ΕΚΤ και… κοροναϊός οδηγούν σε ράλι τα ομόλογα

ΕΚΤ και… κοροναϊός οδηγούν σε ράλι τα ομόλογα

Σε σημαντική πτώση έως και άνω του 6% οδηγούνται οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν την πολιτική που αναμένεται να ακολουθήσει μέσα στο 2020 η Κριστίν Λαγκάρντ. Η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δίνει σήμερα τη δεύτερη συνέντευξη Τύπου από τότε που διαδέχθηκε τον Μάριο Ντράγκι και η στρατηγική αναθεώρηση που ξεκινά σε συνδυασμό με το guidance για τα επιτόκια και το QE είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν τους εκπροσώπους του Τύπου.

Την ίδια ώρα, η παγκόσμια ανησυχία για τον νέο κοροναϊό στην Κίνα μετά την αύξηση των θυμάτων και την έκρηξη των κρουσμάτων ωθεί τους επενδυτές προς ασφαλή καταφύγια όπως ο χρυσός και τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης, με το γερμανικό bund να οδηγεί το ράλι.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έχει υποχωρήσει από το επίπεδο του 1,42% που βρισκόταν στις αρχές της εβδομάδας στο 1,34% και οι αναλυτές βλέπουν περαιτέρω πτώση το 2020 ακόμη και χαμηλότερα από το επίπεδο του 1% και σε κάθε περίπτωση χαμηλότερα από τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας που κλονίζει ξανά την Ιταλία.

Εκατομμύρια Κινέζοι ετοιμάζονται να ταξιδέψουν καθώς ξεκινούν οι εορτασμοί για το κινεζικό νέο έτος και στα αεροδρόμια ολόκληρης της Ευρώπης λαμβάνονται έκτακτα μέτρα, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφασίζει σήμερα αν θα κηρύξει παγκόσμιο συναγερμό.