Έκθεση ΔΝΤ: Στο 30% η παραοικονομία στην Ελλάδα

Έκθεση ΔΝΤ: Στο 30% η παραοικονομία στην Ελλάδα

Στο υψηλό 30% διατηρείται η παραοικονομία στην Ελλάδα, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τη φορολογία, τις κοινωνικές παροχές και την απασχόληση, με το ΔΝΤ να τονίζει ότι χρειάζεται μια ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να καταπολεμηθεί με επιτυχία το φαινόμενο.

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση του Ταμείου, η παραοικονομία στην Ελλάδα παρουσίασε αύξηση κατά την περίοδο της κρίσης,  μειώθηκε ελαφρώς τα τελευταία χρόνια, ωστόσο παραμένει στο αρκετά υψηλό 30%. Το μέσο μέγεθος της παραοικονομίας στην Ευρώπη παρέμεινε σε γενικές γραμμές στα ίδια επίπεδα στα μέσα της δεκαετίας του 2000, ενώ σε πολλές χώρες αυξήθηκε από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, όπως στην Κροατία, στην Κύπρο και στη Σερβία, ενώ σε χώρες όπως η Τσεχία και η Βόρια Μακεδονία μειώθηκε. 

Το ποσοστό της παραοικονομίας στις ευρωπαϊκές χώρες κυμαίνεται από λιγότερο από 10% έως περίπου 40% του ΑΕΠ. Το χαμηλότερο ποσοστό παραοικονομίας εμφανίζουν το Λουξεμβούργο και η Αυστρία, ενώ Κόσοβο, Βουλγαρία και Μαυροβούνιο έχουν την αρνητική πρωτιά στη σχετική λίστα.

Δείτε τον πίνακα με τα στοιχεία για την παραοικονομία ανά χώρα: 

pinakas

pnakas2

Σημειώνεται πως σε χώρες με καλύτερη οικονομία, η παραοικονομία τείνει να είναι μικρότερη σε περίπου 10% με 20% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο.

Οι αναδυόμενες οικονομίες έχουν υψηλότερο επίπεδο παραοικονομίας, δηλαδή περίπου 30%  με 35% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο. Το μέγεθος της παραοικονομίας είναι πάνω από το 40% του ΑΕΠ στις περισσότερες χώρες και ακόμη υψηλότερες σε ορισμένες περιπτώσεις. 

Οι πιο κάτω πίνακες δείχνουν το μέγεθος της παραοικονομίας στην Ευρώπη με βάση τις νέες εκτιμήσεις για το 2016:

pinakas3

pinakss6

pinakas7