Εγκαίνια για το Outlet σε... νομική «κακοκαιρία» για τη Folli

Εγκαίνια για το Outlet σε... νομική «κακοκαιρία» για τη Folli

Του Γιώργου Δασκαλόπουλου

Κι όμως... η Folli Follie κινείται! Ο όμιλος που κλυδωνίζεται από το σκάνδαλο των ιδιοκτητών του, εγκαινιάζει σήμερα τα νέα εκπτωτικά καταστήματα Factory Outlet στα κεντρικά του Αγίου Στεφάνου. Υπό άλλες συνθήκες θα ήταν ένα μεγάλο εμπορικό γεγονός μια και τα εγκαίνια συνοδεύονται από εκπτώσεις και προσφορές της τάξης του 70% σε επώνυμες μάρκες, από “στοκ” που διατηρεί η εταιρεία. Όμως το opening έρχεται σε μία άλλη μία περίπλοκη συγκυρία μετά τα νέα πρόστιμα της Επιτροπής; Κεφαλαιαγοράς στον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, τις κινήσεις της δικαιοσύνης που “πλησιάζουν” την οικογένεια και ενώ η πολυπόθητη για την FFG συμφωνία με τους ομολογιούχους πιστωτές της, εξακολουθεί να μην έρχεται -στον ορατό τουλάχιστον- ορίζοντα.

Η εικόνα στον Αγιο Στέφανο χθες, θύμιζε στιγμές του ένδοξου παρελθόντος. Προσωπικό και στελέχη έβαζαν τις τελευταίες πινελιές στον νέο καταναλωτικό χώρο. Λεπτομέρειες της τελευταίας στιγμής άλλωστε καθυστέρησαν το opening από τη Δευτέρα που ήταν αρχικά προγραμματισμένο για Σήμερα. Όπως μεταφέρθηκε στο Liberal.gr, το “παρών” έδωσε και ο “πατριάρχης” Δημήτρης Κουτσολιούτσος. Άγνωστο βέβαια εάν η παρουσία του αφορούσε τον συντονισμό των εγκαινίων ή τον συντονισμό της “άμυνας” της οικογένειας απέναντι στις εξελίξεις.

Σύμφωνα με τις ενδείξεις η εταιρεία έχει επαρκές απόθεμα προϊόντων για το Outlet, ακόμη και από τις συνεργασίες που έχουν λήξει, ενώ υπερεπάρκεια υπάρχει στις φίρμες των οποίων η συνεργασία διατηρείται. Το διαφημιστικό που κυκλοφόρησε πριν μερικές ημέρες, παρουσιάζει εκπτώσεις έως; 70% σε προιόντα Nike (για τα οποία η συνεργασία λήγει, ενώ οι ξένοι οίκοι έχουν προχωρήσει σε αντικατάσταση του αντιπροσώπου) και Converse, όπως επίσης και στα Scotch & Soda για τα οποία επίσης έχει λήξει η εκπροσώπηση.

Τα εκπτωτικά καταστήματα είναι η “λύση” που έχει επιλέξει η διοίκηση προκειμένου να μαζέψει ρευστότητα για το ενδιάμεσο διάστημα μέχρι την εξεύρεση -εφόσον υπάρξει- λύσης για τη διάσωση της εταιρείας. Παράλληλα, φωτογραφίζει και το “μέλλον” της, αφού όλα τα σενάρια για τη νέα εποχή οδηγούν σε μια εταιρεία, πολύ πιο μικρή. Το “μοντέλο” αυτό δοκιμάστηκε και πριν δύο εβδομάδες στον ίδιο χώρο, σε ένα bazaar με ανάλογες εκπτώσεις που φτάνουν το 70%. Η είδηση για τα εγκαίνια του νέου εκπτωτικού χώρου -που στάλθηκε από το marketing της FFG σε όλο το πελατολόγιο- προκάλεσε πραγματική κοσμοσυρροή στα κεντρικά της Folli Folie, με τις ουρές των αυτοκινήτων να φτάνουν στην Εθνική Οδό. Το τριήμερο του bazaar οι πελάτες που έσπευσαν για αγορές ακόμη και με τις βαλίτσες τους σχημάτισαν ουρές μέσα στα εκπτωτικά καταστήματα, ενώ κατά τις σχετικές πληροφορίες ο τζίρος ξεπέρασε τις 500.000 ευρώ!

Για το μέλλον ωστόσο, τα Outlet δεν μπορούν να δώσουν τη λύση. Ιδιαίτερα μετά τον τερματισμό περισσοτέρων από 42 εμπορικών συμφωνιών ξένων εταιρειών με τη Folli, που έσπευσαν να αποχωρήσουν από την “ομπρέλλα” του ομίλου μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου. Και οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι ακόμη και να επέλθει μια συμφωνία με τον κύριο όγκο των πιστωτών, η Folli θα έχει ένα τόσο μικρό αντικείμενο, που θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ανταποκριθεί στους σχεδιασμούς του σχεδίου διάσωσης. Αφήνοντας τα μέλη της οικογένειας, με τις διώξεις που εκκρεμούν εις βάρος τους -ενδεχομένως και αυτές που έρχονται- για το σκάνδαλο άνω του 1 δισ. ευρώ.

