Με 1% ανάπτυξη για μια 10ετία θα σέρνεται η οικονομία, δίχως μεταρρυθμίσεις

Με 1% ανάπτυξη για μια 10ετία θα σέρνεται η οικονομία, δίχως μεταρρυθμίσεις

Του Γιώργου Φιντικάκη

Κίνδυνος χαμηλών προσδοκιών, που μπορεί να αποβούν καταστροφικές, εφόσον η Ελλάδα επιστρέψει στις παλιές συνήθειες μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, απλώνεται πάνω από την ελληνική οικονομία. 

Ακτινογραφώντας τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μέσα από την 3μηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία, είναι η αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα μετά τον Αύγουστο, και κυρίως ότι μετά το τέλος του μνημονίου, η κυβέρνηση θα επιδοθεί σε ένα μπαράζ παροχών, προσλήψεων, αυξήσεων μισθών, δηλαδή επιστροφή στις παλιές κακές συνήθειες.

“Έχουν παγιωθεί πάρα πολύ χαμηλές προσδοκίες γύρω από την ελληνική οικονομία, οι οποίες υπό προϋποθέσεις, μπορεί να αποβούν καταστροφικές εκτός του προγράμματος”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Βέττας γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ.

Και εξήγησε ότι αν και μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, συνεχίσουμε να έχουμε αναιμικό ρυθμό ανάπτυξης, λόγω της υπερφορολόγησης, τότε η χώρα θα συνεχίσει να πορεύεται οριακά με τον κίνδυνο. Δεν έκρυψε μάλιστα την ανησυχία του ότι αν το ΑΕΠ συνεχίσει να τρέχει με ρυθμό της τάξης του 2%, αλλά τα επιτόκια δανεισμού παραμείνουν για παράδειγμα στο 4%, υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθούμε ξανά στην ανάγκη προσφυγής στον ευρωπαϊκό μηχανισμό. “Κανείς φυσικά δεν θέλει να το σκέφτεται, δεν είναι ευτυχώς το βασικό μας σενάριο”.

Σε κάθε πάντως περίπτωση έκανε σαφές, ότι αν η ελληνική οικονομία δεν προχωρήσει στο δρόμο των δομικών μεταρρυθμίσεων, με άμεση τη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης και το άνοιγμα των αγορών, ο ρυθμός πραγματικής μεγέθυνσης της οικονομίας για την επόμενη 10ετία δύσκολα θα υπερβεί το 1% ετησίως.

Σχετικά με τις προβλέψεις του ΙΟΒΕ για τη φετινή ανάπτυξη, αυτή διατηρείται στα επίπεδα 2,1%, πολύ κοντά δήλωσε στην εκτίμηση του Δ.Ν.Τ. μετά την υποβάθμιση των φετινών του εκτιμήσεων. 

Ειδικά όσον αφορά την πορεία της ιδιωτικής κατανάλωσης, εκτενή μνεία έγινε στο Μάρτιο. Τα στοιχεία αναφορικά με την καταναλωτική εμπιστοσύνη έδειξαν σημαντική μείωση σε όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους, επίδοση που ενδεχομένως σχετίζεται με κόπωση λόγω και υπερφορολόγησης.

“Βλέπουμε μια μικρή βελτίωση στην οικονομία, με μεγάλη καθυστέρηση, γεγονός που θα έπρεπε να μας προβληματίζει όλους. Και αντί να εστιάζουμε στο πως θα κλείσουμε την ψαλίδα με την υπόλοιπη ευρωζώνη, η δημόσια συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το ψευδοδίλημμα “καθαρή έξοδος ή προληπτική πιστοληπτική γραμμή”, ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ Τάκης Αθανασόπουλος. Και πρόσθεσε ότι το πραγματικό διακύβευμα δεν είναι αν θα έχουμε “καθαρή έξοδο”, παρά πως η χώρα θα πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης 3-4%.