Ελάχιστη εισφορά 300 ευρώ τον μήνα για χιλιάδες επαγγλεματίες

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019, 10:08
-A +A
Ελάχιστη εισφορά 300 ευρώ τον μήνα για χιλιάδες επαγγλεματίες

Συνολική ελάχιστη εισφορά (ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ) 300 ευρώ τον μήνα καλούνται να πληρώσουν από την 1η Ιανουαρίου 2019 χιλιάδες επαγγελματίες, όπως μηχανικοί ή δικηγόροι, όπως υποστήριξαν σε συνέντευξη τύπου οι πρόεδροι των Επιστημονικών Φορέων.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες οι πρόεδροι του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός, του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός και του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας, τόνισαν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες με τη λειτουργία του ΕΦΚΑ, του ΕΤΕΑΕΠ και γενικότερα το ασφαλιστικό σύστημα αλλά και τις ανησυχίες τους και τις προτάσεις τους για τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Όπως επεσήμαναν οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες συνεχίζουν να μαστίζονται από τις συνέπειες της κρίσης, αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές απαιτήσεις, που συνεπάγονται εξωπραγματικά ποσά για τις πραγματικές τους οικονομικές δυνατότητές τους, τις οποίες καλούνται να καταβάλλουν συνολικά, άμεσα και επιτακτικά, για κύρια σύνταξη, νέες εισφορές, για επικούρηση και εφάπαξ και αναδρομικές εισφορές του 2017 και 2018.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός σημείωσε με έμφαση ότι είναι απαράδεκτο δύο χρόνια μετά την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού ακόμη να μη λειτουργούν και να μην επικοινωνούν μεταξύ τους τα (επιμέρους) ηλεκτρονικά συστήματα του ΕΦΚΑ, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στους ασφαλισμένους και ατελείωτα λάθη που επαναλαμβάνονται στα ειδοποιητήρια.

Ανέδειξε επίσης ιδιαίτερα το γεγονός της, αναίτιας, σε πολλές περιπτώσεις λόγω απλού λάθους, απώλειας ασφαλιστικής ικανότητας και υγειονομικής κάλυψης σε χιλιάδες ασφαλισμένους επιστήμονες. «Είναι τραγικό και απαράδεκτο ένας άνθρωπος που πληρώνει τις εισφορές του και έχει άμεσα ανάγκη από φάρμακα ή θεραπεία να πρέπει να κάνει ο ίδιος διαδικασία 2-3 ημερών στις υπηρεσίες για να μπορέσει να καλύψει αυτά τα φάρμακα και την περίθαλψή του», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Στασινός ανέλυσε ακόμη σημαντικά προβλήματα του ασφαλιστικού. Σημείωσε ότι οι οφειλόμενες εισφορές έχουν επιτόκιο 8,75%, το οποίο είναι ληστρικό καθώς υπάρχει πλέον ένας και μόνο, κρατικός, ασφαλιστικός φορέας, ο ΕΦΚΑ, ο οποίος έχει το ίδιο αξιόχρεο με το ελληνικό δημόσιο άρα πρέπει να έχει και τα ίδια επιτόκια, αφού το Ελληνικό Δημόσιο διασφαλίζει την ύπαρξή του.

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δ. Βερβεσός, για 1.250.000 αυτοαπασχολουμένους οι εισφορές του 2019 θα είναι αυξημένες. Κι αυτό γιατί η μείωση των εισφορών κύριας ασφάλισης (από το 20% στο 13,3%) αφορά μόνο 250.000 αυτοαπασχολουμένους.

Παράλληλα, η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ επιφέρει, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των δικηγόρων, αύξηση στις κατώτατες εισφορές ΕΦΚΑ κατά 17,22 ευρώ μηνιαίως και επικούρησης-εφάπαξ κατά 7,04 ευρώ μηνιαίως. Την ίδια στιγμή, η αδυναμία της πολιτείας να εισπράξει εισφορές το ΕΤΕΑΕΠ (επικουρική και πρόνοια) από το 2017 επιβαρύνει επιπλέον τους μη μισθωτούς. Ολα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα η συνολική ελάχιστη εισφορά για ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ από τον Φεβρουάριο του 2019 και μετά να είναι περίπου 300 ευρώ.

Μάλιστα, σημείωσε πως ύστερα από 40 χρόνια η κύρια σύνταξη που θα λάβουν όσοι πληρώνουν τις κατώτατες εισφορές θα είναι μόλις 634 ευρώ τον μήνα (384 ευρώ εθνική σύνταξη και 250 ευρώ ανταποδοτική), ενώ και οι μελλοντικές επικουρικές συντάξεις δεν θα ξεπερνούν τα 100 ευρώ.

Ο κ. Βερβεσός αναφέρθηκε και στα πολλαπλά λάθη στα ειδοποιητήρια, ζητώντας άμεση διόρθωση αλλά και βελτίωση της αξιοπιστίας των συστημάτων. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα σφάλματα που αφορούν την ασφαλιστική ικανότητα, καθώς για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά παρουσιάστηκαν εκατοντάδες φαινόμενα ασφαλισμένων που, ενώ πληρούν τις προϋποθέσεις για χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας υγειονομικής περίθαλψης, βρέθηκαν ανασφάλιστοι αυτοί οι ίδιοι ή/και τα έμμεσα μέλη τους.

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας ανέδειξε ιδιαίτερα το θέμα των προϋποθέσεων της ρύθμισης των 120 δόσεων που περιμένουν χιλιάδες επαγγελματίες, καθώς και τη μεγάλη μείωση εισοδημάτων για όσους αμείβονται με τίτλους κτήσης. Πρότεινε, μάλιστα, να προβλεφθεί για όσους δεν είναι υπόχρεοι απεικόνισης συναλλαγών για άλλη δραστηριότητα, η πλήρης εξαίρεση της αμοιβής τους μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΕΦΚΑ.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Κυριακή 08/09/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα