Έντονες αντιδράσεις για ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ

Έντονες αντιδράσεις για ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ

«Στόχος δεν είναι η αύξηση, αλλά η είσπραξη του ΦΠΑ, ενώ η Κομισιόν από την πλευρά της είναι σαφής ότι, αύξηση του ΦΠΑ σε περιόδους ύφεσης και χαμηλής οικονομικής επίδοσης οδηγεί σε χαμηλότερα φορολογικά έσοδα».

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης με αφορμή τις πληροφορίες περί ενδεχόμενου αύξησης του υψηλού ΦΠΑ από το 23% στο 24%.

Το ΕΒΕΠ ανατρέχοντας στην ιστορικότητα του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας σημειώνει τα εξής: καθιερώθηκε στην Ελλάδα το 1987 και από τότε, σχεδόν πάντα αυξάνεται. Οι ελάχιστες εξαιρέσεις μείωσης του ΦΠΑ, προέκυψαν το 1992, όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάργησε τον συντελεστή 36% για τα είδη πολυτελείας, το 1989, όταν προεκλογικά η κυβέρνηση Παπανδρέου μείωσε για ένα χρόνο τον συντελεστή Φ.Π.Α. από το 18% στο 16%, ενώ η κυβέρνηση Σαμαρά μείωσε προσωρινά τον συντελεστή στην εστίαση από το 23% στο 13%.

Στα 29 χρόνια ζωής του Φ.Π.Α., αυτές ήταν οι μοναδικές περιπτώσεις μείωσης. Από το 1987 έως το 1992, από το 1992 έως το 2005 και από το 2005 έως το 2010, οι αλλαγές ήταν οριακές, ενώ μετά 2010 η κατάσταση έγινε ανεξέλεγκτη. Πρώτη αύξηση το 2005. «Εθνική πρόκληση» η μείωση του ελλείμματος είχε δηλώσει ο Γ. Αλογοσκούφης, παρουσιάζοντας πακέτο φορομέτρων, μεταξύ των οποίων η αύξηση του Φ.Π.Α. κατά μία μονάδα.

Το 2007 ο ίδιος εισηγείται νέο πακέτο μέτρων με νέα αύξηση Φ.Π.Α. Επί υπουργίας Γ. Παπακωνσταντίνου έγιναν τρεις αυξήσεις σε ένα χρόνο. Τον Μάρτιο του 2010 μία μονάδα, τον Ιούλιο του 2010 δύο μονάδες στον υψηλό συντελεστή και την 1η Ιανουαρίου του 2011 άλλες δύο μονάδες στον μειωμένο και στον υπερμειωμένο Φ.Π.Α. Oι τρεις συντελεστές 4,5%, 10% και 19% αυξάνονται το 2011, αντίστοιχα, σε 6,5%, 13% και 23%. Το 2015, αντί για τη συνήθη αύξηση συντελεστών, έχουμε μετατάξεις αγαθών στον υψηλό συντελεστή με στόχο την αύξηση των εσόδων από Φ.Π.Α .κατά 1,3 δισ. ευρώ με το εισπρακτικό αποτέλεσμα για άλλη μια φορά άκαρπο. Το 2016, το 19,3% των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ύψους 86,3 δισ. ευρώ στο δημόσιο, αφορά στον ΦΠΑ και ανέρχεται σε 17 δισ. ευρώ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει, κατά το ΕΒΕΠ, και η διαχρονική εξέλιξη του «εισπρακτικού κενού» στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης. Η σύγκριση των στοιχείων του 2012, σε σχέση με το 2010, δείχνει ότι τα πρώτα δύο χρόνια των Μνημονίων, κατά τα οποία υπήρξε αύξηση των συντελεστών του Φ.Π.Α. η κατάσταση επιδεινώθηκε. Έτσι, ενώ το ποσοστιαίο κενό ήταν 29% το 2010, αυξήθηκε, κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, μέσα στα πρώτα δύο χρόνια των Μνημονίων φτάνοντας στο 33%. Σε απόλυτους αριθμούς, το κενό παρέμεινε στα ίδια επίπεδα μέχρι σήμερα. Αυτό που μειώθηκε ήταν τα προσδοκώμενα έσοδα από τον Φ.Π.Α. από τα 22,88 δισ. ευρώ στα 20,36 δισ. ευρώ, κάτι που αποδίδεται στην ύφεση, ευλόγως δε μειώθηκαν και οι εισπράξεις από τα 16,3 δισ. ευρώ στα 14,4 δισ. ευρώ. Το 2015 και μετά τις μετατάξεις πολλών αγαθών στον υψηλό συντελεστή, που θα πρόσθετε 1,3 δις στα έσοδα από Φ.Π.Α., η είσπραξη κυμάνθηκε σε λιγότερα από 14 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ και της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, με αφορμή το ενδεχόμενο αύξησης του Φ.Π.Α. επισημαίνει:

