Δύσκολη η συμφωνία για το χρέος ως το Εurogroup

Δύσκολη η συμφωνία για το χρέος ως το Εurogroup

Εξαιρετικά δύσκολο κρίνεται να υπάρξει συμφωνία για το χρέος ώς το Εurogroup στις 24 Μαΐου, όπως προκύπτει και από τη χθεσινή (Πέμπτη) συνεδρίαση του Euroworking Group.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, κατά τη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Eurogroup (EWG) το ΔΝΤ παρουσίασε την δική του ανάλυση βιωσιμότητας, που είναι πολύ πιο απαισιόδοξη από εκείνη των Ευρωπαίων.

Επίσης, εκπρόσωποι αρκετών κρατών - μελών μεταξύ αυτών και της Γερμανίας εξέφρασαν επιφυλάξεις ακόμα και για την αναγκαιότητα να αποφασιστούν τώρα μέτρα για το χρέος. Η Wall Street Journal αναφέρει ότι το Ταμείο πιέζεται από τη Γερμανία να αποδεχθεί τις διαβεβαιώσεις της για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους «στο μέλλον».

Στο μεταξύ, Αθήνα και τρόικα συμφώνησαν για το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των φορολογικών μέτρων με την αύξηση του ΦΠΑ στο 24% να τίθεται σε ισχύ από 1ης Ιουλίου.

Παράλληλα, εξακολουθούν να υπάρχουν μικρές διαφορές ως προς τον κόφτη δαπανών και στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Πάντως το πολυνομοσχέδιο με τα περαιτέρω μέτρα, που θα περιλαμβάνει έμμεσους φόρους, «κόκκινα» δάνεια και τον περίφημο αυτόματο κόφτη δαπανών, θα πρέπει να έχει ψηφιστεί ώς την επόμενη Κυριακή, 22 Μαΐου.

Έως το Eurogroup της 24ης Μαΐου η Ελλάδα θα έχει οριστικοποιήσει τα μέτρα που χρειάζεται να λάβει και αυτό θα επιτρέψει την έναρξη των συζητήσεων για ένα πρόγραμμα ελάφρυνσης του χρέους, εκτίμησε πάντως την Πέμπτη ο πρόεδρος της ευρωομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Πηγή: skai.gr