ΕΚΤ: Ανακοίνωσε νέο QE, μείωσε τα επιτόκια

ΕΚΤ: Ανακοίνωσε νέο QE, μείωσε τα επιτόκια

Ο Μάριο Ντράγκι κατάφερε για πολλοστή φορά να αντιμετωπίσει τις πιέσεις από τη γερμανική πλευρά και λίγο πριν αποχωρήσει από την ΕΚΤ ρίχνει στην αγορά 20 δισ. ευρώ το μήνα, με στόχο να τονώσει την εμπιστοσύνη και να μετριάσει την αβεβαιότητα, σε μία συγκυρία που η Γερμανία βρίσκεται σε ύφεση και οι ανησυχίες για το Brexit και τον εμπορικό πόλεμο κυριαρχούν.

Οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ ήταν πολύ κοντά στις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ανακοινώνει ένα δεύτερο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης και τη μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων στο -0,5%.

Πρόκειται για την πρώτη μείωση επιτοκίων που προχωράει η Κεντρική Τράπεζα από τον Μάρτιο του 2016.

Πιο αναλυτικά, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε την επανέναρξη του QE από την 1η Νοεμβρίου, ημέρα που συμπίπτει με την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου από την Κριστίν Λαγκάρντ, με στόχο την αγορά ομολόγων ύψους 20 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση, για όσο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί. 

Το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων μειώνεται κατά 10 μονάδες βάσης, στο αρνητικό επίπεδο του 0,5%. Παράλληλα αποφασίστηκε να μείνουν αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια στην παρούσα φάση έως ότου το επίπεδο του πληθωρισμού να «συγκλίνει κοντά -αλλά χαμηλότερα- στο 2%.

Επίσης, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να επανεπενδύσει τα ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιο της και λήγουν (πρόκειται για τα ομόλογα που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του APP).