ΕΚΤ: Ο προστατευτισμός αυξάνει το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο

ΕΚΤ: Ο προστατευτισμός αυξάνει το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο

Οι εμπορικές πολιτικές υπέρ του προστατευτισμού πιθανόν θα αυξήσουν, αντί να μειώσουν, το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο μίας χώρας, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σε μελέτη της, λίγες μόνο ημέρες μετά την εγκατάλειψη από τους υπουργούς Οικονομικών της G20 της δέσμευσης για το ανοικτό εμπόριο.

Επιδιώκοντας να μειώσει το μεγάλο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, η κυβέρνηση του Donald Trump πρότεινε μία σειρά μέτρων προστατευτισμού, όπως την επιβολή νέων δασμών στις εισαγωγές. Ο Λευκός Οίκος θέλει, επίσης, να επανεξετάσει ορισμένες εμπορικές συμφωνίες, μεταξύ των οποίων και αυτές με τη Γερμανία και την Κίνα, δύο χώρες που πωλούν περισσότερα προϊόντα στις ΗΠΑ σε σχέση με αυτά που αγοράζουν από αυτές. Πράγματι, οι ΗΠΑ έχουν ήδη αποσυρθεί από την εμπορική συμφωνία των χωρών του Ειρηνικού, έχουν ζητήσει την αναθεώρηση της εμπορικής συμφωνίας της Βόρειας Αμερικής (NAFTA) και αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους στο ανοικτό και ελεύθερο εμπόριο στη σύνοδο της G20 το περασμένο Σαββατοκύριακο, προκαλώντας φόβους ότι το παγκόσμιο εμπόριο θα πληγεί.

Οι συντάκτες, ωστόσο, της μελέτης της ΕΚΤ - που περιλαμβάνεται στο τακτικό οικονομικό δελτίο της - πιστεύουν ότι χρειάζεται η αντίθετη συνταγή. Σημειώνουν ότι η απελευθέρωση του παγκόσμιου εμπορίου και οι εισαγωγές φθηνότερων ενδιάμεσων προϊόντων βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα, βοηθώντας τις εταιρείες να διατηρήσουν την τεχνολογία αιχμής τους έναντι των διεθνών ανταγωνιστών τους και να αυξήσουν τις εξαγωγές μίας χώρας. «Η υιοθέτηση πολιτικών που διευκολύνουν την καινοτομία και μειώνουν τα προστατευτικά εμπόδια βοηθούν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μίας οικονομίας», σημειώνει η μελέτη, προσθέτοντας ότι «πολυμερείς πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην εμπορική και χρηματοπιστωτική απελευθέρωση μπορεί επίσης να μειώσουν τις εξωτερικές ανισορροπίες μίας οικονομίας».

«Η συμμετοχή σε παγκόσμιες αλυσίδες αξίας μπορεί να δίνει σε μία οικονομία ένα προσωρινό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, το οποίο οδηγεί - προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατανάλωση διαχρονικά - σε μία αύξηση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της», προσθέτει η ΕΚΤ. Η μελέτη φαίνεται, επίσης, να απορρίπτει τον ισχυρισμό της αμερικανικής κυβέρνησης ότι οι χώρες με υψηλά πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τους είναι πιθανό να χρησιμοποιούν αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Υποστηρίζει, αντίθετα, ότι οι χώρες αυτές θα θεωρούν προσωρινό το ανταγωνιστικό πλεονέκτημά τους και έτσι θα συμπεριφέρονται προσεκτικά, καθώς αναμένουν από άλλες χώρες να απελευθερώσουν το εμπόριο για να βελτιώσουν την αποδοτικότητα και να αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητά τους. «Ως συνέπεια, για να εξομαλυνθεί διαχρονικά η κατανάλωση, μέρος από το εισοδηματικό κέρδος θα αποταμιεύεται στην εγχώρια οικονομία, κάτι που βελτιώνει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών», σημειώνει η ΕΚΤ. Στην περίπτωση, προσθέτει, που μία χώρα θεωρεί το πλεονέκτημά της ως μόνιμο, τότε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι πιθανόν να επιδεινωθεί, καθώς θα αυξηθούν η κατανάλωση και οι εισαγωγές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