7ος χρόνος, ημέρα 2055η
Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021

Έκρηξη ανάπτυξης για τον κλάδο της Ρομποτικής και του Αυτοματισμού

Έκρηξη ανάπτυξης για τον κλάδο της Ρομποτικής και του Αυτοματισμού

Mια από τις πολύ σημαντικές λεπτομέρειες των μακροοικονομικών στοιχείων για τον μήνα Απρίλιο ήταν ότι ενώ το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ βρίσκεται κοντά στο μέγιστό του, εντούτοις οι θέσεις εργασίας ανακάμπτουν με πιο αργό ρυθμό.

Ένας από τους λόγους είναι οι στρεβλώσεις στην παραγωγή λόγω των συνεπειών της πανδημίας που συνεχίζει να μαστίζει πολλές οικονομίες. Εκ των πραγμάτων λοιπόν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι δεν έχουν επιστρέψει στους πρότερους ρυθμούς.

Υπάρχει όμως και μια νέα λεπτομέρεια στο κάδρο.   

Σύμφωνα με την Association for Advancing Automation -Ένωση για την Προώθηση του Αυτοματισμού - το πρώτο τρίμηνο του 2021  σημειώθηκε αύξηση πέριξ του  20% στις αγορές βιομηχανικών ρομπότ σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.

Αυτό όμως που είναι ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι οι παραγγελίες αυτές δεν προήλθαν μόνο από τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, ο οποίος  μέχρι πρότινος αποτελούσε τον παραδοσιακό κλάδο απορρόφησης των συστημάτων ρομποτικής.

Αυτή τη φορά, πάρα πολλές παραγγελίες κατέληξαν  σε εταιρείες εκτός του τομέα αυτοκινήτων. Οι  παραγγελίες από τις μεταλλουργικές εταιρείες αυξήθηκαν κατά 86%, από τις φαρμακευτικές εταιρείες και τις εταιρείες  βιοεπιστημών αυξήθηκαν κατά 72% και από τις  καταναλωτικές εταιρείες αυξήθηκαν κατά  32%.

Από γεωγραφικής πλευράς, οι εταιρείες στην Βόρεια Αμερική σημείωσαν ρεκόρ παραγγελιών, εμφανίζοντας αύξηση κατά 19,6% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Οι λόγοι για αυτή την διαφοροποίηση είναι δύο. Ο πρώτος είναι το γεγονός ότι τα προγράμματα στήριξης της οικονομίας  προκειμένου να καλυφθούν οι ζημιές της πανδημίας είχαν αποδέκτες τόσο τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα οι τελευταίες να διαθέτουν τη ρευστότητα για νέες επενδύσεις, μεταξύ άλλων και εκείνες του αυτοματισμού.

Η πανδημία όμως κρύβεται  πίσω από ένα νέο κεφάλαιο που αρχίζει και παίρνει θέση στα business plans ολοένα και περισσότερων επιχειρήσεων, με βασική επιδίωξη την προσαρμογή των γραμμών παραγωγής σε έκτακτες συνθήκες,  ώστε να μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης όταν αυτό χρειάζεται. Ένας τρόπος είναι η επιστράτευση περισσότερων ρομπότ και συστημάτων αυτοματισμού  στις γραμμές παραγωγής.

Η μετάφραση για την αγορά εργασίας είναι προφανής: Μικρότερες ανάγκες για πολλούς ανειδίκευτους εργάτες και μεγαλύτερες ανάγκες για εξειδικευμένο μεν αλλά όχι πολυπληθές προσωπικό.

Η μετάφραση για τον κόσμο των επενδύσεων είναι επίσης προφανής: Ο κλάδος της Ρομποτικής και του Αυτοματισμού εισέρχεται σε νέα περίοδο ευρείας ανάπτυξης και σύμφωνα με τη διάμεσο των αναλυτών πρόκειται να ξεπεράσει τα 1 τρισ. δολάρια έως το 2030, καθώς η τεχνολογία ενσωματώνεται σχεδόν σε κάθε μέρος της κοινωνίας. Bλέπετε, η  Ρομποτική και η Τεχνητή Νοημοσύνη διεισδύουν πλέον παντού, από τη βιομηχανία,  την υγειονομική περίθαλψη και την άμυνα έως την  καθαριότητα και  την ψυχαγωγία.

