Δύσκολα τα πράγματα αύριο στην Φρανκφούρτη

Δύσκολα τα πράγματα αύριο στην Φρανκφούρτη

Του Χρήστου Ν. Κώνστα

Παρά τις εργώδεις, αθόρυβες και παρασκηνιακές προσπάθειες του Γιάννη Στουρνάρα, από την αυριανή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν αναμένεται να προκύψουν καλά νέα.

Ο Γιάννης Στουρνάρας εδώ και ένα μήνα προσπαθεί να πείσει το Κεντρικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να διατηρήσει το waiver στα ελληνικά ομόλογα και να τα συμπεριλάβει έστω και για λίγο - στο τέλος, στο πρόγραμμα αποεπένδυσης έστω- τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE.

Το επιχείρημα του Έλληνα κεντρικού τραπεζίτη είναι ότι η Ελλάδα έτσι κι αλλιώς βρίσκεται σε στενό κλοιό επιτήρησης, με τριμηνιαίους ελέγχους, με συγκεκριμένους αυστηρούς στόχους οι οποίοι ισοδυναμούν με «πρόγραμμα».

Η πλειοψηφία του Συμβουλίου της ΕΚΤ δεν δείχνει να συμμερίζεται τις απόψεις του Γιάννη Στουρνάρα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν εμπιστεύεται την ελληνική κυβέρνηση. Δεν ακούει ευχάριστα τις υποσχέσεις για «οικονομική ανεξαρτησία» και μη εφαρμογή των δεσμεύσεων που εξαγγέλλουν τακτικά τα κυβερνητικά στελέχη.

Οι αγορές περιμένουν τον «χρησμό» του Μάριο Ντράγκι για την «βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Την Παρασκευή περιμένουν να ακούσουν και την Κριστίν Λαγκάρντ να λέει πως «βραχυπρόθεσμα» το χρέος είναι «διαχειρίσιμο» αλλά μετά το 2030 το πρόβλημα της Ελλάδας να δανείζεται με λογικά επιτόκια είναι ήδη ορατό από σήμερα.

Κατά πάσα πιθανότητα, ο Μάριο Ντράγκι αύριο, θα αρκεστεί στο να περιγράψει την στενή μεταμνημονιακή σχέση της ΕΚΤ με την Ελλάδα και τις ελληνικές τράπεζες.

Όλα δείχνουν ότι από τις 21 Αυγούστου οι Ελληνικές Τράπεζες δεν θα μπορούν να καταθέτουν τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου για να αντλούν φθηνή ρευστότητα από την ΕΚΤ.

Δεν θα ισχύει πλέον η «παρέκκλιση» (waiver) που στις τράπεζες να διασφαλίζουν ρευστότητα 4 δισ. ευρώ με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο όπως οι υπόλοιπες τράπεζες της Ευρώπης.

Ο κανονισμός της ΕΚΤ δεν επιτρέπει τη διατήρησή της «παρέκκλισης», για χώρες εκτός προγράμματος ή για χώρες τα ομόλογα των οποίων δεν έχουν υψηλή βαθμολογία από τους επενδυτικούς οίκους (τουλάχιστον αξιολόγηση «BBB-»).

Αυτό σημαίνει ότι σήμερα ο Μάριο Ντράγκι θα απευθύνει συστάσεις και προτροπές για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων προς την Ελληνική κυβέρνηση και οδηγίες προς τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών να πάρουν μέτρα για για να μειώσουν τους κινδύνους ρευστότητας και τους πιστωτικούς κινδύνους.