Ελ Εριάν: H Archegos ήταν το τρίτο «σχεδόν ατύχημα» στο 2021

Ελ Εριάν: H Archegos ήταν το τρίτο «σχεδόν ατύχημα» στο 2021

Οι ζημιές που προέκυψαν από τις αναγκαστικές ρευστοποιήσεις άνω των 20 δισ. δολαρίων λόγω της Archegos Capital Management συνιστούν «την τρίτη φορά που σχεδόν συνέβη ένα ατύχημα στις αγορές μέχρι τώρα φέτος», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, Μοχάμεντ Ελ Εριάν. σε συνέντευξή του στο Yahoo Finance.

«Βρισκόμαστε στον Μάρτιο και ήδη μετράμε τρεις περιπτώσεις που ήμασταν κοντά σε ατύχημα με συστημικές επιπτώσεις. Αυτό μας λέει ότι όταν έχει διοχετευτεί τόσο μεγάλη ρευστότητα στο σύστημα, υπάρχει υπερβολική και σε μερικές περιπτώσεις ανεύθυνη ανάληψη κινδύνου», εξήγησε ο ίδιος.

«Το είδαμε τον Φεβρουάριο όταν μικροεπενδυτές αγόρασαν μετοχές της GameStop με χρήση περιθωρίου (margin). Το είδαμε όταν τα hedge funds σόρταραν το 140% της εν λόγω μετοχής. Τώρα, το βλέπουμε με ένα family office, την Archegos Capital Management», συνέχισε ο Ελ Εριάν, προσθέτοντας ότι «πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως η καλύτερη κίνηση είναι να χρησιμοποιούν μόχλευση. Γιατί; Επειδή είναι φτηνή και διαθέσιμη».

Πάντως, με αρκετούς επενδυτές να ανησυχούν ότι η κρίση της Archegos μπορεί να έχει ευρύτερη διάχυση στις αγορές, ο Ελ Εριάν εκτίμησε ότι πρόκειται για «μεμονωμένη περίπτωση». Σημείωσε, ωστόσο, ότι η κρίση ενδεχομένως να κάνει τις τράπεζες περισσότερο επιφυλακτικές, οδηγώντας σε σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών. 

«Δεν πρέπει να ανησυχούμε για βραχυπρόθεσμες ή μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις. Είναι μία μεμονωμένη περίπτωση υπερβολικής μόχλευσης και συγκεντρωμένων θέσεων. Ένα ατύχημα που επρόκειτο να συμβεί, και συνέβη. Μπορεί να οδηγήσεις τις τράπεζες στο να είναι περισσότερο επιφυλακτικές για παροχή δανεισμού και αυτό από μόνο του θα μπορούσε να είναι η μακροπρόθεσμη επίπτωση», ανέφερε.