Στο νομικό μέτωπο, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, χθες ένα μπλοκ Ελλήνων επενδυτών κατέθεσε έγκληση κατά των υπευθύνων του σκανδάλου καθώς τις επόμενες ώρες λήγει το χρονικό περιθώριο των σχετικών νομικών κινήσεων που μπορούν να γίνουν με βάση τους νέους ποινικούς κώδικες για να κινηθούν ποινικές διαδικασίες σε βάρος των υπευθύνων. Η ομάδα αυτή αποτελείται από ομολογιούχους και κατόχους συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης της Folli και εκπροσωπείται από την Ένωση Ελλήνων Επενδυτών, ενώ αναφέρει ότι οι συνολικές της απώλειες ανέρχονται σε ποσό που πλησιάζει τα 4 εκατ. Ευρώ. Η κίνηση εστιάζει στο ότι με βάση τους νέους Κώδικες, μετά την πάροδο 18 μηνών η δεσμευμένη περιουσία της εταιρίας και των μελών της οικογένειας Κουτσολιούτσου (μεταξύ της και τα ακίνητα του Αγ. Στεφάνου) μπορεί ενδεχομένως να αποδεσμευθεί.

Την ίδια στιγμή... επανεμφανίστηκαν οι δύο Ελβετοί πιστωτές που είχαν καταθέσει στο Πρωτοδικείο αίτηση πτώχευσης της Folli Follie, αλλά δεν παρέστησαν στη δίκη. Οι Ελβετοί με ομόλογα 4 εκατ. ευρώ που αντιπροσώπευαν το 0.87% των δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας, επανήλθαν μέσω νομικών τους εκπροσώπων και έλαβαν νέα δικάσιμο για τις 16 Νοεμβρίου. Η εξέλιξη, δέχεται την ερμηνεία πιθανών “κακών” ειδήσεων από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης της διοίκησης της Folli με το κύριο μπλοκ των ομολογιούχων. Και αυτός καθώς δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι οι πληροφορίες των προηγουμένων ημερών ανέφεραν ότι οι δύο Ελβετοί είχαν πιεστεί να μην προχωρήσουν στην κίνησή τους προκειμένου να δώσουν ελευθερία χρόνου και κινησεων στην κύρια διαπραγμάτευση. Σύμφωνα, δε, με μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες οι νομικοί της Folli είχαν στη διάθεσή τους (για τη δίκη που δεν έγινε) και σχετική επιστολή εκπροσώπων του κύριου μπλοκ. Πλέον η επανεμφάνιση των Ελβετών, αλλάζει τα δεδομένα...

Υπενθυμίζεται ότι κύριο αντικείμενο της διαπραγμάτευσης αυτής παραμένει η συναίνεση των πιστωτών στο σχέδιο διάσωσης που έχει προταθεί -με παράλληλη άρση των απαιτήσεων ύψους 437,6 εκατ. ευρώ που έχουν προς την εταιρεία, ώστε στη συνέχεια αυτή να υπαχθεί στις διατάξεις του άρθρου 106β του Πτωχευτικού Κώδικα. Ωστόσο οι όροι που έχει θέσει η εταιρεία για το σχέδιο, δεν ακαλύπτουν τους πιστωτές, που ζητούν επιπλέον διασφαλίσεις.

Την ίδια στιγμή, όμως, μια άλλη ομάδα ομολογιούχων έχει κινηθεί στα ελβετικά δικαστήρια για τη διακοπή της παραγραφής των απαιτήσεων από τη Folli Follie. Μέσω αυτής, επιδιώκει να μη χάσει το δικαίωμά της να καταθέσει αγωγή κατά της ελβετικής επενδυτικής τράπεζας UBS AG, κύριας αναδόχου της ομολογιακής έκδοσης του 2017, ύψους 150 εκατ. ελβετικών φράγκων. Το εν λόγω ομόλογο είχε εκδοθεί το 2017 χωρίς εξασφαλίσεις, μέσω της λουξεμβουργιανής θυγατρικής της FFG και καταγγέλθηκε πέρυσι τον Αύγουστο από την UBS.

Σε αυτά προστέθηκε προ ημερών και το νέο πρόστιμο ύψους 2,5 εκατ. ευρώ στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο Τζώρτζη Κουτσολιούτσο (και επιπλέον 500.000 ευρώ στην εταιρεία) από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για χειραγώγηση και παραπλάνηση της αγοράς μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου.

Πρόκειται βέβαια για έναν “λογαριασμό” που δύσκολα θα καλύψουν τα Outlet...