ΕΒΖ: Σήμερα (;) τα σπουδαία

ΕΒΖ: Σήμερα (;) τα σπουδαία

Μια ακόμη έκτακτη γενική συνέλευση έχει συγκληθεί σήμερα για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης την 5η μεγαλύτερη βιομηχανία τροφίμων της χώρας, με θέμα την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου, η οποία ωστόσο μπορεί στην εξέλιξή της να δώσει και λύσεις στο πρόβλημα βιωσιμότητας της εταιρείας.

Η εταιρεία, της οποίας το μείζον πρόβλημα είναι η έλλειψη ρευστότητας και οι συσσωρευμένες ζημιές, αναζητά σανίδα σωτηρίας και στην σημερινή συνέλευση αν και το θέμα είναι τυπικό, υπάρχουν δύο δρόμοι. Ο ένας είναι να αποτελέσει μια ακόμη τυπική συνέλευση και ο άλλος να δοθούν επιτέλους λύσεις.

Για να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή πρέπει να πούμε ότι η σημερινή συνέλευση είναι απότοκο του γεγονότος ότι η διοίκηση λησμόνησε να θέσει στην ημερήσια διάταξη της ετήσιας γενικής συνέλευσης στις 10/12/2015 το θέμα της εκλογής νέου ΔΣ ως όφειλε καθώς η προηγούμενη διοίκηση είχε παραιτηθεί το Μάρτιο του 2015 και η νέα έπρεπε να νομιμοποιηθεί στην πρώτη συνέλευση της εταιρείας που θα γινόταν, δηλαδή σε αυτή του Δεκεμβρίου του 2015.

Παρά το τυπικό θέμα της συνέλευσης υπάρχει ένα ουσιαστικό ζήτημα που μπορεί να προκύψει και αφορά στο ότι οποιοσδήποτε μπορεί να θέσει θέμα νομιμότητας στις αποφάσεις του ΔΣ για το χρονικό διάστημα από το Δεκέμβριο έως σήμερα.

Από την άλλη, με δεδομένο ότι τα πρόσωπα της διοίκησης τέθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, μπορεί να υπάρξει πρόταση για αλλαγή προσώπων στη διοίκηση κάτι που ουσιαστικά θα γίνει για να κερδηθεί χρόνος για την εταιρεία και την στάση της προς τους τευτλοπαραγωγούς οι οποίοι μόλις και μετά βίας πήραν 2 εκατ. από τα 10 εκατ. που τους οφείλει η ΕΒΖ για τη σοδειά του 2015. Μάλιστα οι τελευταίοι ζητούν εγγυήσεις, όχι μόνο για τα οφειλόμενα αλλά και για τις αποζημιώσεις της τρέχουσας σοδειάς, αλλιώς όπως υποστηρίζουν δεν έχουν κανένα λόγο να φυτέψουν τεύτλα. Να σημειωθεί ότι η εταιρεία δεν έχει καθυστέρηση σε μισθούς. Οι τράπεζες έχουν κλείσει τις κάνουλες, ενώ και τα αποθέματα ζάχαρης στις αποθήκες είναι ελάχιστα.

Μένει λοιπόν σήμερα να δούμε αν θα υπάρξει ουσιαστική ενημέρωση, αν θα τεθεί χρονοδιάγραμμα, αν θα αλλάξουν πρόσωπα στη διοίκηση και αν ενδεχομένως βρεθεί επενδυτής να βάλει λεφτά στην εταιρεία.

Οι λύσεις και οι δρόμοι

Ο τρόπος για να παραμείνει η εταιρεία ζωντανή έχει περιγραφεί δια στόματος του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη ο οποίος τόνισε πρόσφατα στη Βουλή ότι:«Χρειάζεται νέα αναχρηματοδότηση για να καταφέρει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης να παραμείνει ζωντανή. Και αυτό μόνο με δύο τρόπους μπορεί να γίνει. Είτε η αναχρηματοδότηση να γίνει από την τράπεζα είτε από μεταφορά πόρων από το δημόσιο με την εκποίηση κάποιου ακίνητου περιουσιακού στοιχείου της επιχείρησης. Τρίτος τρόπος δεν έχει ανακαλυφθεί».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι, «Κάναμε μια πρώτη ουσιαστική κίνηση με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 30 εκατ. ευρώ για να δοθεί χρόνος μέχρι να ληφθούν όλες οι μεγάλες αποφάσεις και να κρατηθεί ζωντανή η επιχείρηση. Αυτά δαπανήθηκαν για να κλείσουν τα χρέη της, ενώ οι τευτλοπαραγωγοί πήραν το 20%. Πήραμε άμεσες πρωτοβουλίες για να βρεθούν τα χρήματα και να καλυφθούν οι ανάγκες των τευτλοπαραγωγών, με τρόπους συμβατούς που δεν θα εγείρουν θέματα κρατικών ενισχύσεων στην ΕΕ».

