Εκτεθειμένη η κυβέρνηση για τις εκκρεμείς συντάξεις

Εκτεθειμένη η κυβέρνηση για τις εκκρεμείς συντάξεις

Του Θανάση Παπαδή

Ο πανικός δεν κρύβεται στην κυβέρνηση. Κάτι το κότερο, κάτι οι δημοσκοπήσεις που δεν λένε να κλείσουν την ψαλίδα με την ΝΔ, οδηγούν στελέχη της κυβέρνησης, στο να εκδίδουν ανακοινώσεις προσπαθώντας να βαφτίσουν το ψάρι κρέας.

Σήμερα ο Φιλελεύθερος είχε την τιμητική του και δεν είναι η πρώτη φορά. Το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε μία άκρως παραπλανητική ανακοίνωση, προσπαθώντας να αποπροσανατολίσει τους εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, που περιμένουν την έκδοση της σύνταξή τους από το 2015 και να βαφτίσει ένα ρεπορτάζ ως fake news.

Δυστυχώς όμως για την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και τους συντάκτες του κειμένου, η πραγματικότητα τους ξεπερνά και τους επιστρέφει τους χαρακτηρισμούς.

Τι γράφει ο «Φ» στο σημερινό αποκαλυπτικό του δημοσίευμα;  Οτι οι εκκρεμείς συντάξεις ξεπερνούν τις 200.000, με βάση τα στοιχεία στο τέλος Μαρτίου. Τι απαντά το υπουργείο Εργασίας; Οτι αυτές είναι περίπου 40.000…

Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικής και Ανάπτυξης του ΕΦΚΑ που παρουσιάζει σήμερα ο «Φ» και το οποίο φέρει ημερομηνία 5 Απριλίου του 2019, προκύπτει ότι το σύνολο των εκκρεμοτήτων στις 31 Μαρτίου του 2019 ήταν 97.337 αιτήσεις συνταξιοδότησης. Προφανώς για το υπουργείο αυτό είναι ένα… ακόμη fake news.

Ακόμη και αυτή, όμως, είναι η μισή εικόνα γιατί το νούμερο αυτό δεν αφορά όλες τις συντάξεις που δεν έχουν δοθεί.

Σε αυτές τις εκκρεμότητες θα πρέπει να προστεθούν:

- Περίπου 25.000 από το Δημόσιο (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους).

- Για το ΕΤΕΑΠ (επικουρικές συντάξεις) οι εκκρεμότητες ανέρχονται σε 96.042 και

- Για αιτήσεις εφάπαξ σε περίπου 25.000.

Με μία απλή πρόσθεση την οποία θέλουμε να πιστεύουμε ότι στο υπουργείο Εργασίας την γνωρίζουν το σύνολο των εκκρεμοτήτων στην οποία αναφέρεται το ρεπορτάζ του «Φ» ανέρχεται σε 243.379, στο τέλος Μαρτίου. Που είναι λοιπόν το fake news;

Αυτό που υπάρχει είναι η μια εκστρατεία παραπληροφόρησης και πλήρους αποπροσανατολισμού από την κυβέρνηση!

-   Αποπροσανατολισμός  είναι το γεγονός ότι το υπουργείο Εργασίας επέβαλε σκοτάδι στο να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των εκκρεμών αιτήσεων, σε όλες τις κατηγορίες συντάξεων και εφάπαξ και να ψάχνουμε σαν τους ποντικούς στα γραφεία, παρατεταμένα έγγραφα για να βρούμε την αλήθεια. Στην εποχή μάλιστα της ψηφιοποίησης και την ώρα που η …. Ελλάδα ετοιμάζει επανδρωμένη αποστολή στο διάστημα.

-   Αποπροσανατολισμός είναι το γεγονός ότι δύο χρόνια τώρα το υπουργείο Εργασίας υπόσχεται ότι το επόμενο εξάμηνο (κάθε επόμενο εξάμηνο βέβαια) οι εκκρεμείς αιτήσεις θα μηδενιστούν και ο χρόνος απονομής της σύνταξης θα είναι τρεις μήνες.

-   Αποπροσανατολισμός  είναι ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει τα ηνία της χώρας εδώ και 4,5 χρόνια και δεν μπορεί να φταίνε ακόμη η άλλοι για τις δικές τους αδυναμίες.

-   Αποπροσανατολισμός είναι ότι αυτή η συσσώρευση αιτήσεων δημιουργεί ένα πλασματικό πλεόνασμα στο προϋπολογισμό πολύ πάνω από 1 δις. ευρώ, προκειμένου ο πρωθυπουργός να κάνει δωράκια για υφαρπαγή ψήφων και τέλος

-   Αποπροσανατολισμός ότι το υπουργείο Εργασίας εκδίδει ανακοίνωση κατηγορώντας τον «Φ» ότι δεν είναι 200.000 οι εκκρεμείς αιτήσεις αλλά … μόλις 100.000 και παρ΄όλα αυτά δεν αισθάνονται καμία ντροπή.