Εκπτώσεις και έως 80 δόσεις για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων

Εκπτώσεις και έως 80 δόσεις για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων

Με εκπτώσεις, μειωμένες τιμές για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και νέα παράταση, πλαισιώθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα αυθαίρετα το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, το εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπει μείωση του παραβόλου κατά 50% για πολεοδομικές παρανομίες που δεν υπερβαίνουν τα 100 τετραγωνικά, εκπτώσεις έως 20% για εφάπαξ εξόφληση και έγκαιρη υποβολής δήλωσης, εξόφληση σε 80 δόσεις και μειωμένες τιμές για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα και λόγω της καθυστέρησης, με απόφαση του Γ. Σταθάκη παρατάθηκε η ισχύς του νόμου του 2013 για έναν μήνα ώστε να καλυφθούν πιεστικές ανάγκες για μεταβιβάσεις ακινήτων που ενδεχομένως θα προκύψουν έως την ψήφιση των νέων διατάξεων.

Στις τελικές ρυθμίσεις δεν έχει περιληφθεί η προηγούμενη πρόταση σύμφωνα με την οποία στην ουσία απαγορευόταν η αποδοχή κληρονομιάς αυθαιρέτων. Με το άρθρο 81 επιβάλλεται όμως σε όλους τους ιδιοκτήτες να φροντίσουν όσο είναι εν ζωή να τακτοποιήσουν τις πολεοδομικές εκκρεμότητες, αφού δεν θα επιτρέπονται μεταβιβάσεις ακινήτων (πώληση, γονική παροχή, κ.λπ.) χωρίς να επισυνάπτεται στο συμβόλαιο η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου. Είναι επίσης προϋπόθεση για την ενοικίαση ακινήτου.

Το νομοσχέδιο προβλέπει, επίσης, την ενεργοποίηση του μέτρου που έχει ψηφιστεί από το 2011 και στο ηλεκτρονικό αρχείο περιλαμβάνονται η οικοδομική άδεια ή η δήλωση τακτοποίησης αυθαιρέτου (εφόσον υπάρχει), όλες οι μεταγενέστερες αλλαγές στο κτίριο, μια σειρά αδειοδοτήσεις και πιστοποιητικά. Προβλέπεται η σύνδεσή του με τα αρχεία του Κτηματολογίου, της ΔΕΗ και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Με τα προτεινόμενα μέτρα, παραβάσεις της πολεοδομικής νομοθεσίας που υπερβαίνουν το 50% των όρων δόμησης μιας περιοχής μπορούν να τακτοποιηθούν για 30 χρόνια. Επιτρέπεται όμως να νομιμοποιηθούν πλήρως εάν καλυφθούν τα παράνομα τετραγωνικά με αγορά μεταφερόμενου συντελεστή και την απόκτηση τίτλου εισφοράς περιβαλλοντικού ισοζυγίου.

Επιπλέον, με νέα σειρά διατάξεων προβλέπεται διευκόλυνση της νόμιμης δόμησης και την απαλλαγή μηχανικών και ιδιοκτητών από τη γραφειοκρατία των Υπηρεσιών Δόμησης, των παλιών πολεοδομικών γραφείων, που λειτουργούν σε κάθε δήμο. Θα υπόκεινται όμως στον έλεγχο των Παρατηρητηρίων Δόμησης που συγκροτούν και θα λειτουργούν σε επίπεδο υπουργείου Περιβάλλοντος, σε κάθε περιφέρεια και σε τοπικό επίπεδο. Θα κάνουν δειγματοληπτικούς ελέγχους στις άδειες δόμησης και θα εκδικάζουν τις ενστάσεις για αυτοψίες από πολεοδομικούς ελέγχους.

Ειδική διάταξη υπάρχει για την περίφημη ναοδομία. Οι άδειες θα εκδίδονται από τις υπηρεσίες δόμησης αλλά μετά από εισήγηση της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής επιτροπής που θα λειτουργεί σε κάθε μητρόπολη.

Δείτε εδώ αναλυτικά το νομοσχέδιο. 

Φωτογραφία αρχείου: Sooc