ΕΚΤ: Διαφωνία για τη μείωση του βασικού επιτοκίου τον Δεκέμβριο

ΕΚΤ: Διαφωνία για τη μείωση του βασικού επιτοκίου τον Δεκέμβριο

Στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 2-3 Δεκεμβρίου ορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ήθελαν να προχωρήσει η τράπεζα σε μεγαλύτερη μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης.

“Ορισμένα μέλη εξέφρασαν προτίμηση για μία μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων κατά 20 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση, κυρίως με στόχο να ενισχυθεί η επιρροή της ποσοτικής χαλάρωσης και με την εκτίμηση πως, μέχρι σήμερα, δεν υπήρξαν σημαντικές επιπτώσεις στα οριακά κέρδη της τράπεζας, ενώ παράλληλα αυξήθηκε η χρηματοπιστωτική σταθερότητα”, όπως αναφέρεται στα πρακτικά.

Στις αρχές του Δεκεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων κατά 10 μονάδες, στο -0,3%. Επίσης, επέκτεινε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κατά έξι μήνες μέχρι τον Μάρτιο του 2017 (το νωρίτερο), καθώς και τη δυνατότητα αγοράς ομολόγων που εκδίδονται από περιφέρειες και δήμους της Ευρωζώνης.

Τα πρακτικά της ΕΚΤ ανέφεραν πως υπάρχει “ευρεία στήριξη” για την αλλαγή της ημερομηνίας λήξης για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.