Εκτός προστασίας από τους πιστωτές η Folli Follie

Εκτός προστασίας από τους πιστωτές η Folli Follie

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Νέα δεδομένα δημιουργούνται στην υπόθεση του σκανδάλου της Folli Follie, μετά την απόρριψη από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών του αιτήματος υπαγωγής σε καθεστώς προσωρινής δικαστικής προστασίας. Πρόκειται για απόφαση που ίσως ανοίξει τον… Ασκό του Αιόλου ακόμη και για την άτακτη πτώχευση της εταιρείας, καθώς έχει «φουντώσει» το κύμα αγωγών και διεκδικήσεων τόσο από ιδιώτες επενδυτές, όσο και ομολογιούχους.

Το νέο αίτημα που είχε κατατεθεί και συζητήθηκε την περασμένη Πέμπτη, απορρίφθηκε, από την πρόεδρο υπηρεσίας του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, οπότε πλέον η εταιρεία είναι – εντελώς απροστάτευτη - μπροστά σ' ένα ντόμινο δικαστικών διεκδικήσεων από τους πιστωτές της.

Θυμίζουμε ότι την απόρριψη της νέας αίτησης προστασίας από τους πιστωτές είναι κάτι που είχαν ζητήσει το Ελληνικό Δημόσιο, ο ΕΦΚΑ και οι πιστώτριες Τράπεζες της πρώην εισηγμένης.

Η απόρριψη της αίτησης για την υπαγωγή στο άρθρο 106α του Πτωχευτικού Κώδικα όπως γίνεται αντιληπτό αιφνιδίασε την εταιρεία και τούτο διότι είχε στο «πλευρό» της τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων, αλλά και το 53,6% των ομολογιούχων.

Σύμφωνα με το δικόγραφο που κατατέθηκε, η αίτηση υπογράφεται από περίπου 400 εργαζομένους, ενώ συμφωνούν και οι περίπου 1.300 συνολικά, καθώς είναι ο μόνος δρόμος να προστατεύσουν την εργασία τους. Παράλληλα, οι ομολογιούχοι είχαν συναινέσει μετά την έγγραφη δέσμευση του Τζώρτζη Κουτσολιούτου να αποχωρήσει από CEO έως το τέλος του 2018.

Πλέον, ανοίγει ο «χορός» των διεκδικήσεων σε όλα τα επίπεδα, σε κινητές και ακίνητες αξίες του ομίλου, από κτήρια μέχρι αποθέματα και από (τα όποια) ταμιακά διαθέσιμα έως άλλα περιουσιακά στοιχεία…

Θυμίζουμε πως οι τράπεζες «τρέχουν» ήδη τις διαδικασίες για να βγάλουν σε πλειστηριασμό τη συμμετοχή – φιλέτο της Folli Follie, ήτοι το 35,9% που διαθέτουν στα Αττικά Πολυκαταστήματα, ενώ αναμένονται και άλλες ενέργειες από ομολογιούχους και μετόχους.

Και όλα αυτά, ενώ χθες διέρρευσε ότι η εταιρεία βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με τον ελεγκτικό Οίκο PricewaterhouseCoopers (PwC) για τον έλεγχο και την αναμόρφωση των οικονομικών της στοιχείων για την περίοδο έως και το 2017. Πρόκειται για την πολύκροτη υπόθεση με την αναίρεση του ισολογισμού του 2017 που είχε υπογράψει η Ecovis με υπεύθυνο τον κ. Βαρθαλίτη.

Τα οικονομικά στοιχεία του 2017 αποτελούν… αγκάθι και τροχοπέδη σε κάθε προσπάθεια που γίνεται να βρεθεί μια… άκρη σ' αυτή την «αμαρτωλή» ιστορία, ειδικά μετά την έκθεση της Alvarez & Marsal που αποκάλυψε ότι στην Ασία η δραστηριότητα είναι στο 1/10 απ' ότι παρουσίαζε επίσημα η εταιρεία…

Πλέον βέβαια, μετά την απόρριψη του νέου αιτήματος προστασίας αλλάζουν εντελώς τα δεδομένα, ο χρόνος είναι αμείλικτος, ενώ η εταιρεία ξεμένει από ρευστότητα, με τις επόμενες ημέρες να είναι ιδιαιτέρως κρίσιμες.