ΕΚΤ: Κανένα από τα πιθανά μελλοντικά μέλη της ευρωζώνης δεν πληροί τα κριτήρια ένταξης

ΕΚΤ: Κανένα από τα πιθανά μελλοντικά μέλη της ευρωζώνης δεν πληροί τα κριτήρια ένταξης

Κανένα από τα επτά πιθανά μελλοντικά μέλη της ευρωζώνης δεν πληροί τα κριτήρια ένταξης, καθώς δεν ικανοποιούνται όλες οι οικονομικές και νομικές προϋποθέσεις, παρά τη σημαντική πρόοδο των τελευταίων ετών, ανέφερε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Τα πιθανά μέλη, κυρίως από πρώην κομμουνιστικές χώρες της ανατολικής Ευρώπης, καταγράφουν αργούς ρυθμούς προόδου, ενώ κανένα ουσιαστικά δεν ορίζει μια ημερομηνία-στόχο για ένταξη, κάτι που υποδηλώνει ότι κανένα νέος μέλος δεν θα γίνει δεκτό στην ευρωζώνη αυτή τη δεκαετία.

«Σε καμία από τις επτά εξεταζόμενες χώρες το νομικό πλαίσιο δεν ήταν πλήρως συμβατό με το σύνολο των απαιτήσεων για την υιοθέτηση του ευρώ», ανέφερε η ΕΚΤ στην Έκθεση για τη Σύγκλιση που δημοσιεύεται ανά διετία.

«Εξακολουθούν να υπάρχουν ασυμβατότητες ως προς την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών», πρόσθεσε η ΕΚΤ. «Επιπροσθέτως, σε όλες τις εξεταζόμενες χώρες, με εξαίρεση την Κροατία, παρατηρούνται ασυμβατότητες ως προς την απαγόρευση της νομισματικής χρηματοδότησης».

Μια σειρά πρώην κομμουνιστικών χωρών, περιλαμβανομένων της Σλοβενίας, της Σλοβακίας, της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας, εντάχθηκαν στην ευρωζώνη τα τελευταία επτά χρόνια. Ωστόσο, η πρόοδος σε μεγαλύτερες χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχία ήταν πιο αργή. Η Ρουμανία, η Κροατία και η Βουλγαρία θεωρούνται ότι έχουν σημειώσει την μεγαλύτερη πρόοδο ως προς την ένταξή τους, με τις χώρες αυτές να συζητούν έναν οδικό χάρτη για τον ορισμό μιας ημερομηνίας-στόχου.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά κριτήρια, τα πιθανά μέλη σημειώνουν σχετικά καλές επιδόσεις, με τα περισσότερα εξ αυτών να πληρούν τα κριτήρια για το έλλειμμα, τον πληθωρισμό και το χρέος. Αν και η Σουηδία επίσης αξιολογείται τακτικά από την ΕΚΤ, η χώρα ούτε καν που συζητά την ένταξή της, με εγχώριες δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων αντιτίθεται στην συμμετοχή στην ευρωζώνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