«Δύσκολη η φετινή χρονιά, βλέπω μεγάλη ανάκαμψη το 2021»
Ευ. Μυτιληναίος

«Δύσκολη η φετινή χρονιά, βλέπω μεγάλη ανάκαμψη το 2021»

Την εκτίμηση ότι η φετινή χρονιά θα είναι δύσκολη, ωστόσο με την βοήθεια του ευρωπαϊκού πακέτου μπορεί η Ελλάδα από το 2021 να γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη και να μπει σε άλλη εποχή, διατύπωσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, απευθύνοντας ταυτόχρονα προσκλητήριο στις μεγάλες επιχειρήσεις να στηρίξουν την οικονομία.

“Δεν είμαι σε όσους υποστηρίζουν ότι η ανάκαμψη θα έχει σήμα V αλλά πιστεύω ότι μπορεί να δούμε μεγάλη ανάκαμψη και αν λάβουμε υπόψιν και την ρευστότητα που θα εξασφαλίσει από το Ταμείο Ανάκαμψης η χώρα, μπορεί του χρόνου η Ελλάδα να μπει σε άλλη εποχή”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Mytilineos κατά την ετήσια γενική της συνέλευση.

Εκανε λόγο για μία συντριπτική κρίση σε διεθνές επίπεδο, ενώ για την περίπτωση της Ελλάδας με δεδομένη την πρόκληση της επόμενης ημέρας,  απηύθυνε μήνυμα συστράτευσης στον επιχειρηματικό κόσμο λέγοντας ότι οι μεγάλες εταιρείες όπως η Mytilineos και ειδικά όσοι έχουν τα εχέγγυα, πρέπει να ανταποκριθούν για να στηρίξουν την οικονομία και την χώρα. Εξέφρασε πάντως την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα είναι πιο έτοιμη να διαχειριστεί ένα δεύτερο κύμα πανδημίας και ίσως και να καταφέρει να αποφύγει το lock down. 

Σε ό,τι αφορά την πορεία της εταιρείας, έστειλε το μήνυμα ότι η διοίκηση καταβάλει προσπάθειες προκειμένου τα αποτελέσματα του 2020 να πλησιάσουν εκείνα του 2019, προσθέτοντας ωστόσο ότι για ευνόητους λόγους δεν μπορεί να δεσμευτεί για κάτι τέτοιο, καθώς φέτος υπάρχουν πολλές αιρέσεις και ιδιαιτερότητες.

Σχολιάζοντας τα όσα έκανε η Mytilineos κατά τους τελευταίους μήνες ανέφερε ότι η εταιρεία κοίταξε την κρίση στα μάτια, λειτούργησε με ετοιμότητα, ορθά και αποτελεσματικά, χωρίς εκπτώσεις σε ζητήματα ασφάλειας. Επιπλέον διασφάλισε σημαντική ρευστότητα και άρα επιπλέον θωράκιση στη δύσκολη αυτή συγκυρία.

“Την ώρα που ακόμα και ανταγωνιστές μας ανά τον κόσμο “κατέβασαν” τους διακόπτες, εμείς μείναμε ανοικτοί, διασφαλίζοντας την αδιάλειπτη συνέχιση της παραγωγής, την διατήρηση της αλυσίδας εργασίας και την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας”, ανέφερε ο επικεφαλής της εταιρείας

Απαριθμώντας τα σημαντικότερα επιτεύγματα του προηγούμενου διαστήματος μίλησε για την:

  • Θεμελίωση του νέου εργοστασίου με καύσιμο το φυσικό αέριο, ένα από τα πιο αποδοτικά στην Ευρώπη.
  • Την επιτυχημένη έκδοση του ευρωομολόγου, ύψους 500 εκατ. ευρώ, με τους ξένους επενδυτές να αποτελούν πάνω από το 35% των αγοραστών, δίνοντας έτσι ψήφο εμπιστοσύνης στην εταιρεία και με επιτόκιο στο 2,5%. Οπως είπε, ένα από τα χαμηλότερα επιτόκια στις ευρωπαϊκές αγορές κεφαλαίου και το καλύτερο που έχει κάνει ποτέ ελληνική εταιρεία, στην πρώτη της έκδοση.
  • Την ηγετική θέση της Mytilineos στο φυσικό αέριο με μερίδιο αγοράς 37%, ξεπερνώντας την ΔΕΠΑ και κατακτώντας τη θέση του μεγαλύτερου εισαγωγέα LNG της χώρας για το 2019. 
  • Την πρωτιά της Protergia που ξεπέρασε το μερίδιο του 5,5% στην αγορά λιανικής του ρεύματος και άγγιξε τους 200.000 πελάτες, αριθμός που σήμερα προσεγγίζει τους 250.000.
  • Την εξαγορά του 60% της εταιρείας Zeologic, η οποία παρέχει καινοτόμες λύσεις στον τομέα επεξεργασίας υγρών και στερεών αποβλήτων.
  • Την απόκτηση του 100% της METKA EGN, η οποία έχει πλέον παρουσία και στις 5 ηπείρους.
  • Την εξαγορά της ΕΠΑΛΜΕ, προκειμένυ να ενισχυθεί η παραγωγή αλουμινίου και να διευρυνθεί η πελατειακή βάση της εταιρείας, εναρμονιζόμενη με τις διεθνείς επιταγές και τάσεις.
  • Τέλος, την ένταξη του Τομέα Μεταλλουργίας στην Πρωτοβουλία Υπεύθυνης Διαχείρισης Αλουμινίου (ASI) ως μέλος Παραγωγής & Μεταποίησης.