Εγκρίθηκε το σχέδιο ανταλλαγής χρέους της Monte dei Paschi

Εγκρίθηκε το σχέδιο ανταλλαγής χρέους της Monte dei Paschi

Η Monte dei Paschi di Siena ανακοίνωσε ότι η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Ιταλίας Consob ενέκρινε την προσφορά μετατροπής χρέους της σε μετοχές, η οποία θα ξεκινήσει σήμερα στις 15:00 ώρα Ελλάδας και θα διαρκέσει έως την Παρασκευή στις 17:00 ώρα Ελλάδας, εκτός κι αν υπάρξει κάποια παράταση.

Η ανταλλαγή χρέους αποτελεί βασικό σημείο της σχεδιαζόμενης αύξησης κεφαλαίου των 5 δισ. ευρώ που στόχο έχει να διατηρήσει σε λειτουργία την τρίτη μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα, η οποία αναδείχθηκε το πλέον ευπαθές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Ευρώπης στα τραπεζικά τεστ αντοχής του Ιουλίου.

Το σχέδιο αυτό θεωρείται ωστόσο ότι κινδυνεύει να καταρρεύσει λόγω του δημοψηφίσματος της 4ης Δεκεμβρίου για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε παραίτηση την ιταλική κυβέρνηση, τροφοδοτώντας την πολιτική αστάθεια.

Μια αποτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση ενέχει τον κίνδυνο να προκαλέσει ντόμινο επιπτώσεων στον ιταλικό τραπεζικό κλάδο, όπου άλλα επτά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ίσως χρειάζονται νέα κεφάλαια για να επιβιώσουν.

Η Monte dei Paschi είπε ότι η ανταλλαγή χρέους με μετοχές αφορά 10 ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης με ονομαστική αξία 4,3 δισ. ευρώ. Η τράπεζα εκτιμά ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να της αποφέρει κεφάλαια περίπου 1 δισ. ευρώ, μειώνοντας το ποσό της προτεινόμενης αύξησης κεφαλαίου η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει συγκεντρώσει έντονο ενδιαφέρον από τους επενδυτές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