ΕΚΤ: Μειώθηκε ο αριθμός των πλαστών τραπεζογραμματίων στο α' εξάμηνο

ΕΚΤ: Μειώθηκε ο αριθμός των πλαστών τραπεζογραμματίων στο α' εξάμηνο

Περίπου 251.000 πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία το πρώτο εξάμηνο του 2019, δηλαδή κατεγράφη μείωση κατά 4,2% συγκριτικά με το δεύτερο εξάμηνο του 2018 και κατά 16,6% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η πιθανότητα να λάβετε πλαστό τραπεζογραμμάτιο είναι στην πραγματικότητα πολύ μικρή, καθώς ο αριθμός των πλαστών τραπεζογραμματίων παραμένει πολύ χαμηλός σε σχέση με τον αριθμό των γνήσιων τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία, ο οποίος, μετά την πρώτη εισαγωγή τους, αυξάνεται σταθερά με ρυθμό ταχύτερο από τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ.

Το 2018 ο αριθμός και η αξία των τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία αυξήθηκαν κατά περίπου 5,6% και 5,2% αντίστοιχα.

Σήμερα βρίσκονται σε κυκλοφορία περισσότερα από 22 δισεκατομμύρια τραπεζογραμμάτια ευρώ με συνολική αξία περίπου 1,2 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019:

  • Τα τραπεζογραμμάτια των 20 και των 50 ευρώ εξακολούθησαν να καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά παραχάραξης. Οι δύο αυτές ονομαστικές αξίες αντιστοιχούσαν μαζί σε περισσότερο από το 80% του συνόλου των πλαστών τραπεζογραμματίων.
  • Τα περισσότερα πλαστά τραπεζογραμμάτια (97,2%) εντοπίστηκαν στις χώρες της ζώνης του ευρώ. Τα υπόλοιπα εντοπίστηκαν σε κράτη μέλη της ΕΕ εκτός ζώνης ευρώ (2,1%) και σε άλλα μέρη του κόσμου (0,7%).