Eβδομάδα σημαντικών εξελίξεων για τις αγορές

Eβδομάδα σημαντικών εξελίξεων για τις αγορές

Της Μαίρης Βενέτη

Οι άνθρωποι των αγορών κάθε άλλο παρά «διακοπεύουν», μιας και εισήλθαμε σε μια από τις πιο σημαντικές εβδομάδες του καλοκαιριού.

Καταρχήν την Τετάρτη αναμένουμε από την Federal Reserve την πρώτη μείωση των επιτοκίων για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από μια δεκαετία.

Εδώ και καιρό η στήλη έχει αναλύσει τους λόγους που τοποθετούν τη μείωση αυτή στις 25 μονάδες βάσης, με το πλήρωμα του χρόνου να έχει ανεβάσει αυτή την πιθανότητα στο 80%.

Εντούτοις να αναφέρουμε ότι υπάρχει ένα 10% των αναλυτών που στοιχηματίζει σε μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης και ένα 5% που πιστεύει ότι θα παραμείνουν αμετάβλητα.

Ανεξαρτήτως πάντως του τελικού ποσοστού της μείωσης, οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν στο ότι η Fed θα αφήσει ανοιχτή την πιθανότητα περαιτέρω δράσης έναντι να υποδαυλίσει τον πληθωρισμό.

Ακολουθώντας τον Nτράγκι, ο Πάουελ αναμένεται να δώσει ένα στίγμα των προθέσεων του, όσον αφορά αυτό που αποκαλούμε «πρόσθετη χαλάρωση», δίνοντας στις αγορές αυτό ακριβώς που θέλουν για να συνεχίσουν να κινούνται σε allegro ρυθμό και πάνω απ' όλα σε μείζονα κλίμακα.

Αυτήν την εβδομάδα όμως περιμένουμε νέα και από τους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, οι οποίοι συναντώνται σήμερα εν μέσω πιέσεων για ενίσχυση της δέσμευσης τους για χαμηλά επιτόκια, ενώ και η κεντρική τράπεζα της Βραζιλίας ενδεχομένως να μειώσει τα επιτόκια την Τετάρτη.

Η εβδομάδα αυτή όμως έχει και άλλους συντελεστές ειδήσεων, πλην των Κεντρικών Τραπεζών.

Οι αντιπρόσωποι των ΗΠΑ Robert Lighthizer και ο υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin θα ξεκινήσουν τις πρώτες διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, μετά τη διακοπή των συνομιλιών τον περασμένο Μάιο.

Οι αγορές θα είναι σαφέστατα προσανατολισμένες τόσο στην πορεία αυτών των διαπραγματεύσεων, όσο και στη δημοσιοποίηση την Πέμπτη των στοιχείων του βιομηχανικού τομέα σε παγκόσμια βάση, δεδομένων των ανησυχιών ότι πολλές βιομηχανίες ήδη υποφέρουν από ύφεση ακριβώς λόγω της σινοαμερικανικής διαμάχης.

Τέλος την Παρασκευή, η μηνιαία έκθεση μισθοδοσίας στις ΗΠΑ θα δικαιολογήσει –ή μήπως όχι;- την κίνηση της FED την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Bloomberg προβλέπονται κέρδη 166.000 από μη γεωργικές εργασίες τον Ιούλιο, μικρότερα από τα 224.000 που είχαν καταγραφεί τον Ιούνιο.