Εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός του 2020 - Επιτυχής η 4η αξιολόγηση

Εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός του 2020 - Επιτυχής η 4η αξιολόγηση

«Πράσινο φως» για τον Προϋπολογισμό του 2020 αλλά και για την 4η έκθεση αξιολόγησης της Ελλάδας έδωσε την Τετάρτη η Κομισιόν και απομένει πλέον η πολιτική επικύρωσή τους στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου για να εγκριθεί η εκταμίευση περίπου 767 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το προσχέδιο προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2020 είναι «συμβατό» με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η έκθεση αναφέρει ότι ο προϋπολογισμός της Ελλάδας για το 2020 «ανταποκρίνεται στον συμφωνηθέντα στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% του ΑΕΠ με τρόπο φιλικό προς την ανάπτυξη» και ότι «η κυβέρνηση έχει αναλάβει συνολικά τις απαραίτητες δράσεις για την επίτευξη των ειδικών μεταρρυθμιστικών της δεσμεύσεων για τα μέσα του 2019, στο πλαίσιο της προώθησης ενός ευρύτερου προγράμματος μεταρρυθμίσεων».

«Οι περαιτέρω δράσεις θα είναι ζωτικής σημασίας για την ολοκλήρωση και, όπου είναι απαραίτητο, την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων», επισημαίνει η Κομισιόν. Εκτός από την Ελλάδα, με τους κανόνες της ΕΕ για το έλλειμμα και το χρέος συμμορφώνονται πλήρως οι προϋπολογισμοί της Γερμανίας, της Ιρλανδίας, της Κύπρου, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, της Μάλτας, της Ολλανδίας και της Αυστρίας.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την τέταρτη αξιολόγηση για την Ελλάδα στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, σε συνέχεια της τέταρτης μεταμνημονιακής αποστολής των θεσμών στην Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε από τις 23 έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2019.

Τα συμπεράσματα της έκθεσης θα συζητηθούν στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, και με βάση αυτά θα εξεταστεί και η ενεργοποίηση της επόμενης δέσμης μέτρων ελάφρυνσης του χρέους με την επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP).