ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Σήμερα το ομόλογο - Νέες επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ εκτοξεύουν την παραγωγή σε πάνω από 500 χιλ. τόνους

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Σήμερα το ομόλογο - Νέες επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ εκτοξεύουν την παραγωγή σε πάνω από 500 χιλ. τόνους

Με νέες επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ το2022 η ElvalHalcor συνεχίζει τη δυναμική της ανάπτυξη, ξεπερνώντας η παραγωγική της δυναμικότητα τους 500 χιλ. τόνους. Σήμερα ξεκινούν οι εγγραφές για το ομολογιακό των 250 εκατ. ευρώ που θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, με τα 30 εκατ.ευρώ να διοχετεύονται στην αγορά εκτάσεων για χρήσεις logistics, τα 60 εκατ. ευρώ να χρησιμοποιούνται ως κεφάλαιο κίνησης και τα υπόλοιπα 154 εκατ.ευρώ να επαναχρηματοδοτούν το βραχυπρόθεσμο δανεισμό της εταιρείας.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τα στοιχεία της μελέτης του ΙΟΒΕ, όπου αποδεικνύουν τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που έχει η δραστηριοποίηση της εταιρείας στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Η εξωστρεφής εταιρεία αντιπροσωπεύει το 7,5% των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων στη χώρα μας. Η ετήσια αξία παραγωγής της εταιρείας στην Ελλάδα το διάστημα 2018-2020 άγγιξε το 1,5 δισ. ευρώ, ενώ η προστιθέμενη αξία που παράγεται είναι άνω των 200 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η συνολική συνεισφορά της ElvalHalcor στο ΑΕΠ υπερβαίνει τα 700 εκατ.ευρώ (δηλαδή 0,4% του ΑΕΠ) το χρόνο, ενώ η εταιρεία στηρίζει συνολικά 14.000 θέσεις εργασίας σε όρους ισοδύναμων πλήρους απασχόλησης. Ειδικότερα, κάθε θέση εργασίας στην εταιρεία στηρίζει άλλες πέντε στο σύνολο της αγοράς, ενώ η εταιρεία βρίσκεται στην τέταρτη θέση των κλάδων μεταποίησης με βάση τις επενδύσεις που πραγματοποιούνται σε υλικά. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο Γενικός Διευθυντής του Τομέα Διέλασης Χαλκού και Κραμάτων της ElvalHalcor, Πάνος Λώλος «η εταιρεία είναι εθνικός πρωταθλητής, με την αξία των εξαγωγών να είναι περίπου 1,5 δις.ευρώ και να καλύπτει το 56% των εξαγωγών αλουμινίου και το 94% χαλκού στη χώρα μας».

Σε ό,τι αφορά στις επενδύσεις, η ElvalHalcor τα τελευταία χρόνια έχει συμβάλει στη μείωση της κάλυψης του επενδυτικού κενού, καθώς από την εταιρεία προέρχεται το 5,6% των επενδύσεων της μεταποίησης.

Για το 2022 δρομολογούνται επενδύσεις ύψους 100 εκατ.ευρώ, που θα ενισχύσουν τη διεθνή παρουσία της εταιρείας στο εξωτερικό και θα αναβαθμίσει την παραγωγική δυναμικότητα της εταιρείας σε πάνω από 500 χιλ.τόνους.

Από τη μεριά του ο Νίκος Καραμπατέας, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Τομέα Έλασης Αλουμινίου, σημείωσε πως «οι βασικοί πυλώνες των τάσεων της παγκόσμιας οικονομίας ωθούνται από τον χαλκό και το αλουμίνιο. Η κυκλική οικονομία, η αστικοποίηση με ένα βιώσιμο τρόπο, οι κατασκευές, η πράσινη ενέργεια και η πράσινη μετάβαση στηρίζονται στο χαλκό και το αλουμίνιο». Πράγματι, η κυκλική οικονομία είναι άμεσα συνεισφασμένη με το αλουμίνιο και τον χαλκό. Και τα δύο μετάλλα ανακυκλώνονται, κάτι που δεν συμβαίνει με το πλαστικό ή άλλες πρώτες ύλες.

