ είχε άνοδο 225% το 2017, πετυχαίνοντας μια από τις 2-3 κορυφαίες επιδόσεις σ'' όλο το Χ.Α., ενώ τον πρώτο μήνα του 2018 ενισχύθηκε σε ποσοστό 26,3%, επιβεβαιώνοντας το σταθερά ανοδικό momentum.
H Xαλκόρ ιδρύθηκε το 1977 και πέρασε το κατώφλι του Χ.Α. στις 27 Δεκεμβρίου του 1996. Η Ελβάλ ιδρύθηκε το 1971, εισήλθε στο Χ.Α. το 1996 ενώ τελευταία ημέρα της στο ταμπλό ήταν στις 25 Φεβρουαρίου του 2016.
Φλερτ με τον FTSE 25

Μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, το ποσοστό της μητρικής Viohalco στην EλβάλXαλκόρ θα κυμαίνεται γύρω στο 90%. Σύμφωνα με πληροφορίες, σύντομα θα υπάρξουν διευθετήσεις για την αύξηση του free float, που θα αναβαθμίζει πλήρως τη μετοχή με στόχο να βάλει πλώρη για εισαγωγή της στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση και στον FTSE 25.

Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι θα ακολουθήσουν σημαντικά placements ώστε να υπάρξει η σχετική διασπορά που θα επιτρέπει την είσοδο στον FTSE 25. Placement βεβαίως, που... λογικά δε θα γίνουν στις τρέχουσες τιμές. Σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, οι δυνατότητες αυτού του ομίλου είναι να «χτυπήσει» αποτίμηση πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Η παγκόσμια πατέντα της ΕΛΒΑΛ

Η Ελβάλ εδώ και τρία περίπου χρόνια, έχει κατοχυρώσει μια πατέντα με την οποία έχει κατακτήσει όλη την Ευρώπη. Πρόκειται για το βραβευμένο προϊόν, Elval grain που είναι κατοχυρωμένο από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας.

Αποτελεί την απόλυτη καινοτομία στο χώρο αυτής της βιομηχανίας, μια εξαιρετικά «φίνα» και πρωτοπόρα κατασκευή φύλου αλουμινίου πάχους 2,5 χιλιοστών, που πλέον «φοριέται» στο 85% των φορτηγών και των κοντέινερ στην Ευρώπη! Περιορίζει την ολίσθηση, έχει αντίσταση σε μηχανική φθορά, ενώ λειτουργεί και ως... ασπίδα στο θόρυβο.

Το Elval grain παράγεται σε ενιαίο μήκος μέχρι και 13,5 μέτρα με ειδικά διαμορφωμένη ανάγλυφη επιφάνεια και προδιαγραφές άρτιας πρόσφυσης με το αμάξωμα των φορτηγών ψυγείων. Έχουν αυξημένες αντιολισθητικές ιδιότητες και διακρίνονται για τις υψηλές μηχανικές ιδιότητες και τη μεγάλη διάρκεια ζωής.

Πρόκειται για ένα προϊόν που παρέχει τεράστια προστιθέμενη αξία στην ελληνική εταιρεία που εξάγει το 90% των προϊόντων της 75 χώρες ανά τον κόσμο, ενώ το 50% των διεθνών πωλήσεών της έρχεται από την Ευρώπη.

Η πρόσφατη εξαγορά Ολλανδικής εταιρείας

Πρόσφατα η Eλβαλχαλκόρ υπέγραψε συμφωνητικό με την εταιρεία Koramic Holding SA, που εδρεύει στο Βέλγιο με στόχο την αγορά - μέσω αύξησης κεφαλαίου - του 50% της εταιρείας Nedzink B.V., η οποία δραστηριοποιείται στην πόλη Budel-Dorplein της Ολλανδίας.

Σύμφωνα με το συμφωνητικό, η Ελβαλχαλκόρ θα εισφέρει περίπου 15 εκατ. ευρώ, ενώ τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση μέρους ενός επενδυτικού προγράμματος 20 εκατ. ευρώ στην Nedzink.

Η Nedzink δραστηριοποιείται ήδη από το 1973 στον τομέα έλασης τιτανιούχου ψευδαργύρου, ενώ διαθέτει εγκατεστημένη δυναμικότητα 24 χιλιάδων τόνων, τους οποίους διαθέτει μέσω του δικτύου πωλήσεών της σε χώρες όπως Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία κ.α.

Οι Ελβαλχαλκόρ και Koramic σκοπεύουν στη δημιουργία μιας κοινοπραξίας για την ανάπτυξη της παραγωγής στον τομέα του τιτανιούχου ψευδαργύρου, αυξάνοντας την παραγωγική δυναμικότητα των γραμμών της Nedzink, συνδυάζοντας την τεχνογνωσία αμφότερων των δύο ομίλων.

Δάνειο 70 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Τον περασμένο Δεκέμβριο η ΕλβάλΧαλκόρ εξασφάλισε δάνειο 70 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕ).

Συγκεκριμένα, η ΕΤΕ ενέκρινε τη χορήγηση δανείου ύψους 70 εκατ. ευρώ για να στηρίξει πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 150 εκατ. ευρώ που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει η Ελληνική
Βιομηχανία Χαλκού & Αλουμινίου ΑΕ για τεχνικές και κτιριακές υποδομές, το οποίο θα απαιτήσει περαιτέρω χρηματοδότηση για λειτουργικές δαπάνες και κεφάλαιο κίνησης ύψους άνω των 50 εκατ. ευρώ την επόμενη πενταετία.

Η δανειακή αυτή σύμβαση αποτελεί το πρώτο βήμα προς την υλοποίηση αυτού του σημαντικού επενδυτικού προγράμματος, δεδομένου ότι η ΕλβάλΧαλκόρ σκοπεύει να αναζητήσει περαιτέρω διεθνή χρηματοδότηση.

Η μονάδα ανακύκλωσης της ΕΛΒΑΛ στο Μαρούσι

Η Ελβάλ έχει δημιουργήσει στο Μαρούσι Αττικής ένα σύγχρονο Κέντρο Ανακύκλωσης Κουτιών Αλουμινίου (ΚΑΝΑΛ). Πρόκειται για ένα πρότυπο κέντρο που υποδέχεται, αγοράζει και συσκευάζει μεταχειρισμένα αλουμινένια κουτιά και τα προωθεί στο εργοστάσιο της ΕΛΒΑΛ στα Οινόφυτα Βοιωτίας για να ανακυκλωθούν στην παραγωγική διαδικασία.

Το κέντρο αυτό είναι πιστοποιημένο με Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, σύμφωνα με το πρότυπο ISO 14001:2004 από το BUREAU VERITAS και έχει τη δυνατότητα να δέχεται ετησίως 2.800 τόνους χρησιμοποιημένων αλουμινένιων κουτιών.

Παράλληλα, η ΕΛΒΑΛ εφαρμόζει το πιστοποιημένο Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης ISO I400I: 2004, το οποίο περιλαμβάνει μηχανισμούς πρόληψης, παρακολούθησης και ελαχιστοποίησης όλων των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, καθώς επίσης και μηχανισμούς διαρκούς βελτίωσης.