«...Στόχος δεν είναι η αύξηση, αλλά η είσπραξη του ΦΠΑ, ενώ η Κομισιόν από την πλευρά της είναι σαφής ότι, αύξηση του ΦΠΑ σε περιόδους ύφεσης και χαμηλής οικονομικής επίδοσης οδηγεί σε χαμηλότερα φορολογικά έσοδα. Επίσης, οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εντοπίζουν στην Ελλάδα «τρύπα» στα έσοδα του ΦΠΑ, (VAT Gap), τουλάχιστον 6,65 δισ. ευρώ, ετησίως. Μάλιστα, σε ποσοστιαία βάση, η διαφορά που χωρίζει τις πραγματικές εισπράξεις από το ποσό που κανονικά θα έπρεπε να καταλήγει στα ταμεία του κράτους είναι 33%, από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη και διπλάσια του μέσου ευρωπαϊκού όρου 16%. Σύμφωνα με την έρευνα, τα έσοδα από τον Φ.Π.Α. στη χώρα θα έπρεπε να ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ με δεδομένους τους φορολογικούς συντελεστές, που εφαρμόζονται και παρ'' όλα αυτά, οι εισπράξεις περιορίζονται στα 13,7 δισ ευρώ, ενώ το 21% των οφειλών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αφορά στον Φ.Π.Α. Εάν η αξιολόγηση έχει καθυστερήσει τρεις πολύτιμους μήνες, για να καταλήξει στο σενάριο της αύξησης του ΦΠΑ στο 24% και σε επιπλέον 500 εκ. ευρώ επιβάρυνση για την αγορά, έχω να δηλώσω ότι, στις φορολογικές αλλαγές, όσα λέγονται δεν γίνονται και όσα γίνονται, δεν περιγράφονται...».

ΕΕΑ: Αντιαναπτυξιακή η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών ζητά από την κυβέρνηση και τους δανειστές να αποσύρουν κάθε σκέψη και σενάριο για αύξηση των συντελεστών της έμμεσης φορολογίας.

"Η φημολογούμενη αύξηση στο 24% του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ, εφόσον επιβεβαιωθεί, θα είναι ακόμη μια αντιαναπτυξιακή και ταυτόχρονα αναποτελεσματική επίθεση στο εισόδημα και το επίπεδο διαβίωσης του χειμαζόμενου από την κρίση μέσου ελληνικού νοικοκυριού και της μικρομεσαίας ελληνικής επιχείρησης" όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Ο προϋπολογισμός της ελληνικής οικογένειας και οι μεγάλοι παραγωγικοί κλάδοι της οικονομίας που τροφοδοτούν το «καλάθι της νοικοκυράς», όπως επίσης η εστίαση και οι μεταφορές θα υποστούν σοβαρό πλήγμα, σύμφωνα με την άποψη του επιμελητηρίου με το μεγαλύτερο πρόβλημα να δημιουργείται για τα ιδιαίτερα τα μικρά, συνοικιακά παντοπωλεία και μίνι - μάρκετ "που δεν μπορούν να κάνουν εκπτώσεις και προσφορές στα προϊόντα που θα ανατιμηθούν σπρώχνονται με μαθηματική ακρίβεια στο λουκέτο».

ΒΕΘ: Καίριο πλήγμα στην αγορά ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στο 24%

Την εκτίμησή του ότι ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, από 23% που είναι σήμερα, θα αποτέλεσε το τελειωτικό χτύπημα για την αγορά, διατυπώνει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Παναγιώτης Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι «η αύξηση της φορολογίας, έμμεσης ή άμεσης, οδηγεί την αγορά σε χειμερία νάρκη από την οποία δύσκολα θα εξέλθει».

