«Εισπρακτικές εταιρείες» από το Δημόσιο για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών

«Εισπρακτικές εταιρείες» από το Δημόσιο για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Πογκρόμ κατασχέσεων και  πλειστηριασμών ακινήτων με χρέη άνω των 500 ευρώ σχεδιάζει για το 2019 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Τα δύο κέντρα είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών που ετοιμάζονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα βάλουν στο μάτι τους μικρούς οφειλέτες με στόχο να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερα και να διασφαλίσουν τα έσοδα του προϋπολογισμού.

Μετά τα ρεκόρ εισπράξεων (5.55 δισ. ευρώ) το 2018 το προήλθε από κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και ρυθμίσεων οφειλών η φορολογική διοίκηση φέτος θέλει να ξεπεράσει τα 6 δις. ευρώ. Αυτός είναι και ο λόγος που συστήνονται τα δύο κέντρα είσπραξης οφειλών στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, οι υπάλληλοι των οποίων θα εξειδικευτούν στο αντικείμενο αυτό. Ουσιαστικά θα λειτουργούν ως εισπρακτικές εταιρείες με στόχο να μειωθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο.

Είναι ενδεικτικό ότι το 2018 η εφορία πραγματοποιούσε 19 κατασχέσεις την ώρα, ενώ για το 2019 ο στόχος μπαίνει στις 30 κατασχέσεις ανά ώρα σύμφωνα με στελέχη της ΑΑΔΕ.

Οι οφειλέτες θα καταλάβουν φέτος τι εστί εφορία,  καθώς αυτοματοποιούνται οι διαδικασίες των κατασχέσεων ενώ ταυτόχρονα η φορολογική διοίκηση θα ενημερώνεται αμέσως μόλις μία οφειλή καθίσταται ληξιπρόθεσμη. Συγκεκριμένα η φορολογική θα έχει πλήρη εικόνα για τις πληρωμές, τις ρυθμίσεις ή τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και μέσω αυτοματοποιημένων διαδικασιών θα ενεργοποιούνται  μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, κατασχέσεις και πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών ή και αυτεπάγγελτοι συμψηφισμοί.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό τα κατασχετήρια θα εκδίδονται με πλήρως αυτοματοποιημένες διαδικασίες ενώ ο ελεγκτικός μηχανισμός θα γνωρίζει επ' ακριβώς τα περιουσιακά στοιχεία όλων των οφειλετών. Από τους τραπεζικούς λογαριασμούς (θα έχει πλήρη πρόσβαση στα στοιχεία από το 2015 έως το 2018), τα ακίνητα που διαθέτουν, μέχρι και τους λογαριασμούς που τυχόν τηρούν στο εξωτερικό ακόμα και αν συμμετέχουν σε κάποια αλλοδαπή εταιρεία ως μέτοχοι.

Το σύστημα θα λειτουργεί ως ο Μεγάλος Αδελφός που θα παρακολουθεί μέσω διασύνδεσης με όλες τις άλλες ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων του Δημοσίου (Κτηματολόγιο, Εργάνη, τράπεζες, Χρηματιστήριο, ΓΕΜΗ κ.α.)  και με τον Τειρεσία την οικονομική καθημερινότητα των οφειλετών του Δημοσίου.

Στο πλαίσιο της παρακολούθησης οφειλέτη και οφειλών, η εφαρμογή θα παρουσιάζει στοιχεία πιστοληπτικής ικανότητας φορολογουμένου και πιθανής διασύνδεσης με το σύστημα ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ώστε να συνεκτιμηθεί στη διαδικασία διαμόρφωσης τάσης για ανεπίδεκτες προς είσπραξη οφειλές.

Αυτόματοι συμψηφισμοί και ρυθμίσεις

Σε περίπτωση που ο οφειλέτης είναι ταυτόχρονα και δανειστής της Φορολογικής και Τελωνειακής Αρχής, το σύστημα θα μπορεί αυτόματα να συμψηφίζει ολικά ή μερικά το ποσό. Στόχος είναι η πλήρης αυτοματοποίηση μέσω συστήματος για συγκεκριμένες περιπτώσεις ανά φορολογούμενο ή μαζική διενέργεια συμψηφισμών σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Ηλεκτρονικές κοινοποιήσεις, ειδοποιήσεις και επιδόσεις.

Η εφαρμογή αφορά στη δυνατότητα αυτόματης σύνταξης και αποστολής , μαζικών ειδοποιήσεων για τις οφειλές τόσο κατά το στάδιο πριν της προθεσμίας καταβολής τους (ηλεκτρονικές κοινοποιήσεις) όσο και μετά (ειδοποιήσεις και επιδόσεις) προκειμένου αφενός να επιδοθούν στους φορολογούμενους και αφετέρου να ενημερωθούν για τις κυρώσεις που συνεπάγεται η μη εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους.