Εκλογικός ο Προϋπολογισμός του 2019 - «Δώρα» και πάγωμα επενδύσεων 

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018, 16:17
-A +A
Εκλογικός ο Προϋπολογισμός του 2019 - «Δώρα» και πάγωμα επενδύσεων 

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Προϋπολογισμό που μάλλον θα παραμείνει στα χαρτιά κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή, σύμφωνα με τον οποίο εκτός από τις παροχές ύψους 910 εκατ. ευρώ προβλέπεται ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 2,5%. Τη στιγμή που ο ΟΟΣΑ υπολογίζει να περιορισθεί η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, η κυβέρνηση χωρίς να έχει δώσει ουδεμία ώθηση στην αγορά υπολογίζει ανάπτυξη 2,5%. 

Το ποσοστό αυτό όχι μόνο θεωρείται από τους ειδικούς υπερφιλόδοξο αλλά είναι πιθανόν ο δείκτης να μην προσεγγίσει το 2%. Και αυτό καθώς το 2019 είναι εκλογικό έτος με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να τηρούν στάση αναμονής όπως επίσης και ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός. Ο τουρισμός θα παραμείνει στην καλύτερη περίπτωση στα περυσινά επίπεδα δεδομένου ότι έχει ανοίξει η μεγάλη αγορά της Τουρκίας. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων περικόπτεται κατά 550 εκατ. ευρώ, ενώ η εχθρική στάση της κυβέρνησης απέναντι στην επιχειρηματικότητα όπως φαίνεται διώχνει τους επενδυτές. Και μέσα σε όλα αυτά το μεγάλο πρόβλημα των συστημικών τραπεζών που αναγκάζει τους επενδυτές να ρευστοποιούν. 

Αντίθετα, η κυβέρνηση προχωρά στην παροχή βοηθημάτων τόσο το 2018 όσο και το 2019 με μοναδικό σκοπό να περιορίσει τις απώλειες στις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο έτος. Συγκεκριμένα το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανέλθει το 2018 στο 3,98%του ΑΕΠ δημιουργώντας δημοσιονομικό χώρο ύψους 885 εκατ. ευρώ για φέτος. Για το 2019 το πρωτογενές πλεόνασμα υπολογίζεται να ανέλθει στι 3,6% του ΑΕΠ. Βέβαια, έχουν ήδη υπολογισθεί η διατήρηση των συντάξεων του 2019 στα ίδια επίπεδα καθώς και μέτρα ύψους 910 εκατ. ευρώ όπως:

Σε κάθε περίπτωση τα υπερπλεονάσματα τόσο του 2018 όσο και του 2019 είναι αποτέλεσμα τη υπερφορολόγησης και των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών αλλά και του κουρέματος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που επί χρόνια χρηματοδοτεί τα μερίσματα της κυβέρνησης. 

Με βάση την εισηγητική έκθεση οι παρεμβάσεις για το 2019 είναι οι εξής:

- Βοήθεια στο σπίτι: Μετατρέπεται το τρέχον εργασιακό καθεστώς 3.000 εργαζομένων ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

- Ειδική αγωγή: Πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού σε θέσεις προσωπικού που τώρα απασχολείται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Η δαπάνη σήμερα καλύπτεται από πόρους του ΠΔΕ. Οι νέες προσλήψεις θα χρηματοδοτηθούν από τον τακτικό προϋπολογισμό χωρίς να μεταβληθεί το τρέχον όριο δαπανών του ΠΔΕ. Παράλληλα, θα μειωθεί ισόποσα το όριο για το προσωπικό ορισμένου χρόνου προκειμένου να μην μεταβληθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων συνολικά. 

- Επίδομα στέγασης: Το στεγαστικό επίδομα απευθύνεται σε νοικοκυριά που διαμένουν σε ενοικιαζόμενη κατοικία και δανειολήπτες. Τα κριτήρια ένταξης είναι εισοδηματικά, περιουσιακά (ακίνητη περιουσία και καταθέσεις), διαμονής στην επικράτεια, πολυτελούς διαβίωσης, ασφαλιστικής κάλυψης και οικογενειακής κατάστασης. 

- Μείωση ασφαλιστικών εισφορών: Το μέτρο αφορά στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών και ειδικότερα στη μείωση του συντελεστή κύριας ασφάλισης κατά 1/3 και στην εφαρμογή της ελάχιστης εισοδηματικής βάσης για την επικουρική ασφάλιση και την εφάπαξ παροχή. 

- Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών νέων: Η συγκεκριμένη δράση αποσκοπεί στη βελτίωση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας των νέων και αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, συμβάλλοντας στη μείωση της ανεργίας των νέων, που είναι η υψηλότερη στην ΕΕ, αλλά και μειώνοντας το ποσοστό των νέων που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας. Το μέτρο αφορά νέους ηλικίας έως 24 ετών και συνίσταται στην επιδότηση του 50% των εργοδοτικών εισφορών.

- Μείωση ΕΝΦΙΑ: Το μέτρο συνίσταται στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά.

- Μείωση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων: Το μέτρο συνίσταται στη σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολόγησης από 29% σε 25% σε ορίζοντα τετραετίας και θα έχει δημοσιονομική επίπτωση από το 2020 και εφεξής.

- Μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών: Το μέτρο αναφέρεται στη μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των διανεμόμενων κερδών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και θα έχει δημοσιονομική επίπτωση από το 2020 και εφεξής.

AP Photo/Fotis Plegas G.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο 25/05/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα