Εκδήλωση Εργαζομένων Alpha Bank: Υπάρχει διέξοδος για το ασφαλιστικό;

Εκδήλωση Εργαζομένων Alpha Bank: Υπάρχει διέξοδος για το ασφαλιστικό;

Στην εκτίμηση ότι το ασφαλιστικό με τον τρόπο που είναι δομημένο σήμερα οδηγείται σε αδιέξοδο και πρέπει άμεσα να υπάρξουν δραστικές παρεμβάσεις, ώστε το σύστημα να γίνει εκ νέου βιώσιμο, προχώρησαν οι συμμετέχοντες της εκδήλωσης που πραγματοποίησε χθες ο Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank με θέμα «Ασφαλιστικό: Ένα βήμα πριν την κατάρρευση. Υπάρχει διέξοδος;».

Μεταξύ άλλων οι ομιλητές τόνισαν πως το πρόβλημα δεν δημιουργήθηκε σήμερα, αλλά ήταν γνωστό από παλιά, αλλά οι όποιες τολμηρές αλλαγές επιχειρήθηκαν βρήκαν την σφοδρή αντίσταση, τόσο μερίδας της κοινωνίας, όσο και της τότε αντιπολίτευσης. 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πρώην Υπουργός και Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, ο Οικονομολόγος, Επ. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς Πλάτων Τήνιος και ο Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών Πάνος Τσακλόγλου. Την συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Νίκος Φιλιππίδης.

Παράλληλα εκτίμησαν πως το σημερινό σύστημα έχει δημιουργήσει σοβαρές στρεβλώσεις και σε πολλές περιπτώσεις δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα θεωρητικά επιλύει. 

Η λύση στο ασφαλιστικό μπορεί να προέλθει από ουσιαστικές παρεμβάσεις, από την επιστροφή σε δυναμική και μακροχρόνια ανάπτυξης, αλλά και από την αντιστροφή της τάσης στο δημογραφικό, επεσήμαναν.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε στην ομιλία του πως «η σημερινή εκδήλωση είναι όαση, μέσα στο κλίμα απαξίωσης που έχει δημιουργηθεί, με την δημόσια συζήτηση με είναι εκτός θέματος και να ασχολείται με άλλα ανούσια ζητήματα, εκτός από αυτά που είναι σοβαρά και κρίνουν το μέλλον της χώρας».

Παράλληλα σημείωσε ότι όλοι γνώριζαν το πρόβλημα, αλλά ουδείς προσπάθησε πραγματικά να το αγγίξει και να το επιλύσει και όλοι πίστευαν ότι στην εσχάτη ανάγκη το κράτος θα βρει την λύση και θα χρηματοδοτήσει τα ελλείμματα που θα δημιουργούνται.

Σημείωσε επίσης ότι η δημογραφική κρίση, η δημοσιονομική κρίση και η ανεργία έχουν δημιουργήσει μία κατάσταση που σήμερα που δεν είμαστε βέβαιοι για την βιωσιμότητα του συστήματος, σε μία χώρα που κανένα σύστημα δεν είναι εξασφαλισμένα βιώσιμο (τραπεζικό, εκπαιδευτικό κλπ).

Αναγκαστικά πλέον, τόνισε ο Ευάγγ. Βενιζέλος, θα πάμε σε ένα νέο σύστημα για τους νέους που θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις και για τους παλαιούς και μάλιστα σε μεγάλη χρονική διάρκεια.

Ο πρώην υπουργός τάχθηκε υπέρ του συστήματος των τριών πυλώνων.

Από την πλευρά του ο Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε: «Το πρόβλημα όλοι το γνωρίζαμε, αλλά κανείς δεν ήθελα να το ακούσει. Είχαμε μία αντίδραση της γοργόνας όταν ρωτά αν ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος. Δεν θέλαμε να ακούσουμε την απάντηση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και επεσήμανε ότι, αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί πρέπει να εξηγήσουμε στους πολίτες την κατάσταση και να πούμε τι έχει συμβεί στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έχουν προχωρήσει σε αλλαγές με χαρακτηριστικά και κεφαλαιοποιητικού συστήματος.

Επεσήμανε επίσης ότι το ασφαλιστικό σύστημα που ισχύει στην Ελλάδα σήμερα είναι ξεπερασμένο, δεδομένου ότι αυτό σχεδιάστηκε την 10ετία του 1930 όταν τα δεδομένα ήταν διαφορετικά, τόσο τα δημοσιονομικά, όσο και τα δημογραφικά.

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι έπρεπε να έχει μπει στο Σύνταγμα ο χρυσός δημοσιονομικός κανόνας «δεν μπορούμε να ξοδεύουμε περισσότερα από όσα εισπράττουμε».

Ο καθηγητής Πλάτων Τήνιος τόνισε ότι την 10ετία του 1950 το ασφαλιστικό λειτούργησε ως μοχλός ανάπτυξης, αλλά σήμερα τα πράγματα έχουν έρθει ανάποδα και οι πολιτικοί το μόνο ενδιαφέρονται είναι να τους ψηφίζουν οι συνταξιούχοι. Και είπε χαρακτηριστικά ζητάμε να δούμε τι θέλουν οι συνταξιούχοι και στέλνουμε τον λογαριασμό στους εργαζόμενους.

Έτσι έχουμε καταντήσει, σημείωσε ο Π. Τήνιος, να είναι το ασφαλιστικό ένα τοξικό εργαλείο και να έχει χάσει κάθε έννοια ανάπτυξης. Το θέμα δεν είναι η βιωσιμότητα του συστήματος, είπε χαρακτηριστικά, αφού πάντα βρίσκονται χρήματα για να χρηματοδοτηθεί το ασφαλιστικό, αλλά από πηγές που υποβαθμίζουν το μέλλον της χώρας.

Παράλληλα τόνισε ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο μη περαιτέρω και χρειάζεται να φτιαχτεί ένα εργαλείο που θα μπορέσει να παίξει για τα επόμενα π.χ. 30 χρόνια τον κλασικό του ρόλο, να γίνει ξανά το ασφαλιστικό εργαλείο ανάπτυξης. Και κατέληξε, ότι η λύση θα δοθεί μέσα από κεφαλαιοποιητικά συστήματα.

Ο οικονομολόγος Πάνος Τσακλόγλου υποστήριξε ότι η πρόταση των τριών πυλώνων είναι εξαιρετική. Σημείωσε ότι, το πρώτο πράγμα που λέμε στους φοιτητές μας για τα ασφαλιστικά προϊόντα είναι ότι δεν πρέπει να βάζουμε όλα μας τα αυγά στο ίδιο καλάθι.

Ωστόσο παρατήρησε ότι στην μετάβαση από ένα διανεμητικό σύστημα σε ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα, υπάρχει μία γενιά που θα κληθεί να πληρώσει δύο φορές. Και έφερε το παράδειγμα ότι ένας νυν εργαζόμενος θα πληρώνει, στην μετάβαση τόσο για να δημιουργήσει δικό του κεφάλαιο, όσο και για εξυπηρετήσει την σύνταξη των γονιών του.

Σημείωσε ότι χώρες που έκαναν αυτή την μετάβαση, το αποδέχθηκαν οι αγορές με ενθουσιασμό και θέλησαν να χρηματοδοτήσουν την κίνηση, αυτή και κατέληξε ότι, δυστυχώς η Ελλάδα σήμερα δεν βρίσκεται στις αγορές ομολόγων,