Αποκάλυψε δε ότι θα υπάρξει ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο για την ανάπτυξη της εταιρίας από το 2016-2019 και πρέπει όλοι να συμβάλουν ώστε να προχωρήσουν οι αναγκαίες αλλαγές. Είμαστε σε διαρκή συνεννόηση για την αναδιάρθρωση των δανείων και ταυτόχρονα την αναχρηματοδότηση της» κατέληξε ο κ. Σταθάκης.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ακίνητα της εταιρείας είναι προσημειωμένα στην Τράπεζα Πειραιώς γεγονός που σημαίνει ότι αν υπάρξει πώληση, πρώτη θα αποζημιωθεί η τράπεζα.

Την ίδια ώρα η νέα οικονομική χρήση βρίσκει την ΕΒΖ με μεγάλη πτώση του τζίρου και σταθερά υψηλές ζημίες όπως προκύπτει από τις λογιστικές καταστάσεις του πρώτου τριμήνου 1/7/2015-30/9/2015.

Η διοίκηση αποδίδει την εξέλιξη αυτή στη μεγάλη πτώση των τιμών ζάχαρης και στον έντονο ανταγωνισμό στην ελληνική αγορά από θυγατρικές πολυεθνικών. Παράλληλα, επισημαίνει ότι έχει υποβάλει επιχειρηματικό σχέδιο αναδιάρθρωσης στην πιστώτρια τράπεζα (Πειραιώς) η οποία και το αξιολογεί. Στόχος του σχεδίου είναι αφενός η επίτευξη συμφωνίας για την αναδιάρθρωση των δανείων και αφετέρου η μετάβαση σε κερδοφορία με σταθερό θετικό λειτουργικό αποτέλεσμα και παράλληλη συνέχιση της πρωτογενούς παραγωγικής δραστηριότητας.

Η εικόνα με αριθμούς

Σύμφωνα με τα εγκριθέντα οικονομικά στοιχεία ο κύκλος των εργασιών της Ε.Β.Ζ. Α.Ε. ανήλθε σε 16.816,74 χιλ. € μειωμένος κατά 27,05% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου (συμπεριλαμβανομένων των θυγατρικών εταιρειών της Σερβίας) ανήλθε σε 21.471,89 χιλ. € μειωμένος κατά 52,33% έναντι της περσινής περιόδου. Σημειώνεται ότι στη μείωση αυτή του κύκλου εργασιών σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο της περσινής περιόδου, συνέβαλαν ιδίως η μείωση των πωλήσεων ως αποτέλεσμα των νέων συνθηκών του ανταγωνισμού

Είναι γεγονός ότι η ΕΒΖ ΑΕ στις δύο τελευταίες χρήσεις 2013/14 & 2014/15, είδε τις τιμές της ζάχαρης να συμπιέζονται δραματικά στην Ελληνική αγορά, εξαιτίας μεγάλης πίεσης των τιμών τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο, λόγω υπεραποθεματοποίησης που οφείλεται σε συνεχείς πλεονασματικές παραγωγές. Περαιτέρω στην Ελληνική αγορά αναπτύχθηκε ισχυρός ανταγωνισμός από τις θυγατρικές των μεγάλων ζαχαροβιομηχανιών, οι οποίες επιδιώκουν να κερδίσουν μερίδια αγοράς και να ισχυροποιήσουν τη θέση τους.

Ως αποτέλεσμα, το Μικτό Περιθώριο Κέρδους της Ε.Β.Ζ. Α.Ε. ανήλθε σε -8,34% έναντι -10,52% της περσινής περιόδου. Το αντίστοιχο μέγεθος για τον Όμιλο ανήλθε σε -4,85% έναντι -1,81% της περσινής περιόδου.

Τα Αποτελέσματα Προ Φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων της Ε.Β.Ζ. Α.Ε. ανήλθαν σε ζημιές 3.455,83 χιλ. € έναντι ζημιών 2.577,08 χιλ. € της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Το αντίστοιχο μέγεθος για τον Όμιλο ανήλθε σε ζημιές 3.243,68 χιλ. € έναντι ζημιών 2.692,78 χιλ. € της περσινής περιόδου.

Τα Αποτελέσματα Προ Φόρων της Ε.Β.Ζ. Α.Ε. παρουσίασαν ζημιές 5.991,34 χιλ. € έναντι ζημιών 6.377,25 χιλ. € της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Το αντίστοιχο μέγεθος για τον Όμιλο ανήλθε σε ζημιές 6.111,38 χιλ. € έναντι ζημιών 7.381,63 χιλ. € της περσινής περιόδου.

