ΕΚΤ: Η πλειοψηφία του ΔΣ δε θέλει αύξηση της ποσοτικής χαλάρωσης

ΕΚΤ: Η πλειοψηφία του ΔΣ δε θέλει αύξηση της ποσοτικής χαλάρωσης

Μία μεγάλη πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν θέλει περαιτέρω αύξηση της ποσοτικής χαλάρωσης (του προγράμματος αγορών ομολόγων), δήλωσε ο Yves Mersch, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι η απόφαση της κεντρικής τράπεζας να αγοράζει νέα ομόλογα, όταν λήγουν τα παλαιότερα, θα προσφέρει ρευστότητα εκατοντάδων δισ. ευρώ.

«Η πολύ μεγάλη πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου είναι της άποψης ότι τα μέτρα είναι κατάλληλα και ότι δεν χρειάζονται περισσότερα για την επίτευξη του στόχου μας», δήλωσε ο Mersch σε δημοσιογράφους. Ο ίδιος σημείωσε ότι η απόφαση να συνεχισθεί η αγορά ομολόγων, σε αντικατάσταση αυτών που λήγουν, θα οδηγήσει σε ρευστότητα 320 δις. ευρώ, εάν συνεχισθεί για δύο έτη από το 2017. Ανέφερε, επίσης, ότι η συνολική αξία των ομολόγων που έχουν εκδώσει δήμοι και περιφέρειες, τα οποία θα αρχίσει να αγοράζει η ΕΚΤ, ανέρχεται σε 380 δις. ευρώ. «Αυτό δεν αποτελεί φραστική υπόσχεση. Στηρίζουμε τα όσα λέμε με δράση», πρόσθεσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Ο Mersch προειδοποίησε για τις πιθανές επιπτώσεις από την επιβράδυνση της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία. «Οι κίνδυνοι έχουν γίνει μεγαλύτεροι», είπε. Οι αποφάσεις της ΕΚΤ για χαλάρωση της πολιτικής της, πρόσθεσε, θα βοηθήσουν στην θωράκιση της Ευρωζώνης από την όποια αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ, αν και μία τέτοια κίνηση μπορεί, όπως είπε, να επηρεάσει τις αναδυόμενες αγορές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