Έχει απόλυτο... δίκαιο η Θεανώ Φωτίου

Έχει απόλυτο... δίκαιο η Θεανώ Φωτίου

Του Θανάση Παπαδή

Σε πολλούς προκάλεσε αίσθηση η δήλωση της αναπληρώτρια υπουργού Θεανώς Φωτίου, ότι οι μειώσεις συντάξεων που έρχονται από την 1η Ιανουαρίου δεν αφορά όλους. Και βέβαια δεν αφορά όλους, αλλά... μόλις επτά τους δέκα συνταξιούχους. Οι υπόλοιποι τρεις ή δεν θα δουν καμία μεταβολή στις συντάξεις τους ή δικαιούνται και αυξήσεις που όμως δεν θα τις πάρουν, προφανώς για να μην κακομάθουν.

Υπό αυτή την έννοια η υπουργός δικαιούται να μιλά για «υποκρισία» της αντιπολίτευσης και των Μέσων Ενημέρωσης. Προφανώς για την υπουργό της Πρώτης (Δεύτερης) Φοράς Αριστεράς, το σωστό θα ήταν η αντιπολίτευση αλλά και τα «συστημικά» Μέσα Ενημέρωσης να προβάλλουν το γεγονός ότι τρεις στους δέκα δεν θα υποστούν καμία απολύτως μεταβολή στις αποδοχές τους.

Αυτό είναι το δίκαιο και το ηθικό. Θα έρθει ωστόσο κάποιος κακοπροαίρετος απέναντι στην «λαοφιλή» κυβέρνηση και θα πει: μα το ορθό είναι είναι να προβληθεί το τι θα συμβεί με τους πολλούς. Και τότε θα λάβει την αποστομωτική απάντηση: αυτό είναι μαύρη προπαγάνδα που εκπορεύεται από ακροδεξιά στοιχεία που θέλουν να πλήξουν μία κυβέρνηση που χτύπησε εκ των έσω το παλαιό σύστημα και χάλασε την πιάτσα στο παλαιό (επίσης) κατεστημένο. Ποιο είναι αυτό; Κανείς δεν ξέρει, αλλά για το λένε αυτοί οι πεφωτισμένοι, κάτι θα ξέρουν.

Η κυβέρνηση αν και διατείνεται ότι δεν έχει μεγάλη σχέση με την ορθοδοξία, εντούτοις έχει υιοθετήσει στο έπακρο την ρήση: πίστευε και μη ερεύνα.

Και βέβαια θα πρέπει να σιωπήσουν όλοι στα νέα δεδομένα των συντάξεων. Οι συντάξεις θα κοπούν έως και 18% για την συντριπτική πλειοψηφία. Στα χρόνια της επάρατου, υπήρχε κοινωνικός κόφτης, δηλαδή δεν υπήρχαν μειώσεις, από ένα ύψος σύνταξης και κάτω. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η «κοινωνική αυτή αδικία» παύει να υπάρχει και για να νιώσουν όλοι ίσοι, θα δουν μειώσεις ακόμη και αυτοί που λαμβάνουν 500 ευρώ τον μήνα.

Η κυβέρνηση προκειμένου να κάνει τους συνταξιούχους ευτυχισμένους, δεν τους ανακοινώνει από τώρα, ενώ το γνωρίζει, ποια θα είναι η μείωση, αλλά τους το κρατάει ως έκπληξη για τα Χριστούγεννα, κάτι σαν δώρο εορτών.

Με βάση όλα τα παραπάνω, αμφιβάλει κανείς ότι η κα. Φωτίου έχει απόλυτο δίκαιο σε αυτά που λέει;