Τρίτη 31 Μαρτίου 2020, 12:59

-A +A

DW: Ο κορονοϊός «σκοτώνει» και την ΕΕ

Τρίτη 31 Μαρτίου 2020, 12:59
DW: Ο κορονοϊός «σκοτώνει» και την ΕΕ
-A +A

Στις διαφωνίες εντός των κύκλων Ευρωζώνης αναφορικά με τους τρόπους αντίδρασης στην κρίση που έχει ξεσπάσει με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού εστιάζεται το ενδιαφέρον του γερμανικού Τύπου, με πολλά μέσα ενημέρωσης να επικεντρώνονται στους κινδύνους που ελοχεύουν από την «έλλειψη αλληλεγγύης» μεταξύ των κρατών μελών, ενώ το ενδιαφέρον εστιάζεται και στις διενέξεις για την έκδοση του ευρωομολόγου και τις αντιδράσεις από την γερμανική πλευρά.

Πιο αναλυτικά, η εφημερίδα TAZ του Βερολίνου σε άρθρο της με τίτλο «Μεγάλο ζητούμενο η αλληλεγγύη» σημειώνει πως ακόμη και νεοφιλελεύθεροι οικονομολόγοι τάσσονται πλέον υπέρ του ευρωομολόγου συμμαχώντας με τους κεϋνσιανιστές, ωστόσο πολιτικοί όπως η καγκελάριος Μέρκελ, ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς αλλά και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν» προβάλλουν ισχυρές αντιστάσεις.

Στο άρθρο υπογραμμίζεται στη συνέχεια πως «ο μεγάλος συνασπισμός στο Βερολίνο προκρίνει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, με δύναμη πυρός 410 δισ. ευρώ, για τη στήριξη ορισμένων χωρών. Ωστόσο, το σχέδιο ενεργοποίησης του ΕΜΣ είναι άκρως επικίνδυνο, καθώς θα χωρίσει τις χώρες σε «καλές» και «κακές», από τη στιγμή που αναγκάζει κάποιες να ζητήσουν βοήθεια. Η Γερμανία θα εμφανιζόταν σαν πρώτος και καλύτερος μαθητής, ενώ άλλες χώρες, όπως η Ιταλία ή η Ελλάδα ως αποβράσματα».

«Οι χρηματαγορές θα θυμούνται για πάντα αυτό το μήνυμα και θα ζητούν υψηλότερα επιτόκια από τις αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης. Με συνέπεια η ευρωκρίση να συνεχίζεται στο διηνεκές. Μεγάλος χαμένος θα αναδεικνυόταν ωστόσο η Γερμανία, μιας και σήμερα οι καλύτεροι πελάτες της είναι οι χώρες της Ευρωζώνης. Προς το παρόν όλα δείχνουν ότι ο κορονοϊός δεν σκοτώνει μόνο ανθρώπους, αλλά και την ΕΕ, η οποία δεν θα επιζήσει, αν ούτε και σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν μπορεί να επικρατήσει πνεύμα αλληλεγγύης», σημειώνει ο αρθρογράφος της TAZ.

Από την πλευρά της, η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt σε σημερινό της άρθρο που τιτλοφορείται «Παλιά, γνώριμα προβλήματα» αναφέρει πως «η πανδημία επιτείνει τα προβλήματα που επιβάρυναν την παγκόσμια οικονομία πολύ πριν ξεσπάσει η κρίση του κορονοϊού, αναδεικνύοντας για μια ακόμα φορά μια κρίση τις ευρωπαϊκές αδυναμίες. Οι Βρυξέλλες δυσκολεύονται να υψώσουν το ανάστημά τους και να αντιμετωπίσουν κατάματα τους εθνικούς εγωισμούς. Μονομερείς συνοριακοί έλεγχοι και ριζικές διαφορές στα μέτρα καταπολέμησης του ιού και προστασίας των πολιτών δείχνουν ότι το εθνικό συμφέρον είναι τελικά ισχυρότερο του κοινού συμφέροντος. Η έκβαση της διένεξης μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών για την κατανομή των οικονομικών βαρών της κρίσης θα είναι καθοριστική. Για να αποφευχθεί μια νέα ευρωκρίση υπάρχουν μόνο τρεις τρόποι: Ενεργοποίηση του ΕΜΣ, έκδοση ευρωομολόγου και συνέχιση μαζικής αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ για να μειωθούν τα υψηλότερα επιτόκια που αναγκάζονται να καταβάλλουν χώρες, όπως η Ιταλία για να πουλήσουν ομόλογα στις χρηματαγορές. Ανεξάρτητα από τον τρόπο που θα επιλεγεί οι Ευρωπαίοι δεν θα αποφύγουν να επωμιστούν από κοινού τα οικονομικά βάρη της κρίσης. Ακόμα και το Βερολίνο θα το συνειδητοποιήσει αυτό, ενώ το άρθρο κλείνει με μία φράση του Ζαν Μονέ, ενός εκ των αρχιτεκτόνων της Ενωμένης Ευρώπης. «H Ευρώπη θα σφυρηλατηθεί μέσα από τις κρίσεις». Τώρα είναι η ιδανική στιγμή για να το αποδείξουμε», σημειώνει η Handelsblatt.

AP Photo/Olivier Matthys

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη, 27 Μαΐου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα