Εισαγωγή αερίου από Τουρκία για τη Μυτιληναίος

Εισαγωγή αερίου από Τουρκία για τη Μυτιληναίος

Σε εισαγωγή αερίου μέσω Τουρκίας, από τους Κήπους, εκτός δηλαδή της διακρατικής συμφωνίας προμήθειας ΔΕΠΑ Botas, προχώρησε, σύμφωνα με πληροφορίες το Σάββατο η Μυτιληναίος. Είναι η πρώτη ιδιωτική ενεργειακή εταιρεία που φέρνει αέριο από την αγορά της Τουρκίας, κίνηση που ο επικεφαλής της, Ευ. Μυτιληναίος είχε προαναγγείλει προ ημερών, στο πλαίσιο της ενημέρωσης προς τους Έλληνες θεσμικούς.

Στο παρελθόν είχαν γίνει αντίστοιχες προσπάθειες και από άλλους παίκτες της εγχώριας ενεργειακής αγοράς, δίχως όμως επιτυχία, καθώς δεν είχαν ακόμη υπογραφεί οι απαραίτητες συμφωνίες μεταξύ του Έλληνα και του Τούρκου διαχειριστή (ΔΕΣΦΑ - Botas). Αν και για εμπορικούς λόγους δεν έγιναν γνωστές οι ακριβείς ποσότητες που εισήγαγε από Τουρκία η Μυτιληναίος, το βέβαιο είναι ότι η κίνηση ανοίγει το δρόμο για τη δραστηριοποίηση άλλων χρηστών στο τρίτο σημείο εισόδου του ελληνικού συστήματος αερίου που μέχρι πρότινος παρέμενε κλειστό.

Στην πράξη μετά και την εισαγωγή της Μυτιληναίος, το ελληνικό σύστημα αποκτά πρόσβαση σε μια τεράστια αγορά, ενισχύοντας σημαντικά την ασφάλεια τροφοδοσίας του και των καταναλωτών, ιδιαίτερα κατά τη χειμερινή περίοδο, που διανύουμε, όπου και η ζήτηση αυξάνεται σημαντικά.

Υπενθυμίζεται ότι η Μυτιληναίος είχε πρωταγωνιστήσει στο άνοιγμα και των άλλων δύο σημείων εισόδου, τόσο της Ρεβυθούσας το 2009 όσο και του Σιδηροκάστρου το 2017. Σημειώνεται τέλος ότι η Μυτιληναίος με κατανάλωση 1,5 δισ. κυβικά μέτρα είναι μαζί με τη ΔΕΗ οι μεγαλύτεροι καταναλωτές της εγχώριας αγοράς.