«Έχουμε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι η αγορά ασφυκτιεί υπό το βάρος της οικονομικής ανομβρίας, της έλλειψης ζήτησης, των αλλεπάλληλων λουκέτων και των υπέρμετρων φόρων. Παρ΄όλα αυτά η κυβέρνηση, δεν το αντιλαμβάνεται και απεργάζεται νέα αποσπασματικά μέτρα που θα ικανοποιήσουν απλά άμεσες ανάγκες» υπογραμμίζει ο κ. Παπαδόπουλος σε σημερινή ανακοίνωση του ΒΕΘ.

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου σημειώνει ότι «η χώρα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο για σωρεία ζητημάτων, από τα οποία κανένα δεν φαίνεται να οδεύει προς τη λύση» και καταλήγει: «Ευελπιστώ, έστω και την ύστατη στιγμή, η κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι οι δυσβάστακτες φορολογικές επιβαρύνσεις δεν αποφέρουν κανένα ουσιαστικό όφελος για την αναστροφή του αρνητικού οικονομικού περιβάλλοντος».

ΓΣΕΒΕΕ: Η ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ δημιουργεί ένα νέο κύμα ανασφάλειας και ασφυξίας στην αγορά

"Τα πρόσφατα δημοσιεύματα που έχουν αναπαραχθεί από πληθώρα μέσων σχετικά με την πρόθεση κυβέρνησης και θεσμών για αύξηση του ΦΠΑ στο 24% προκαλούν ένα νέο κύμα ανασφάλειας και δημιουργούν προϋποθέσεις για ολοκλήρωση της ασφυξίας στην εγχώρια αγορά και διάλυση όποιων προοπτικών ανάκαμψης (έστω και περιορισμένης)".

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθάς κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με τα πρόσφατα δημοσιεύματα που φέρουν την κυβέρνηση και το κουαρτέτο να έχουν συμφωνήσει σε αύξηση του ΦΠΑ από 23% σε 24%.

"...Αυτή η πολιτική έρχεται σε αντίθεση με την εκπεφρασμένη πρόθεση των ευρωπαϊκών οργάνων για εναρμόνιση των φορολογικών συντελεστών προκειμένου να αποφεύγεται ο αθέμιτος φορολογικός ανταγωνισμός. Η χώρα σήμερα, που είναι η 4η χώρα στην ΕΕ σε ποσοστό ΦΠΑ, βάλλεται από ανταγωνιστικές πολιτικές όμορων χωρών (είτε αυτών που ανήκουν στην ΕΕ, είτε τρίτων)" είπε ο κ. Καββαθάς και υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια των ανατιμήσεων ΦΠΑ στην αγορά από το 2010 και έπειτα:

- Τα έσοδα από τα καπνικά προϊόντα μειώθηκαν αναλογικά

- Τα έσοδα από την εξίσωση φόρου πετρελαίου θέρμανσης- κίνησης δεν αυξήθηκαν

- Τα έσοδα από την αύξηση του ΦΠΑ εστίασης το 2013 ήταν περιορισμένα και οδήγησαν στην επαναφορά του συντελεστή στο 13% με βελτιωμένα αποτελέσματα για τον κλάδο.

- Τα έσοδα από την αύξηση ΦΠΑ στα νησιά το 2015 δεν συνέβαλλαν στη βελτίωση των φορολογικών εσόδων σε σχέση με το 2016.

"Είναι πλέον κοινός τόπος ότι η αυστηρή λιτότητα των ετών 2010-2016 έχει αποτύχει παταγωδώς. Οι παρεμβάσεις, είτε στο σκέλος περιστολής των δαπανών, είτε στο σκέλος αύξησης των φόρων έχουν εξαντληθεί και έχουν εξαντλήσει την καθημαγμένη οικονομία" υπογραμμίζει η ΓΣΕΒΕΕ.

Τέλος, ο κ. Καββαθάς σημείωσε ότι η ΓΣΕΒΕΕ έχει αναλάβει πρωτοβουλίες διαβούλευσης με ανώτατους θεσμικούς φορείς και κοινωνικούς εταίρους προς την κατεύθυνση της συνεργασίας όλων με στόχο την ανάπτυξη και τη Δευτέρα 18 Απριλίου το προεδρείο θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Π. Παυλόπουλο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:
- Αντιδρά ο κλάδος τροφίμων σε ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ
- Ανησυχία της ΚEEΕ για ενδεχόμενη αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ στο 24%