Οι επενδυτικές ευκαιρίες

Στον κόσμο των επενδύσεων τέτοιες δομικές αλλαγές  εκκολάπτουν τα μελλοντικά ισχυρά trades. Ως εκ τούτου ο κλάδος θα μας απασχολήσει εκ νέου εκτενώς στο μέλλον, καθώς τη μάχη για καινοτομία θ’ακολουθήσει εκείνη της διεκδίκησης μεριδίων αγοράς.

Παρά το γεγονός ότι η στήλη συνήθως παρουσιάζει τα δικά της καλάθια, εντούτοις οι υψηλές αποτιμήσεις των μεμονωμένων εταιρειών αντικατοπτρίζουν μεν τη μελλοντική ανάπτυξη, αλλά αυτή την περίοδο φέρουν μαζί τους τον κίνδυνο της υψηλής μεταβλητότητας. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε την αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ της απόδοσης  του 10-ετούς Treasury και των μετοχών ανάπτυξης.

Έτσι προτιμήσαμε να ασχοληθούμε με δύο ΕTFs των οποίων οι συμμετοχές με τη μεγαλύτερη στάθμιση, προσεγγίζουν αρκετά το δικό μας καλάθι, προκειμένου να δώσουμε ένα πρώτο στίγμα των πρωταγωνιστών του κλάδου.

Το ROBO Global Robotics and Automation Index ETF διαφοροποιεί τον κίνδυνο προσφέροντας στους επενδυτές την ευκαιρία να επενδύσουν στην ταχέως εξελισσόμενη βιομηχανία Ρομποτικής και Αυτοματισμού, περιλαμβάνοντας 86 από τις πιο σημαντικές εταιρείες από περισσότερες από 10 διαφορετικές χώρες.

Για την ακρίβεια, το ETF έχει δημιουργήσει μια βάση δεδομένων 1.000 εταιρειών που αντλούν μέρος των εσόδων τους από τη συγκεκριμένη βιομηχανία ή έναν σχετικό υποτομέα, όπως οι εταιρείες  που παρέχουν συσκευές ή αισθητήρες για ρομπότ, τεχνητή νοημοσύνη, οχήματα, τρισδιάστατους εκτυπωτές, συστήματα πλοήγησης κ.α

Οι τίτλοι  σταθμίζονται  πέριξ του 1,6% και οι σταθμίσεις εξισορροπούνται κάθε τρίμηνο. Τα fees είναι πέριξ του 0,95%.

Το ROBO έχει ξεπεράσει την ευρύτερη αγορά τεχνολογίας -ετήσια απόδοση  76% έναντι απόδοσης 62% του δείκτη Nasdaq - καθώς η πανδημία προκάλεσε αύξηση της ζήτησης για τεχνολογικές μετοχές, ενώ μακροπρόθεσμα τα δεδομένα συνεπικουρούν στο ότι θα είναι σε καλή θέση να επιβραβεύσει περαιτέρω τους επενδυτές, πόσο μάλλον αν εκμεταλλευτούν μια πιθανή διόρθωση.

Φυσικά δεν ήταν το μόνο ETF με αξιόλογες αποδόσεις, καθώς  και άλλα καινοτόμα ETF που εστιάζουν σε αυτόνομη τεχνολογία και ρομπότ, είχαν παρεμφερή ή και παραπάνω απόδοση.

Για παράδειγμα, ο πρωταγωνιστής των αποδόσεων, το ETF ART Autonomous Technology  ξεπέρασε το 2020  σε μεγάλο βαθμό όλα τα ανταγωνιστικά ETFs.  Όμως είναι ιδιαίτερα συγκεντρωμένο στις μετοχές υπερ-ανάπτυξης με  μεγαλύτερη συμμετοχή στην  Tesla- στάθμιση  11%-η τιμή της οποίας αυξήθηκε  415% σε ετήσια βάση.

Το iShares Robotics & Artificial Intelligence ETF -IRBO- από την άλλη, κέρδισε επίσης 76% YoY όπως το ROBO, αλλά έχει διαφορετική σύνθεση καθώς μετά  τις ΗΠΑ, το συγκεκριμένο ETF επικεντρώνεται  σε εταιρείες από την Ανατολική Ασία, με  μεγαλύτερη συμμετοχή τη  HengTen Networks με έδρα το Χονγκ Κονγκ.

