Εκτός Iωαννίνων η Repsοl, με το ποσοστό της να πηγαίνει στην Εnergean

Εκτός Iωαννίνων η Repsοl, με το ποσοστό της να πηγαίνει στην Εnergean

Το ποσοστό της Repsol στα Ιωάννινα αποκτά η Energean, η οποία συνεχίζει να επενδύει στην εγχώρια αγορά υδρογονανθράκων και να επιμένει ελληνικά. Πρόκειται για το ποσοστό 60% της Repsol που διατηρούσε η πολυεθνική στην περιοχή, όπως επίσης και τη διαχείριση στην περιοχή των Ιωαννίνων, στην οποία πλέον η Energean έχει ρόλο του Operator.

Η ισπανική εταιρεία σταδιακά απομακρύνεται από τη χώρα μας, καθώς είχε προηγηθεί η έξοδός της και από το μπλοκ της Αιτωλοακαρνανίας. Το Liberal Markets πρώτο είχε γράψει για την έξοδο της εταιρείας από την αγορά της Έρευνας και Παραγωγής υδρογονανθράκων στη χώρα μας με ρεπορτάζ που μετέδωσε στα τέλη Ιανουαρίου.

Η στρατηγική εξόδου της εταιρεία από τη χώρα μας δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά τον γενικότερα αναθεωρητικό σχεδιασμό της. Σημειώνεται πως από τα κεντρικά της πολυεθνικής στην Ισπανία έχει αποφασιστεί η αποεπένδυση από δραστηριότητες upstream και οι επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια, ώστε να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Άλλωστε, μέσω των αποεπενδύσεων αυτών επιχειρείται η εξοικονόμιση κεφαλαίων και η αναδιάρθρωση του ομίλου.

Παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως το μπλοκ των Ιωαννίνων είναι πιθανό να διαθέτει κοιτάσματα υδρογονανθράκων, καθώς θεωρείται ως πολλά υποσχόμενο block.