Τέλος τα καθαρά αποτελέσματα της εταιρίας μετά φόρων παρουσίασαν ζημιές 6.165,85 χιλ. € έναντι ζημιών 6.245,60 χιλ. € της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Tα καθαρά αποτελέσματα του ομίλου μετά φόρων παρουσίασαν ζημιές 6.656,52 χιλ. € έναντι ζημιών 7.630,61 χιλ. € της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Οι μέχρι σήμερα κινήσεις

Η εταιρία λειτουργεί σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και δυσμενές χρηματοοικονομικό περιβάλλον, που κατέστησε απολύτως αναγκαία την αναδιάρθρωση και προσαρμογή της στις νέες δύσκολες συνθήκες της αγοράς.

Υπενθυμίζεται ότι στις 29/07/2015, προκειμένου η πιστώτρια Τράπεζα να αξιολογήσει ένα βιώσιμο σχέδιο αναδιάρθρωσης, τόσο αναφορικά με το δανεισμό προς την εταιρεία όσο και την εν γένει λειτουργία της, υπογράφτηκε μία «Συμφωνία Πλαίσιο» (Standstill Agreement), διάρκειας έως και την 30/10/2015, ώστε να σχεδιαστεί η οριστική συμφωνία αναδιάρθρωσης της ΕΒΖ.

Η εταιρεία ανέθεσε σε εταιρία Συμβούλων την εκπόνηση νέου επιχειρηματικού σχεδίου, καθώς και εκπόνηση μελέτης αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων της, και παρουσίασε στην πιστώτρια Τράπεζα το επιχειρηματικό της σχέδιο με βασικούς άξονες την προσθήκη νέων δραστηριοτήτων με υψηλό δείκτη κερδοφορίας και σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, καθώς και βελτίωση των υφιστάμενων οικονομικών μεγεθών (π.χ. κόστος παραγωγής).

Στόχος, των παραπάνω είναι αφενός η επίτευξη συμφωνίας για την αναδιάρθρωση των δανείων και αφετέρου η μετάβαση σε κερδοφορία με σταθερό θετικό λειτουργικό αποτέλεσμα και παράλληλη συνέχιση της πρωτογενούς παραγωγικής δραστηριότητας, εξυπηρετώντας τη σχετική εθνική στρατηγική. 
Ωστόσο, ο Όμιλος με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας του, πέραν του προγράμματος εξοικονόμησης κόστους και επίτευξης συνεργιών, μέσω της αναδιοργάνωσης των δραστηριοτήτων του, εξετάζει μία σειρά πρόσθετων ενεργειών που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν: αποτελεσματική εκμετάλλευση και διακίνηση κεφαλαίων μεταξύ των θυγατρικών του Ομίλου και αναθεώρηση υφιστάμενων συμφωνιών με συνεργάτες.

Η τελευταία παρέμβαση για την ΕΒΖ ήταν την προηγούμενη εβδομάδα όταν ο ΓΓΒ κ. Κ. Ζαφείρης τόνισε ότι η εξόφληση των παραγωγών στους οποίους η επιχείρηση οφείλει περί τα 8 εκατ. ευρώ είναι διασφαλισμένη και πρόσθεσε ότι γίνεται συζήτηση με την τράπεζα Πειραιώς για αναδιάρθρωση και ενδεχόμενη απομείωση των οφειλών που φθάνουν σε 150 εκατ. ευρώ. Ένα από τα προβλήματα που δυσχεραίνουν τις εξελίξεις είναι το γεγονός ότι η πλειοψηφία των μετοχών (82 %) ανήκει στη λεγόμενη «κακή τράπεζα» που διαχωρίστηκε από την Αγροτική αλλά και η εποχική λειτουργία των παραγωγικών εγκαταστάσεων (3-4 μήνες το χρόνο),για τη διεύρυνση της οποίας εξετάζεται η παραγωγή ζάχαρης με την εισαγωγή και κατεργασία ημικατεργασμένων ζαχαροκάλαμων.

Στις λύσεις που προωθούνται για την εξεύρεση χρηματοδότησης περιλαμβάνεται και η πώληση ακινήτου ιδιοκτησίας της εταιρίας στη Θεσσαλονίκη στο Δημόσιο, για τη στέγαση της Παρευξείνιας Τράπεζας. Ο κ. Ζαφείρης τόνισε τέλος ότι παρόμοιες επιχειρήσεις διεθνώς στηρίζονται και σε μετοχική συμμετοχή των αγροτών –παραγωγών.

Αντιόπη Σχοινά