Όπως εξηγήσαμε όμως στην αρχή, το  ROBO -όσο και το ΒΟΤΖ με το οποίο θα ασχοληθούμε σε επόμενο άρθρο-  προσεγγίζουν κατά πολύ σε διαλογή συμμετοχών το καλάθι της στήλης και προσφέρουν πολύ καλύτερη διαφοροποίηση σε σχέση με πολλά ομοειδή τους.

Ένα πλεονέκτημα δε για την περίοδο που διανύουμε για το ROBO είναι ότι δεν παρουσιάζει υπέρμετρη αύξηση σε κάποιες συμμετοχές και αυτό θα αποδειχθεί μεγάλο προτέρημα σε  περίπτωση μιας διόρθωσης, καθώς  θα συγκρατήσει την μεταβλητότητα και  θα μειώσει την αστάθεια.

Ας δούμε όμως κάποιες από τις εταιρείες:

 - Η Ιntuitive Surgical. Πρόκειται για μια  εταιρεία η οποία αναπτύσσει και κατασκευάζει ρομποτικά προϊόντα για τη βελτίωση των κλινικών διαδικασιών. Στις καινοτομίες της περιλαμβάνεται το  ρομποτικό ενδοφθάλμιο σύστημα, μια πλατφόρμα σχεδιασμένη για να «πλοηγείται» στους μικροσκοπικούς αεραγωγούς των πνευμόνων και το χειρουργικό σύστημα da Vinci  το οποίο επιτρέπει στους χειρουργούς να λειτουργούν  σε μια τρισδιάστατη κονσόλα υψηλής ευκρίνειας, η οποία απεικονίζει την εικόνα του χειρουργικού πεδίου. Αν και τα έσοδα μειώθηκαν κατά 2% λόγω της πανδημίας, οι μετοχές ενισχύθηκαν κατά 68% προεξοφλώντας ότι η ανάπτυξη αναμένεται να ανακάμψει το 2021.

Brooks Automations είναι πάροχος λύσεων αυτοματισμού  και λειτουργεί μέσω δύο τμημάτων, των ημιαγωγών και των συστημάτων Life Science. Το πρώτο προσφέρει κρίσιμες αυτοματοποιημένες λύσεις μεταφοράς και ελέγχου, όπως ρομπότ και ολοκληρωμένα συστήματα αυτοματισμού. Το τμήμα των βιοεπιστημών παρέχει  λύσεις διαχείρισης δειγμάτων για την υποστήριξη της έρευνας για φάρμακα. Η εταιρεία αύξησε τις πωλήσεις της κατά 15% το 2020 και είδε τις μετοχές της να αυξάνονται κατά 183% από έτος σε έτος.

- H FANUC είναι ένας ιαπωνικός όμιλος εταιρειών -ξεκίνησε ως μέρος της Fujitsu -που παρέχει προϊόντα και υπηρεσίες αυτοματισμού όπως ρομποτική και ασύρματα συστήματα αριθμητικού ελέγχου (CNC). Υποστηρίζει από το 1956 την αυτοματοποίηση των εργοστασίων σε παγκόσμια βάση και αποτελείται από τρεις πυλώνες FA, ROBOT και ROBOMACHINE. Η επιχείρηση FA περιλαμβάνει βασικές τεχνολογίες, αποτελούμενες από NCs (αριθμητικά στοιχεία ελέγχου), servos και laser, τα οποία εφαρμόζονται επίσης στις επιχειρήσεις ROBOT και ROBOMACHINE.

Επιπλέον, το κορυφαίο προϊόν IoT της FANUC, "FIELD system", το οποίο είναι μια ανοιχτή πλατφόρμα, έχει εισαχθεί ως νέα επιχείρηση.

Η FANUC διαθέτει περίπου 260 κέντρα service σε όλο τον κόσμο και επί του παρόντος διαθέτει περισσότερα από 4 εκατομμύρια χειριστήρια CNC και 550.000 ρομπότ εγκατεστημένα παγκοσμίως.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2020 οι πωλήσεις  ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών λόγω της αύξησης των πωλήσεων στην περιοχή της  Κίνας, ενώ η εταιρεία αναβάθμισε τις προσδοκίες της για το οικονομικό έτος 2021, καθώς πλέον προσδοκά ρυθμό αύξησης των εσόδων από 13% στο  21% ετησίως. Η υψηλότερη βάση σταθερού κόστους πρέπει όμως να σημειωθεί.

