Αυξήσεις από Σεπτέμβριο μέχρι και Δεκέμβριο θα καλύψει η κρατική επιδότηση-Αναλυτικά παραδείγματα
Εκπτώσεις στο ρεύμα

Αυξήσεις από Σεπτέμβριο μέχρι και Δεκέμβριο θα καλύψει η κρατική επιδότηση-Αναλυτικά παραδείγματα

Αυξήσεις που αφορούν καταναλώσεις από το Σεπτέμβριο μέχρι και το Δεκέμβριο θα καλύψει η κρατική επιδότηση στο ρεύμα, με τους καταναλωτές να βλέπουν τις εκπτώσεις στον επόμενο εκκαθαριστικό τους, σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΝ Κώστα Σκρέκα κατά τη διάρκεια συνέντευξης για το σχέδιο συγκράτησης των ανατιμήσεων. Η επιδότηση θα αφορά το 72% των νοικοκυριών που έχουν μηνιαία κατανάλωση 300 κιλοβατώρες.

Συνυπολογίζοντας και την επιπλέον έκπτωση 30% της ΔΕΗ, που θα περιλαμβάνει και καταναλώσεις έως 600 κιλοβατώρες το μήνα, η ελάφρυνση θα φτάσει να καλύπτει το 80% των καταναλωτών πανελλαδικά.

Στην πράξη, ένας πελάτης με κατανάλωση 600 kWh το μήνα, με βάση τον συνδυασμό των παραπάνω, θα δει αυξήσεις όχι πάνω από 1-2 ευρώ το μήνα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που παρουσίασε ο Κ. Σκρέκας. Εκπτώσεις, ετοιμάζουν, όπως είπε, ετοιμάζουν και οι ιδιώτες προμηθευτές με τους οποίους θα έχει σήμερα συνάντηση, προκειμένου να τους ζητήσει να συμβάλλουν και εκείνοι στην αποκλιμάκωση των τιμών. 

Παραδείγματα
 

Ο υπουργός παρέθεσε μια σειρά από παραδείγματα για το πόσο θα πλήρωνε κανονικά ένας καταναλωτής με τις επιβαρύνσεις από τις αυξήσεις στα τιμολόγια και πόσο θα πληρώσει τώρα, μετά τις εκπτώσεις.

Έστω ένα τυπικό νοικοκυριό με κατανάλωση 300 κιλοβατώρες το μήνα. Προ εκπτώσεων ο πελάτης αυτός θα πλήρωνε για χρέωση προμήθειας 35,18 ευρώ, μείον 9,95 ευρώ την έκπτωση της ΔΕΗ ( 30%), δηλαδή 25,23 ευρώ. Αλλά το ποσό θα επιβαρύνονταν με 20,54 ευρώ, λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής που ενεργοποιήθηκε μετά τις αυξήσεις, όπως φαίνεται στο πρώτο παράδειγμα που έδωσε το ΥΠΕΝ. 

Έτσι αντί για 25,23 ευρώ θα βρισκόταν αντιμέτωπος με 45,77 ευρώ, δηλαδή με μια αύξηση κοντά στο 32%. Στα παραπάνω ποσά επιβάλλεται έκπτωση 9 ευρώ λόγω της κρατικής επιδότησης.

Φυσικά, ο τελικός λογαριασμός επιβαρύνεται και με άλλα ποσά, όπως οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις (15,69 ευρώ), διάφορα τέλη, ΦΠΑ, τέλη για Δήμο και ΕΡΤ, που δεν επηρεάζονται από τις ανατιμήσεις.

Πώς θα καταβάλλεται η επιδότηση
 

Η κρατική επιδότηση θα είναι 9 ευρώ το μήνα, δηλαδή 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα (3 λεπτά ανά κιλοβατώρα) για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες. Η επιδότηση θα καταβάλλεται απευθείας στον πάροχο, ο οποίος θα την αφαιρεί από το τιμολόγιο του καταναλωτή.

Δεν θίγεται η βιωσιμότητα ΔΕΗ
 

Ο υπουργός έκανε σαφές ότι η ΔΕΗ δεν θίγεται από τις επιπλέον εκπτώσεις που δίνει για τη συγκράτηση των ανατιμήσεων, έχει κάνει τους υπολογισμούς της και τα ποσά με τα οποία θα επιβαρυνθεί από την πολιτική αυτή είναι απολύτως διαχειρίσιμα.

Ανοικτή η παράταση των ελαφρύνσεων και το 2022

Διευκρίνισε επίσης ότι αν το διεθνές ανατιμητικό ράλυ συνεχιστεί και μετά το Δεκέμβριο και οι τιμές δεν αποκλιμακωθούν, τότε, εφόσον κριθεί ότι χρειάζεται, η επιδότηση θα παραταθεί, όπως άλλωστε είχε δηλώσει και ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη Τύπου στην ΔΕΘ τη Κυριακή.

Πώς θα λειτουργεί το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης 


Η κρατική αυτή επιδότηση θα είναι η πρώτη πρωτοβουλία του νεοσύστατου Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, με πρώτη «προίκα» 150 εκατ ευρώ από τα έσοδα των δημοπρασιών δικαιωμάτων CO2. Σε δεύτερη φάση το Ταμείο θα χρηματοδοτεί δράσεις κατά της ενεργειακής φτώχειας, ενώ υπάρχουν σκέψεις να χορηγεί ακόμη και το επίδομα θέρμανσης, ζήτημα για το οποίο ο υπουργός, ανέφερε ότι γίνονται επαφές με τον Θ. Σκυλακάκη. Και προκειμένου να χρηματοδοτήσει όλες αυτές τις δράσεις, το Ταμείο θα έχει έσοδα από προυπολογισμό και από άλλα περιβαλλοντικά τέλη, όπως αυτά που θα επιβάλλονται στο κτιρακό απόθεμα, με στόχο πάντα τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Διαβάστε ακόμη:

Συναγερμός από ΔΕΗ και παρόχους για τις αυξήσεις - Στο τραπέζι και νέες εκπτώσεις

Σκρέκας: Όλοι οι καταναλωτές θα ωφεληθούν από την επιδότηση του ρεύματος