Έκλεισε η «πρώτη φάση» της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας

Έκλεισε η «πρώτη φάση» της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας

Ουάσιγκτον και Πεκίνο κατέληξαν σε μια επί της αρχής προκαταρκτική εμπορική συμφωνία, η αποκαλούμενη και «πρώτη φάση», η οποία φέρει την υπογραφή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση του πρακτορείου Bloomberg.

Αρχικά η είδηση για ολοκλήρωση της «πρώτης φάσης» της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας είχε διαρρεύσει στο Bloomberg από ανώνυμες πηγές, που όμως είναι καλά ενημερωμένες για την πορεία των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων. 

Ο πρόεδρος Τραμπ αφότου ενημερώθηκε από τους ανώτατους συμβούλους του για τις εμπορικές συνομιλίες με το Πεκίνο για τα δεδομένα της επί της αρχής συμφωνίας, έβαλε την υπογραφή του σε αυτήν.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ φέρονται να προσέφεραν στο Πεκίνο ακύρωση μιας νέας σειράς δασμών αξίας 160 δισ. δολαρίων σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα, οι οποίοι θα ετίθεντο σε ισχύ από την ερχόμενη Κυριακή, καθώς και μείωση κατά 50% στους υφιστάμενους δασμούς σε κινεζικά αγαθά αξίας περίπου 375 δισ. δολαρίων.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο Πρόεδρος Τραμπ είχε γράψει στο Twitter ότι οι δύο χώρες βρίσκονται πολύ κοντά στη συμφωνία «Πρώτης Φάσης».