Ektasis Project: Στον «αέρα» η εκποίηση των ακινήτων της – Ενδεχόμενο νομικών διεκδικήσεων

Ektasis Project: Στον «αέρα» η εκποίηση των ακινήτων της – Ενδεχόμενο νομικών διεκδικήσεων

Ανατροπή φέρνει η απόφαση του Δ’ Τμήματος του Αρείου Πάγου για την εκποίηση των ακινήτων της Ektasis, στη διαδικασία διάθεσης των περιουσιακών στοιχείων της πάλαι ποτέ κραταιάς εταιρείας real estate. Η διαδικασία υποβολής προσφορών, μετά από πολλές καθυστερήσεις και αναβολές, έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί από τις 8 έως τις 11 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal Markets οι ενδιαφερόμενοι για τα ακίνητα της Ektasis είναι πολλοί και ισχυροί παίχτες στην αγορά, οι οποίοι ετοιμάζονται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους με «έπαθλο» το πλούσιο portfolio ακινήτων της εταιρείας. Πρόκειται για μεγάλο ακίνητο 17 στρεμμάτων στην οδό Χειμάρρας, όπου στεγάζονταν η Kodak, οικόπεδο 4 στρεμμάτων στην Κάτω Κηφισιά, ακίνητο 8 στρεμμάτων στο Ηράκλειο, καθώς επίσης και πολλά άλλα εμπορικά ακίνητα.

Και ενώ η αγορά περίμενε αίσιο τέλος του «σίριαλ» της εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, ήρθε η απόφαση του Αρείου Πάγου όπου ναι μεν απέρριψε την αίτηση αναίρεσης που είχε καταθέσει η εταιρεία, αλλά αποφάσισε πως κακώς η Ektasis δεν αποτέλεσε διάδικο, όταν αρχικά είχε συζητηθεί η αίτηση υπαγωγής σε ειδική διαχείριση.

Εάν αποτελούσε διάδικο, η παρέμβαση της Ektasis κατά την ένταξής της σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, θα «ακούγονταν» από την έδρα και δεν θα απορρίπτοντας πριν καν διατυπωθεί. Αξίζει να σημειωθεί πως η απόφαση αυτή του Αρείου Πάγου έρχεται σε πλήρη αντίιθεση με την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών το 2019, όπου είχε αποφασίσει πως δεν πρέπει να εκπροσωπηθεί η εταιρεία, αφού τίθεται σε ειδική διαχείριση.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η απόφαση του δικαστηρίου θέτει εν αμφιβόλω τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, ίσως και τον ίδιο τον διαγωνισμό, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal Markets, η διοίκηση της Ektasis ετοιμάζεται να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα με αίτημα την αναστολή της διαδικασία εκποίησης των ακινήτων της. Είναι αυτονόητο πως σε περίπτωση που τα ασφαλιστικά μέτρα γίνουν δεκτά, τότε οι υποψήφιοι θα βρεθούν στον αέρα.

Σε πρώτη φάση, θα πρέπει να περιμένουν μέχρι να συζητηθεί η κύρια αίτηση και σε δεύτερη, καθότι είναι άγνωστο τι θα αποφασίσει η δικαιοσύνη, ο διαγωνισμός μπορεί να «τιναχθεί» στον αέρα.

Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι ένας από τους βασικύς λόγους για τους οποίους η δικαιοσύνη αποφάσισε την ένταξη στην ειδική διαχείριση την εταιρεία, είναι η μόνιμη αδυναμία της να ικανοποιήσει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της. Άλλωστε υπενθυμίζεται πως η Ektasis Development, επί δέκα χρόνια έκανε χρήση σειράς διατάξεων του πτωχευτικού δικαίου και με αυτό τον τρόπο κατάφερε να διατηρηθεί στη ζωή. Πολλά έχουν αλλάξει όμως από την αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού που κατέθεσε η Ektasis, το μακρινό 2009…