Έκλεισε η συμφωνία Δημοσίου - Λάτση για τα ΕΛΠΕ - Τι προβλέπει για τους υδρογονάνθρακες

Έκλεισε η συμφωνία Δημοσίου - Λάτση για τα ΕΛΠΕ - Τι προβλέπει για τους υδρογονάνθρακες

Σε συμφωνία για την από κοινού πώληση του 50,1%, συν του μάνατζμεντ των ΕΛΠΕ σε στρατηγικό επενδυτή, κατέληξαν εχθές το βράδυ το Δημόσιο και ο όμιλος Λάτση. 

Από το ποσοστό αυτό, 20% αντιστοιχεί σε συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ και 30,1% σε συμμετοχή της ΡΟΙΗ στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.

Στην πράξη το Δημόσιο επεδίωξε να διατηρήσει ισχυρή θέση στη λήψη αποφάσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση, ενώ δεν αποκλείεται το σκέλος των υδρογοναθράκων να αποτελέσει ένα ξεχωριστό κομμάτι από την εταιρεία. Αυτή βέβαια η εξέλιξη θα αποτιμηθεί ανάλογα από τους υποψήφιους ενδιαφερόμενους για τα ΕΛΠΕ και προφανώς θα αφαιρεθεί από το όποιο τίμημα καταβάλουν στον διαγωνισμό, ο οποίος αναμένεται να προκηρυχθεί από το ΤΑΙΠΕΔ μέσα στον Απρίλιο.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος ΕΛΠΕ έχει εξασφαλίσει δικαιώματα σε μια σειρά περιοχών στη Δυτική Ελλάδα, όπως στον Πατραϊκό (ΕΛΠΕ 50% ως operator και Edison 50%), στο «μπλοκ 2» που βρίσκεται δυτικά της Κέρκυρας (Total 50% operator, ΕΛΠΕ 25% και Edison 25%), καθώς επίσης σε Άρτα – Πρέβεζα και ΒΔ Πελοπόννησο.

Επίσης τα ΕΛΠΕ συμμετέχουν με 20% από κοινού με την Total (40%) και την ExxonMobil (40%) στην κοινοπραξία που έχει καταθέσει τις μοναδικές προσφορές για τις δύο θαλάσσιες περιοχές Νότια και ΝΔ της Κρήτης. Στο σχήμα, operator είναι η Total. Επιπλέον τα ΕΛΠΕ συμμετέχουν με ποσοστό 50% στο επιχειρηματικό σχήμα με τη Repsol (σε ρόλο operator), το οποίο έχει υποβάλει προσφορά για την υποθαλάσσια περιοχή του Ιονίου.

Η ανακοίνωση των ΕΛΠΕ

Η Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. (η Εταιρεία), ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι, σε συνέχεια της από 20 Μαρτίου 2018 ανακοίνωσης της, καθώς και της ενημερωτικής επιστολής που έλαβε από τους βασικούς μετόχους της, Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A (POIH) και ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε., το ΤΑΙΠΕΔ και η ΡΟΙΗ υπέγραψαν στις 3 Απριλίου 2018 Μνημόνιο Κατανόησης (Memorandum of Understanding) για την από κοινού πώληση ποσοστού τουλάχιστον 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας μέσω ανοιχτής διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας.

Σημειώνεται ότι εκ του προαναφερθέντος ελάχιστου προς πώληση ποσοστού, 20% αντιστοιχεί σε συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ και 30,1% σε συμμετοχή της ΡΟΙΗ στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας.

Αναφέρεται επίσης ότι η σχετική πρόσκληση για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους υποψήφιους επενδυτές πρόκειται να αναρτηθεί στον ιστότοπο του ΤΑΙΠΕΔ.