Ο Σπύρος Κοκκόλης, Οικονομικός Διευθυντής της εταιρείας εστίασε στα εντυπωσιακά οικονομικά μεγέθη της ElvalHalcor.Όπως σημείωσε ο τζίρος αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 δισ.ευρώ, ενώ επεσήμανε πως οι αυξήσεις στις τιμές των μετάλλων αντιμετωπίζεται από ένα μοντέλο «pass through», δηλαδή περνά στον πελάτη. Αντίθετα, η αύξηση των τιμών ενέργειας δημιουργεί αναταράξεις σε όλες τις εταιρείες, ωστόσο και αυτή την κρίση η εταιρεία την αντιμετώπισε δυναμικά, χωρίς να ανακόπτεται η αναπτυξιακή της πορεία. Ειδικότερα, το EBITDA στο εξάμηνο εκτοξεύθηκε πάνω από 130 εκατ.ευρώ, με τις επενδύσεις του τρέχοντος έτους να αγγίζουν τα 115 εκατ.ευρώ και στον στόχο της διοίκησης να είναι η συνέχιση της οργανικής ανάπτυξης.

Το μέσο κόστος δανεισμού είναι κάτω από 3%, με τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό να ξεπερνά οριακά το 3%.

Πρεμιέρα για το ομόλογο

Υπενθυμίζεται πως αύριο Τετάρτη πραγματοποιεί η ElvalHalcor το μεγάλο βήμα για την άντληση κεφαλαίων ύψους 250 εκατ. ευρώ μέσω της έκδοσης ομολόγου 7ετούς διάρκειας με δημόσια προσφορά, το οποίο θα εισαχθεί προς διαπραγμάτευση στο ελληνικό χρηματιστήριο. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το επιδιωκόμενο εύρος απόδοσης για την έκδοση κινείται μεταξύ 2,4% έως 2,9%. Τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση παλαιότερων τραπεζικών δανείων και για κεφάλαιο κίνησης.

Επίσης, οι ομολογίες θα διατεθούν προς κάλυψη μέσω Δημόσιας Προσφοράς εντός της Ελληνικής Επικράτειας στο σύνολο του επενδυτικού κοινού, δηλαδή σε ειδικούς και ιδιώτες επενδυτές, εντός περιόδου τριών (3) εργασίμων ημερών κατά την οποία θα διεξαχθεί η κάλυψη του Ομολογιακού Δανείου, με χρήση της υπηρεσίας Ηλεκτρονικού Βιβλίου Προσφορών του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα καταχωρηθούν στο Σ.Α.Τ. και θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Η τιμή διάθεσης ανά Ομολογία έχει οριστεί στο άρτιο, δηλαδή σε 1.000 ευρώ ανά Ομολογία.

Το επιτόκιο και η τελική απόδοση θα καθοριστεί από τους Συντονιστές Κύριους Αναδόχους με τη διαδικασία Η.ΒΙ.Π., σύμφωνα με τα ειδικότερα σχετικά οριζόμενα στο Ενημερωτικό Δελτίο, θα εγκριθούν από εξουσιοδοτημένο από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εκδότριας πρόσωπο και θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα της Εταιρείας και στο διαδικτυακό τόπο του Χρηματιστηρίου Αθηνών το αργότερο την επόμενη εργάσιμη ημέρα μετά την περίοδο της Δημόσιας Προσφοράς.

Η τελική απόδοση και το επιτόκιο θα γνωστοποιηθούν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και θα δημοσιευθούν στον διαδικτυακό τόπο της Εκδότριας και του Χ.Α. το αργότερο την επόμενη εργάσιμη ημέρα μετά την ολοκλήρωση της Δημόσιας Προσφοράς.

Το επιτόκιο και η τιμή Διάθεσης θα είναι κοινά για όλους τους επενδυτές, Ειδικούς Επενδυτές και Ιδιώτες Επενδυτές, που θα συμμετάσχουν στη διάθεση Ομολογιών με Δημόσια Προσφορά.