ΕΚΤ: Τα μέλη του Δ.Σ. ψηφίζουν σήμερα τον νέο επικεφαλής του SSM

ΕΚΤ: Τα μέλη του Δ.Σ. ψηφίζουν σήμερα τον νέο επικεφαλής του SSM

Με την μυστική ψηφοφορία των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας άρχισε το πρωί η διαδικασία ανάδειξης του νέου επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ευρωζώνης.

Η υποδιοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας Σάρον Ντόνερυ και ο Ιταλός επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής Τραπεζών Αντρέα Ένρια είναι οι δύο υποψήφιοι για την αντικατάσταση του της Γαλλίδας Ντανιέλ Νουί, μετά τη λήξη της θητείας της τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Μέχρι πρόσφατα η Ντόνερι ήταν το φαβορί, ωστόσο όπως αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο αξιωματούχους της ευρωζώνης, η ισχύς της υποψηφιότητας του Ενρία καθώς και η εμπιστευτική φύση της διαδικασίας επιλογής έχουν μετατρέψει σε γρίφο την πρόβλεψη για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Τα ατού της Ντόνερι είναι η 20ετής εμπειρία της αλλά και η από καιρό επιθυμία της ΕΚΤ να αυξήσει τον αριθμό των γυναικών σε υψηλόβαθμες θέσεις. Ωστόσο, στις ανεπίσημες ακροάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο τον περασμένο μήνα, ο Ενρία κέρδισε οπαδούς λόγω της επταετούς προεδρίας του στην Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, η οποία καταρτίζει τους τεχνικούς κανόνες για το ρυθμιστικό πλαίσιο των τραπεζών.

 

Η σχετικά ασυνήθιστη διαδικασία μυστικής ψηφοφορίας στο Διοικητικό Συμβούλιο -το οποίο κανονικά αποφασίζει τα θέματα με συναίνεση- σημαίνει ότι τα μέλη του θα είναι ελεύθερα να ψηφίσουν κατά συνείδηση, απαλλαγμένα από επιρροές και πιέσεις.

Επισημαίνεται ότι η θέση του επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού είναι η μόνη την οποία καθορίζουν οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, σε αντίθεση με άλλες, όπως π.χ. του προέδρου της ΕΚΤ την οποία αποφασίζουν οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών.

Ωστόσο, δεν λαμβάνουν όλοι μέρος στην ψηφοφορία. Με βάση το εκ περιτροπής σύστημα που ισχύει, από την τρέχουσα διαδικασία εξαιρούνται οι διοικητές Τραπεζών της Γαλλίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας και του Λουξεμβούργου, ενώ η Σλοβενία ??δεν διαθέτει επί του παρόντος κυβερνήτη.