8ος χρόνος, ημέρα 2432η
Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2022

ΕΕ: Δεν είναι «φρόνιμο» να μην ακολουθούνται οι οδηγίες της Κομισιόν για τις πληρωμές αερίου

ΕΕ: Δεν είναι «φρόνιμο» να μην ακολουθούνται οι οδηγίες της Κομισιόν για τις πληρωμές αερίου

Δεν είναι «φρόνιμο» οι εταιρείες να υπερβαίνουν τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πώς να συνεχίσουν να πληρώνουν για το ρωσικό αέριο χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν την Πέμπτη.

«Έχουμε δώσει οδηγίες στα κράτη μέλη που λένε τι είναι αυτό που μπορούν να κάνουν», είπε ο εκπρόσωπος. «Αυτό που μπορούν να κάνουν είναι να ανοίξουν έναν τραπεζικό λογαριασμό στο νόμισμα της σύμβασης που έχουν με την Gazprom, να κάνουν μια πληρωμή σε αυτόν τον τραπεζικό λογαριασμό στο νόμισμα της σύμβασης και να εκδώσουν μια δήλωση λέγοντας ότι, λοιπόν, αυτό σημαίνει ότι έχουν εκπληρώσει τη συμβατική τους υποχρέωση και δεν θεωρούμε σκόπιμο να κάνουν κάτι άλλο».

O αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι μισοί από τους πελάτες του ρωσικού γίγαντα φυσικού αερίου της Gazprom έχουν ανοίξει λογαριασμούς στην Gazprombank.

Η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία τον Απρίλιο, αφού αρνήθηκαν να ικανοποιήσουν το αίτημά της να αρχίσουν οι Ευρωπαίοι αγοραστές να πληρώνουν για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια, αυξάνοντας τους φόβους ότι άλλα κράτη θα μπορούσαν να είναι τα επόμενα. Ο κρατικός πάροχος ενέργειας της Φινλανδίας Gasum αρνήθηκε να μεταβεί στο νέο σύστημα και δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα παραπέμψει τη διαφωνία του για τις πληρωμές του ρουβλίου με τη ρωσική Gazprom Export σε διαδικασία διαιτησίας.

Ο Νόβακ είπε σε φόρουμ την Πέμπτη ότι ορισμένες μεγάλες εταιρείες είχαν ήδη πληρώσει για το ρωσικό αέριο στο πλαίσιο του νέου συστήματος και ότι η Μόσχα θα γνωρίζει σύντομα οριστικά ποιες εταιρείες πλήρωσαν και ποιες αρνήθηκαν να το κάνουν.

"Οι πληρωμές φυσικού αερίου βάσει των βασικών συμβάσεων εκκρεμούν ... και υπάρχουν πληροφορίες ότι ορισμένες μεγάλες εταιρείες έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς, έχουν πληρώσει (λογαριασμούς φυσικού αερίου) και είναι έτοιμες να πληρώσουν έγκαιρα", δήλωσε ο Νόβακ σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. «Τις επόμενες δύο ημέρες θα δούμε μια τελική λίστα με το ποιοι πληρώθηκαν σε ρούβλια και ποιοι αρνήθηκαν», συμπλήρωσε.

Σχεδόν όλες οι συμβάσεις προμήθειας που έχουν οι εταιρείες της ΕΕ με την Gazprom είναι σε ευρώ ή σε δολάρια και ορισμένες κορυφαίες δυτικές εταιρείες έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς στη Gazprombank.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