ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Η νέα δανειακή σύμβαση και το κολοσσιαίο επενδυτικό πρόγραμμα

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Η νέα δανειακή σύμβαση και το κολοσσιαίο επενδυτικό πρόγραμμα

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Δανειακή σύμβαση ύψους 65 εκατ. ευρώ, διάρκειας έως δέκα έτη, υπέγραψε με την Commerzbank Aktiengesellschaft η ελληνική εταιρεία ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, υποστηρίζοντας το κολοσσιαίο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 150 εκατ. ευρώ που υλοποιεί στα Οινόφυτα Βοιωτίας.

Το δάνειο έχει κάλυψη ECA από την EULER HERMES Aktiengesellschaft για λογαριασμό του Γερμανικού Δημοσίου.

Επιπλέον (και) αυτό το δάνειο επιβεβαιώνει τη δυναμική που αναπτύσσει διεθνώς ο όμιλος μετά από τη συγχώνευση των Ελβάλ και Χαλκόρ προ μηνών, δημιουργώντας ένα ενιαίο – καθετοποιημένο – όμιλο, με τεράστιο εκτόπισμα διεθνώς.

Άλλωστε, ο λόγος που ο όμιλος Viohalco προχωρά σε συγχωνεύσεις θυγατρικών και τη δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων, είναι για να ενισχύσει τα κυρίαρχα brand και να έχει πιο εύκολη πρόσβαση στα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδύσεις των τελευταίων πολλών ετών στη χώρα μας που υλοποιεί ο όμιλος ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, με την παραγγελία και εγκατάσταση του νέου τετραπλού θερμού ελάστρου αλουμινίου, που όταν τεθεί σε λειτουργία, θα καταστήσει την εταιρεία μεταξύ των κορυφαίων εργοστασίων έλασης αλουμινίου στην Ευρώπη.

Προ μηνών ο ελληνικός όμιλος είχε υπογράψει σύμβαση με το Γερμανικό Οίκο SMS group GmbH για την αγορά και εγκατάσταση ενός νέου τετραπλού θερμού ελάστρου αλουμινίου (four-stand tandem aluminium hot finishing mill).
Με το νέο θερμό έλαστρο tandem, το εύρος της θερμής έλασης θα κυμαίνεται από 1.8 mm έως 12.7 mm σε πάχος και μέχρι 2.6 m σε πλάτος, και θα εξασφαλίσει τη θέση της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ως ενός από τους κορυφαίους παραγωγούς φύλλων αλουμινίου μεγάλου πλάτους στην Ευρώπη.

Θα ενισχύσει την παρούσα θέση της στις αγορές προϊόντων αλουμινίου για συσκευασίες, μεταφορικά μέσα, βιομηχανικές και αρχιτεκτονικές εφαρμογές, ενώ θέτει τις βάσεις για επέκταση στους κλάδους της αυτοκινητοβιομηχανίας και της αεροναυπηγικής.

Με την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του ελάστρου, θα υπερδιπλασιαστεί η παραγωγική δυναμικότητα της θερμής έλασης του εργοστασίου, ενώ πρόσθετες μελλοντικές επενδύσεις θα αυξήσουν ανάλογα και την τελική παραγωγή.

Η επένδυση αυτή αποτελεί την πρώτη φάση υλοποίησης του πενταετούς πλάνου της για τον υπερδιπλασιασμό της παραγωγικής δυναμικότητας προϊόντων έλασης αλουμινίου.

Η επένδυση αυτή υποστηρίζει την ανάπτυξη νέων προϊόντων αλουμινίου και τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του εργοστασίου, αλλά επίσης εισάγει και την τελευταίας αιχμής τεχνολογία στην παραγωγική διαδικασία, αυξάνει την ενεργειακή αποδοτικότητα και βελτιώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η νέα γραμμή θερμού ελάστρου θα αρχίσει την παραγωγή το πρώτο τρίμηνο του 2020.