"Δύσκολες" μέρες για τη στερλίνα - Κάτω από το φράγμα των 1,32 δολ.

"Δύσκολες" μέρες για τη στερλίνα - Κάτω από το φράγμα των 1,32 δολ.

Σε νέο χαμηλό 31 ετών βρέθηκε να υποχωρεί η στερλίνα, ξεπερνώντας σήμερα το φράγμα των 1,32 δολ. έναντι του δολαρίου, προκαλώντας σοκ στις παγκόσμιες αγορές.

Η στερλίνα υποχωρεί 3,21% στα 1,3244 δολάρια, έχοντας φτάσει και στα 1,3152 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από το 1985 και από τα 1,3684 δολάρια που ήταν την Παρασκευή. 

Νωρίτερα ανέκαμψε παροδικά, την ώρα που ο George Osborne προσπάθησε με ομιλία του να διαβεβαιώσει τις αγορές ότι η οικονομία θα αντιμετωπίσει προκλήσεις αλλά είναι σε ισχυρή θέση.

Την Παρασκευή, η στερλίνα υποχώρησε 11% και σημείωσε τη χειρότερη ημέρα της στη σύγχρονη ιστορία, καθώς οι επενδυτές είχαν στοιχηματίσει στην παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.

Παράλληλα, το ευρώ και μια σειρά από άλλα ευρωπαϊκά νομίσματα - συμπεριλαμβανομένων των κορώνα Νορβηγίας, Σουηδικής κορώνας, φιορίνι Ουγγαρίας και πολωνικού ζλότι - όλα καταγράφουν ισχυρές απώλειες, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για ενδεχόμενη οικονομική διάχυση σε όλη την Ευρώπη.

«Τα ισχυρά σημεία είναι τα μέρη που έχουν πολύ μικρή σχέση με αυτό», δήλωσε ο Kit Juckes, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος της Societe Generale. 

Το ευρώ υποχωρεί 0,98% έναντι του δολαρίου στα 1,1016 από τα 1,1118 την Παρασκευή. 

Η έλλειψη σαφήνειας για τις διαδικασίες έχει υποβαθμίσει την εμπιστοσύνη των αγορών, σύμφωνα με τον Tim Kelleher, αναλυτή της ASB Bank στη Νέα Ζηλανδία. «Οι αγορές διατηρούν ακόμα αρνητική στάση σχετικά με όλα. Είχαν χρόνο να το σκεφτούν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακού αλλά αυτό δημιούργησε περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις».