Εκτινάχθηκαν οι εισπράξεις από τον φόρο μεταβίβασης λόγω αντικειμενικών και Golden Visa

Εκτινάχθηκαν οι εισπράξεις από τον φόρο μεταβίβασης λόγω αντικειμενικών και Golden Visa

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Οι νέες αυξημένες αντικειμενικές αξίες σε 3,792 περιοχές, το φαινόμενο Airbnb και η χρυσή βίζα εκτίναξαν τις εισπράξεις από το φόρο μεταβίβασης ακινήτων στο 11μηνο του έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ στο διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2018 οι φόροι που μπήκαν στα κρατικά ταμεία υπερβαίνουν τα 308 εκατομμύρια ευρώ καταγράφοντας αύξηση 32,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί του χώρου τους τελευταίες 3 μήνες του 2018 η κίνηση ήταν ιδιαίτερα αυξημένη στα συμβολαιογραφεία και στα τμήματα Κεφαλαίου των εφοριών με τους φορολογούμενους να πληρώνουν τους φόρους μεταβίβασης. Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων έσπευσαν στους συμβολαιογράφους για να μεταβιβάσουν στα παιδιά τους τα ακίνητα που διαθέτουν ή τμήμα της ακίνητης περιουσίας, ή να δημιουργήσουν εταιρείες με στόχο να καταβάλλουν μικρότερους φόρους στο ελληνικό δημόσιο καθώς από το 2019 ισχύουν οι νέες αντικειμενικές αξίες που  αναπροσαρμόσθηκαν τον περασμένο Ιούλιο. Σύμφωνα με μεγάλα συμβολαιογραφικά γραφεία τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο οι πράξεις αυξήθηκαν κατά 35-40% γεγονός που αποδίδεται πρωτίστως στις αυξημένες αντικειμενικές αξίες. Δηλαδή οι αγοραπωλησίες αφορούν κυρίως περιοχές όπου αυξήθηκαν οι τιμές της εφορίας τον περασμένο Ιούλιο. Αντίθετα στο κέντρο υπάρχει μικτή εικόνα. Συγκεκριμένα στο Κολωνάκι και στις κοντινές περιοχές οι αγοραπωλησίες σχετίζονται με τις νέες αντικειμενικές αξίες και τις επιβαρύνσεις που θα έρθουν από το νέο έτος, ενώ στο ευρύτερο κέντρο σχετίζονται με το ενδιαφέρον αγοραστών να επενδύσουν σε μικρά ακίνητα με στόχο να αποκομίσουν κέρδη από την βραχυχρόνια μίσθωση αυτών.

Σύμφωνα με τα στελέχη της ΑΑΔΕ η αύξηση στα έσοδα από το φόρο μεταβίβασης είναι πιθανόν να οφείλεται στην αναμενόμενη μεταβολή των αντικειμενικών αξιών που δύναται να οδήγησε πλήθος υποψήφιων αγοραστών ακινήτων στην ταχύτερη ολοκλήρωση των αγορών τους πριν την εφαρμογή των νέων τιμών ζώνης. Όπως προαναφέρθηκε, στο Κολωνάκι, στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, στη Μύκονο και την Πάρο έγιναν οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων εξέλιξη που εκτινάσσει στα ύψη όλους τους φόρους που συνδέονται με τα ακίνητα, κυρίως τον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ. Μπορεί ο κύριος φόρος να παρέμεινε στα ίδια περίπου επίπεδα για κάποιες από τις ανωτέρω περιοχές ωστόσο ο συμπληρωματικός φόρος που επιβάλλεται στα ακίνητα φορολογητέας αξίας άνω των 250.000 ευρώ εκτίναξε τον τελικό φόρο.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από τον περασμένο Ιούνιο, που ανακοινώθηκε η πρόθεση αύξησης των αντικειμενικών αξιών οι εισπράξεις από τους φόρους μεταβίβασης άρχισαν να αυξάνονται. Τον Ιούλιο έκαναν άλμα κατά 50,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017, τον Οκτώβριο αύξηση 70,64% ενώ τον Νοέμβριο αυξήθηκαν κατά 62,5% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2017.