Εκδόσεις χρέους άνω των 12 δισ. ευρώ μέσα στο 2021 - Προ των πυλών η νέα έξοδος στις αγορές

Εκδόσεις χρέους άνω των 12 δισ. ευρώ μέσα στο 2021 - Προ των πυλών η νέα έξοδος στις αγορές

Θα ξεπεράσουν τα 12 δισ. ευρώ οι φετινές εκδόσεις χρέους που θα γίνουν από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας ενώ η επόμενη έκδοση βρίσκεται προ των πυλών.

Η διαπίστωση ότι τα μέτρα στήριξης θα φτάσουν φέτος στα 14 δισ. ευρώ, θα οδηγήσει και το πρωτογενές έλλειμμα στα 13-14 δισ. ευρώ. Καταρτίζοντας το ετήσιο πλάνο δανεισμού, ο ΟΔΔΗΧ είχε προϋπολογίσει ότι το έλλειμμα δε θα ξεπεράσει τα 8 δισ. ευρώ.

Έτσι, προκύπτει ήδη ένα χρηματοδοτικό κενό της τάξεως των 6 δισ. ευρώ το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί. Δύο είναι οι τρόποι: Είτε με δανεικά, είτε με κατανάλωση των ταμειακών διαθεσίμων. Δεδομένου ότι τα ταμειακά διαθέσιμα αποτελούν τη «δικλείδα ασφαλείας» προκειμένου να κρατηθούν ανοικτές οι αγορές για την Ελλάδα, όλα δείχνουν ότι θα χρειαστεί να αναθεωρηθεί το ετήσιο πλάνο δανεισμού και να αυξηθούν οι φετινές εκδόσεις ομολόγων.

Προς το παρόν έχουν γίνει δύο εκδόσεις: Μια 10ετούς διάρκειας μέσω της οποίας αντλήθηκαν 3,5 δισ. ευρώ και μια 30ετούς διάρκειας για να αντληθούν επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ. Βεβαίως, η χώρα έχει δανειστεί και 3 δισ. ευρώ μέσω 30ετούς ομολόγου το οποίο όμως καλύφθηκε από τις ελληνικές τράπεζες. Μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αναμένεται μια ακόμη έκδοση. Τα σενάρια για τη διάρκεια είναι πολλά και ένα από αυτά προβλέπει ακόμη και την επανέκδοση του 10ετούς για το οποίο μάλιστα είχε εκδηλωθεί τεράστια ζήτηση τον περασμένο Ιανουάριο.

Η Ελλάδα δεν θα δανειστεί μόνο μέσω των αγορών αλλά και μέσω του «επίσημου τομέα». Υπέρβαση αναμένεται και από αυτή την πηγή. Είχε προϋπολογιστεί ότι θα αντληθούν περί τα 3 δισ. ευρώ αλλά τελικά το ποσό αναμένεται να είναι μεγαλύτερο δεδομένου ότι έχουμε ήδη εξασφαλίσει την άντληση πρόσθετων 2,7 δισ. ευρώ μέσω του προγράμματος SURE (σ.σ η Ελλάδα πήρε περίπου το ένα τρίτο των δανείων που έμειναν αδιάθετα επειδή δεν τα αξιοποίησαν άλλες χώρες μέλη της ΕΕ). Επίσης, έχει προϋπολογιστεί ότι δανειστούμε πόρους και από το RRF αλλά και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Τρίτη πηγή πρόσθετης χρηματοδότησης, θα είναι τα έντοκα γραμμάτια. Στις αρχές του χρόνου, υπήρχε στόχος για μείωση της έκθεσης στα έντοκα. Η εικόνα έχει πλέον ανατραπεί και η Ελλάδα αναμένεται να δανειστεί περί τα 800 εκατ. ευρώ επιπλέον σε σχέση με το 2020 από έντοκα γραμμάτια τα οποία μάλιστα εξακολουθούν να προσφέρουν αρνητικό ή μηδενικό επιτόκιο.