- Η Keyence Corporation είναι επίσης μια ιαπωνική εταιρεία και αναπτύσσει εργοστασιακούς αισθητήρες αυτοματισμού, συστήματα μηχανικής όρασης, αναγνώστες γραμμωτού κώδικα, δείκτες λέιζερ, όργανα μέτρησης και ψηφιακά μικροσκόπια.

Η εταιρεία διαθέτει ένα απίθανο επιχειρηματικό μοντέλο όπου η κατασκευή των προϊόντων της ανατίθεται σε εξειδικευμένες εταιρείες κατασκευής- outsourcing- ώστε να εστιάζει στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη των προϊόντων της.

Οι πελάτες της εκτείνονται από τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, των ημιαγωγών και των ηλεκτρονικών ειδών και της μεταλλουργίας,  έως τους κλάδους των τροφίμων, των φαρμακευτικών και άλλων βιομηχανιών. Όμως όπως θα δούμε παρακάτω σε σχέση με τη βασική της ανταγωνίστρια, έχει μείνει πίσω στην επέκταση της στον κλάδο της εφοδιαστικής.

Όπως και στην FANUC, η ζήτηση από την Ασία εκτόξευσε τις πωλήσεις του τέταρτου τριμήνου του οικονομικού έτους του 2020 που έληξε τον Μάρτιο του 2021 και έτρεξε με ρυθμό ανάπτυξης περίπου 3% .

- Η Cognex Corporation  είναι μια από τις βασικές ανταγωνίστριες της  Keyence Corporation και πολύ γνωστή στις ΗΠΑ ως πάροχος προϊόντων μηχανικής όρασης. Αναπτύσσει συστήματα με στόχο την ανάλυση οπτικών πληροφοριών, προκειμένου να αυτοματοποιηθούν οι εργασίες κυρίως  σε διαδικασίες κατασκευής. Τα προϊόντα της περιλαμβάνουν λογισμικό όρασης, συστήματα όρασης και λύσεις αναγνώρισης. Τα προϊόντα μηχανικής όρασης της εταιρείας χρησιμοποιούνται για την αυτοματοποίηση διακριτών αντικειμένων από κινητά τηλέφωνα και μπουκάλια ασπιρίνης έως  ελαστικά αυτοκινήτων, ενώ είναι αξιόλογη η επέκταση της εταιρείας σε νέους τομείς όπως η εφοδιαστική.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ισχυρή τριμηνιαία ανάπτυξη  32% και οι μετοχές αυξήθηκαν κατά 79% από έτος σε έτος, ενώ σύμφωνα με τις προσδοκίες της διοίκησης, η εταιρεία αναμένεται το 2021 να τρέξει με ρυθμούς ανάπτυξης  μεταξύ 35% και 47% ετησίως. Εμφανώς πολύ πιο αισιόδοξες προσδοκίες σε σύγκριση με τις αντίστοιχες για ανάπτυξη  15% της Keyence την ίδια περίοδο.

- H Hexagon είναι μια σουηδική εταιρεία τα προϊόντα της οποίας προωθούνται σε διάφορους βιομηχανικούς κλάδους.  Αναπτύσσει  βιομηχανικούς αισθητήρες, λογισμικό, τρισδιάστατη (3D) χαρτογράφηση, πενταδιάστατη οπτικοποίηση / ανάλυση και ροές εργασίας πελατών παρέχοντας στην ουσία ένα ευφυές πληροφοριακό οικοσύστημα. Είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Στοκχόλμης και διαπραγματεύεται 91% υψηλότερα σε ετήσια βάση.

Kardex Holding είναι μια ελβετική εταιρεία με μικρή κεφαλαιοποίηση μεν, αλλά ήδη επιβραβεύει τους επενδυτές με κέρδη 50% σε ετήσια βάση. Αναπτύσσει  αυτοματοποιημένες λύσεις αποθήκευσης. Δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη δυναμικών συστημάτων αποθήκευσης και ανάκτησης και αυτοματοποιημένων αποθηκών μεγάλου όγκου.

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.