Έκρυθμη η κατάσταση στην Ιταλία - Σκληρό το μήνυμα των Ιταλών βιομηχάνων

Τρίτη 04 Δεκεμβρίου 2018, 00:02
-A +A
Έκρυθμη η κατάσταση στην Ιταλία - Σκληρό το μήνυμα των Ιταλών βιομηχάνων

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Την ώρα που το Eurogroup... κλώτσαγε παρακάτω το τενεκεδάκι του ιταλικού προβλήματος, ανακοινώνοντας την στήριξη των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρώμης-Βρυξελλών, η επιχειρηματική ελίτ της Ιταλίας προχωρούσε σε μία πρωτοφανή όσο και ηχηρή παρέμβαση, με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης με την Κομισιόν και την επιστροφή της Ιταλίας στην κανονικότητα.

Ο επικεφαλής της Ένωσης Ιταλών Βιομηχάνων, Βιντσέντσο Μπόκια, κάλεσε τον πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε είτε να πείσει τους Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι Ντι Μάιο να ψαλιδίσουν τον προϋπολογισμό κατά 4 δισ. ευρώ και να μειώσουν τον στόχο του ελλείμματος, είτε να παραιτηθεί.

Η απάντηση του Κόντε ήταν άμεση. Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι εργάζεται νυχθημερόν για να επιτευχθεί συμφωνία με την Κομισιόν, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν σκοπεύει να… ρίξει τον στόχο του ελλείμματος κάτω από το 2%. Το κατά πόσο θα υποχωρήσει το έλλειμμα κάτω από το 2% αναμένεται να αποτελέσει το βασικό αντικείμενο των διαπραγματεύσεων των επόμενων ημερών. Οι Σαλβίνι και Ντι Μάιο θα προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν μία συμφωνία που δεν θα μοιάζει με... άτακτη υποχώρηση και η Κομισιόν θα επιδιώξει να πλησιάσει όσο το δυνατόν περισσότερο σε ένα έλλειμμα που δεν θα «ερεθίζει» τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Στο μεταξύ, οι 12 μεγαλύτερες επιχειρηματικές ενώσεις της Ιταλίας, οι οποίες εκπροσωπούν 3 εκατομμύρια επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ιταλικής οικονομίας, συγκεντρώθηκαν χθες στο Τορίνο, ενώνοντας τις δυνάμεις τους σε μία σπάνια κίνηση που αυξάνει δραματικά την πίεση προς την κυβέρνηση των λαϊκιστών.Το μήνυμα γίνεται ακόμη πιο ουσιαστικό καθώς οι επιχειρήσεις αυτές «ευθύνονται» για το 65% του ΑΕΠ, ενώ μεγάλο μέρος από αυτές προέρχονται από τον Βορρά, όπου ο Ματέο Σαλβίνι έχει συγκεντρώσει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά.

Το ύφος του Μπόκια ήταν πολιτικό και ταυτόχρονα αυστηρό. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο πρόεδρος των βιομηχάνων τόνισε ότι η περίοδος χάριτος για την ιταλική κυβέρνηση τελείωσε. Απευθυνόμενος στον ηγέτη του Κινήματος Πέντε Αστέρων, είπε ότι αν οι 12 μεγαλύτερες ενώσεις μπορούν να συμφωνήσουν τότε τίποτα δεν τους σταματά και παράλληλα κάλεσε τον ηγέτη της Λέγκας να λάβει υπόψη του τα spreads, τα οποία ανησυχούν οι επιχειρήσεις «που τον έχουν στηρίξει τόσο στον ιταλικό Βορρά».

Ήταν μία ευθεία προειδοποίηση για τους Σαλβίνι και Ντι Μάιο, καθώς σύμφωνα με τον Μπόκια, «η πολιτική είναι πολύ σημαντική για να την αφήσουμε μόνο στους πολιτικούς». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η επιχειρηματική ελίτ της Ιταλίας καταθέτει προτάσεις οικονομικής πολιτικής για να αποτρέψει τη ζημιά που πάει να γίνει στη χώρα.

Η απαίτηση του επιχειρηματικού κόσμου της Ιταλίας είναι συγκεκριμένη. Ο Κόντε θα πρέπει να πείσει τους Σαλβίνι και Ντι Μάιο να κόψουν 2 δισ. ευρώ δαπανών ο καθένας από το δικό τους «μερίδιο» των μέτρων του προϋπολογισμού. Μόνο έτσι η Ιταλία θα γλιτώσει τις κυρώσεις της Κομισιόν και θα αποφύγει την ένταξη στη «διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος». ΟΙ ανησυχίες είναι έντονες στην επιχειρηματική κοινότητα της Ιταλίας, καθώς αν η χώρα περάσει μία πολύμηνη περίοδο εντός της διαδικασίας, θεωρείται δεδομένο ότι οι αγορές θα είναι επιφυλακτικές, με αποτέλεσμα τα επιτόκια δανεισμού να παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε υψηλά επίπεδα, απειλώντας την ιταλική οικονομία με ύφεση.

«Αν ήμουν ο Κόντε θα καλούσα τους δύο αντιπροέδρους της κυβέρνησης και θα τους ζητούσα να κάνουν τις απαραίτητες περικοπές για να αποφευχθούν οι κυρώσεις. Αν κάποιος αρνιόταν, θα υπέβαλα την παραίτησή μου και θα κατήγγειλα στην κοινή γνώμη εκείνους που δεν θέλουν να υποχωρήσουν», τόνισε ο Μπόκια.

Σε ότι αφορά το Eurogroup, ήταν μία συνεδρίαση που πέρασε αναίμακτα για την Ιταλία. Και αυτό γιατί μέσα στο Σαββατοκύριακο ήταν η πρώτη φορά που Ρώμη και Βρυξέλλες ήρθαν τόσο κοντά. Αποτέλεσμα ήταν ο υπουργός Οικονομικών, Τζοβάνι Τρία, να πραγματοποιήσει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βλάντις Ντομπρόφσκις, πριν τη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, ωστόσο δεν υπήρξε κάποια πολύ σημαντική εξέλιξη. Θα ήταν, άλλωστε, πολύ δύσκολο μέσα σε δύο ημέρες να δοθεί λύση σε μία αντιπαράθεση που διαρκεί ήδη 6 μήνες.

«Υποστηρίζουμε την αξιολόγηση της Κομισιόν και συστήνουμε στην Ιταλία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να συμμορφωθεί με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», ανέφερε το κοινό ανακοινωθέν. «Υποστηρίζουμε επίσης τον συνεχή διάλογο μεταξύ της Κομισιόν και των ιταλικών αρχών», πρόσθεσαν οι 19 υπουργοί του ευρώ.

 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Κυριακή 26/05/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα