Ειδικό Ταμείο για τη χρηματοδότηση των αγροτών προωθεί η κυβέρνηση

Ειδικό Ταμείο για τη χρηματοδότηση των αγροτών προωθεί η κυβέρνηση

Του Γιάννη Σιδέρη

Στην δημιουργία Αγροτικού Ταμείου, που θα χρηματοδοτεί τους αγρότες, προσανατολίζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δήλωσε στο liberal.gr ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Βαγγέλης Αποστόλου.

Το ταμείο θα είναι ενταγμένο, ως τομέας, στην Αναπτυξιακή Τράπεζα, τη δημιουργία της οποίας προωθεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, και σύμφωνα με την εκτίμηση που έγινε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, θα είναι έτοιμη τους πρώτους μήνες του 2016.

Ο κ. Αποστόλου, σε μια σύντομη συζήτηση που είχαμε μαζί του, παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας στο αγροτικό, και εξήγησε ότι το υπουργείο προσπαθεί να το αντιμετωπίσει δια της δημιουργίας του Αγροτικού Ταμείου, το οποίο θα αποτελεί ένα μεγάλο μέρος της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Ούτως ή άλλως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διαθέτει μεγάλη περιουσία, χωράφια, κτήματα, ακίνητα κλπ.), και ως εκ τούτου θα μπορεί να παρέχει εγγυήσεις.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, καθώς σε αρκετές περιοχές της Βορείου Ελλάδας τα τρακτέρ ξαναβγήκαν στους δρόμους, (Λάρισα, Κοζάνη, Τύρναβο κλπ)

Αναφέραμε στον υπουργό πως οι αγρότες παραπονούνται, ότι η κυβέρνηση τούς θυσιάζει για τα 80 δισ. ευρώ.

Β. Α: Το να παραπονούνται είναι δικαιολογημένο από την πλευρά τους, δεδομένου ότι η συμφωνία θα έχει επιπτώσεις στο φορολογικό κομμάτι. Ξέρουν ωστόσο ότι εμείς δεν πρόκειται να τους μετατρέψουμε σε θύματα. Άλλωστε εμείς υπερασπιζόμαστε τις κοινοτικές ενισχύσεις (πρόγραμμα Κοινοτικής Ανάπτυξης), που αφορά πάνω από 3,5 δις τον χρόνο. Ταυτόχρονα προσπαθούμε, όσο το επιτρέπουν οι κανονισμοί, να διαχειριζόμαστε σωστά τις ενισχύσεις, και κυρίως να τους βγάλουμε από ένα άλλο βραχνά, του καταλογισμούς που συμποσούνται σε πάνω από 3 δις ευρώ.

- Ωστόσο οι Έλληνες είναι οι μοναδικοί αγρότες της Ε.Ε. που δεν έχουν φτηνό πετρέλαιο και ρεύμα.

Β.Α: Θα το έλεγα διαφορετικά: Έχουν ακριβότερο πετρέλαιο και ρεύμα, αλλά έχουν υπόψιν τους την προσπάθεια που κάνουμε -και θα κάνουμε κινήσεις- μέσα από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, ο αγροτικός κόσμος να έχει μια αναπτυξιακή δυνατότητα – πόσο μάλλον με το καινούργιο πρόγραμμα. Πιστεύουμε μέσα από τη σωστή τήρηση βιβλίων Εσόδων-Εξόδων, και γενικά μέσα από τη διαδικασία καταγραφής όλων όσων επιβαρύνουν το κόστος παραγωγής, θα έχουν μια σχετική ελάφρυνση.

-Λέτε για ελάφρυνση, αλλά το κόστος παραγωγής αυξάνεται με την αύξηση στο 23%

Β.Α: Εκεί λοιπόν είναι η απάντηση: έχοντας 23% στο ΦΠΑ που θα πληρώσουν, εάν τηρήσουν βιβλία εσόδων-εξόδων, τότε το τμήμα του ΦΠΑ που θα πληρώσουν θα συμψηφισθεί με το εισπραττόμενο ΦΠΑ, ώστε και τους ίδιους θα απαλύνει από πρόσθετο κόστος, και για την πολιτεία θα προκύψει καλό δημοσιονομικό όφελος, που μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και ως ισοδύναμο!

- Είναι σωστό να φορολογούνται οι ενισχύσεις; Από το ένα χέρι τους τα δίνετε και από το άλλο τα παίρνετε!

Β.Α: Σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. υπάρχει φορολόγηση. Εμείς θα επιμείνουμε να μείνει ένα ποσοστό αφορολόγητο, και κυρίως θα προσπαθήσουμε να απαλλάξουμε από τη φορολογία τις εξισωτικές αποζημιώσεις που δίνονται ως βοήθημα. Το ποσό ανέρχεται στα 500-600 εκατομμύρια. Όλα είναι ανοιχτά.

- Με την απελευθέρωση στη διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος πάνω από 21 ημέρες, δεν κινδυνεύουμε να έχουμε αθρόες εισαγωγές από τις βορειο-ευρωπαϊκές χώρες; Και μια από τις επιπτώσεις δεν θα είναι να πληγεί η ελληνική αγελαδοτροφία;

Β.Α: Οπωσδήποτε η απελευθέρωση των ποσοστώσεων και ην επιμήκυνση κατανάλωσης λόγω παστερίωσης, είναι ένα πρόβλημα. Μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε αν οι βιομηχανίες και όσοι ασχολούνται με το γάλα φερθούν και λίγο, ας πούμε, εθνικά. Δηλαδή: Υπάρχει κανονισμός που επιτρέπει προαιρετικά να μπει η χώρα παραγωγής. Άρα οι βιομηχανίες που επεξεργάζονται το ελληνικό γάλα αν βάλουν την ετικέτα του ΑΓΡΟΣΕ (και εκεί ρητά αναφέρεται ότι πρόκειται για ελληνικό γάλα), βοηθούν πολύ ώστε ο καταναλωτής να το προτιμήσει – άλλωστε ο Έλληνας καταναλωτής θέλει φρέσκο ελληνικό γάλα.

-Το τσιπουράκι μου θα το πίνω πιο ακριβό;

Β.Α: Προς το παρόν δεν είναι στα προαπαιτούμενα αλλά έχει ανοίξει μια συζήτηση στην Ε.Ε., ενώ υπάρχει και μια τεράστια απώλεια φορολογικών εσόδων! Πλέον καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες στην Ελλάδα. Θα προσπαθήσουμε να υπάρξει ένας διαχωρισμός στα σημεία πώλησης που συνδέονται καθαρά με την αγροτική διαδικασία, το χωριό δηλαδή, τις τοπικές συνήθειες, αλλά γενικώς θα μπούμε σε μια διαδικασία τυποποίησης. Η φορολογία έτσι κι αλλιώς θα γίνει!

 - Με το εμπάργκο από την Ρωσία κάποιοι αγρότες έχασαν πελάτες. Υπάρχει δυνατότητα αποζημίωσης;

Β.Α: Αυτοί που θίχτηκαν, κάποια αποζημίωση έλαβαν. Ελπίζουμε να ανοίξει ξανά η αγορά, αλλά είναι δύσκολο έξω από τις προδιαγραφές της Ε.Ε. Στις 20 του μηνός έρχεται και ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης και θα συζητήσουμε και για τα αγροτικά. Το πρόβλημα είναι ότι όταν υπάρχει το εμπάργκο, είναι δύσκολο να το παρακάμψουμε, πόσο μάλλον όταν η ίδια η Ρωσία δεν παίρνει μια απόφαση για δυο-τρία προϊόντα. Άρα είμαστε μακριά ακόμη για άνοιγμα εκ νέου της ρωσικής αγοράς.