ΕΚΤ: Τοξικό κοκτέιλ από πληθωρισμό και επιτόκια πάνω από την Ελλάδα

ΕΚΤ: Τοξικό κοκτέιλ από πληθωρισμό και επιτόκια πάνω από την Ελλάδα

Ένα αυτοτροφοδοτούμενο σπιράλ από υψηλές τιμές ενέργειας, πληθωρισμό και αυξήσεις επιτοκίων απειλεί την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σε μια έκθεση που κάνει σαφές γιατί η Ελλάδα δεν πρέπει να διακινδυνεύσει τη δημοσιονομική σταθερότητα, η ΕΚΤ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις πιο ευάλωτες και υπερχρεωμένες χώρες, οι οποίες έχουν και το υψηλότερο κόστος δανεισμού, όπως η Ελλάδα.

Η έκθεση για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα για το Μάιο, μιλά για κίνδυνο αύξησης των δημοσιονομικών πιέσεων σε μια σειρά κρατών - μελών μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, λόγω των πακέτων των μέτρων στήριξης των καταναλωτών, τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, αλλά και τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες.

Ενόψει μάλιστα της αύξησης των επιτοκίων από τη διαφαινόμενη αλλαγή πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας, πρόκειται να αυξηθούν και οι ανάγκες αναχρηματοδότησης του χρέους με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ανεπιθύμητα προβλήματα σχετικά με την εξυπηρέτηση του χρέους ειδικά για τις υπερχρεωμένες χώρες- μέλη της ΕΕ, αναφέρει η έκθεση.

Στα βασικά της συμπεράσματα η ΕΚΤ περιγράφει ένα γκρίζο τοπίο για το αύριο της ευρωπαϊκής οικονομίας, αφού ο αντίκτυπος του πολέμου στις τιμές της ενέργειας, τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη ενισχύει τις υπάρχουσες αδυναμίες. Για τις αγορές «βλέπει» κίνδυνο περαιτέρω διόρθωσης, όσο για τις τράπεζες σημειώνει ότι αντιμετωπίζουν ασθενέστερη κερδοφορία μετά την ισχυρή ανάκαμψη το 2021.

«Ο πόλεμος έχει αυξήσει τους κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας μέσω των επιπτώσεών του σε όλες σχεδόν τις πτυχές της οικονομικής δραστηριότητας και τις συνθήκες χρηματοδότησης», αναφέρει ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος.

Ειδικότερα για τις αγορές και τα εμπορεύματα, η ΕΚΤ, βλέπει παρά την πρόσφατη βίαιη διόρθωση, κινδύνους για σειρά από περιουσιακά στοιχεία εφόσον οι προοπτικές ανάπτυξης εξασθενήσουν περαιτέρω και ο πληθωρισμός αποδειχθεί σημαντικά υψηλότερος από τον αναμενόμενο.

Τα τρωτά σημεία ενδέχεται να ενισχυθούν λόγω της αβέβαιης πορείας του πολέμου και των προβληματικών προσδοκιών στις προηγμένες οικονομίες. Άλλες πιθανές παγκόσμιες εξελίξεις, όπως η ευρύτερη αναζωπύρωση της επιδημίας του κορονοϊού (COVID-19), οι αδυναμίες σε βασικές οικονομίες αναδυόμενων αγορών ή η απότομη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομικής δραστηριότητας, επίσης μπορεί να επηρεάσουν τους κινδύνους για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

Απόρροια όλων των παραπάνω είναι ότι η ΕΚΤ «βλέπει» εταιρικές χρεοκοπίες, ειδικά για επιχειρήσεις και κλάδους που δεν έχουν ακόμη ανακάμψει πλήρως από την πανδημία. Επιπλέον, οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και εκείνες με χαμηλότερες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας θα δουν το κόστος δανεισμού τους να αυξάνεται.

Οι τιμές των κατοικιών στην Ευρωζώνη συνεχίζουν να αυξάνονται και η αύξηση των δανείων επιταχύνεται. Ένα ερώτημα εδώ είναι τι θα συμβεί μπροστά στην επικείμενη αύξηση των επιτοκίων. Μοναδική προστασία, τα στεγαστικά σταθερού επιτοκίου, ικανά να προστατεύσουν πολλούς δανειολήπτες από υψηλότερα επιτόκια βραχυπρόθεσμα.

Όσο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι προοπτικές κερδοφορίας τους έχουν αποδυναμωθεί ξανά, μετά από μια ισχυρή ανάκαμψη το 2021.