Δυσαρέσκεια από την τρόικα για την παράταση των φορολογικών δηλώσεων

Δυσαρέσκεια από την τρόικα για την παράταση των φορολογικών δηλώσεων

Photo by William Ross

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Πυρ και μανία είναι οι πιστωτές της χώρας με το οικονομικό επιτελείο, εξαιτίας της παράτασης των 15 ημερών που δόθηκε στις προθεσμίες των φορολογικών δηλώσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιστωτές της χώρας διαμήνυσαν στο οικονομικό επιτελείο ότι με τις πρακτικές που ακολουθεί ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην επιτευχθεί στόχος των εσόδων και να ενεργοποιηθεί ο κόφτης. Μάλιστα οι πιστωτές ζήτησαν από την κυβέρνηση να μην αλλάξει καθόλου ο προγραμματισμός είσπραξης τόσο του φόρου εισοδήματος όσο και του ΕΝΦΙΑ.

Μετά τις σκληρές συστάσεις της τρόικας, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δώσει δεύτερη παράταση στους 900.000 φορολογούμενους που δεν έχουν υποβάλλει τη δήλωση τους.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να το πράξουν στις υπόλοιπες 5 μέρες που απομένουν για να λήξει και η παράταση της προθεσμίας (15 Ιουλίου). Δηλαδή θα πρέπει να υποβάλλονται κατά μέσο όρο 180.000 δηλώσεις την ημέρα. Σημειώνεται ότι δεν πρόκειται να δοθεί δεύτερη παράταση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μετά τις έντονες αντιδράσεις της τρόικας για παράταση των δύο εβδομάδων που δόθηκε. Ως εκ τούτου, όσοι δεν υποβάλλουν δήλωση θα κληθούν να πληρώσουν:

  • Πρόστιμο 100 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί βιβλία.
  • Πρόστιμο 250 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα.
  • Πρόστιμο 500 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.
  • Για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου, προσαύξηση 0,73% στο ποσό του φόρου που οφείλει.

Υπενθυμίζεται ότι οι φορολογούμενοι πρέπει να πληρώσουν στα τέλη του μήνα την πρώτη δόση του φόρου και τις άλλες δύο στα τέλη Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου αντίστοιχα.

Μηδενικές οι μισές σχεδόν δηλώσεις, λόγω αύξησης της ανεργίας

Πάντως από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προκύπτει ότι χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται οι φορολογούμενοι που υποβάλλουν μηδενικές δηλώσεις. Στο παρελθόν οι περισσότεροι θα έλεγαν ότι πίσω από αυτούς τους φορολογούμενους κρύβεται η φοροδιαφυγή. Πλέον το μόνο που μπορεί να πεις και μάλιστα με βεβαιότητα είναι ότι έχουν αυξηθεί οι άνεργοι, με αποτέλεσμα να υποβάλλουν μηδενικές δηλώσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι το 46,8% των φορολογούμενων υποβάλλει μηδενική δήλωση. Δηλαδή περίπου 3 εκατ. φορολογούμενοι δηλώνουν είτε πολύ χαμηλά εισοδήματα, είτε είναι άνεργοι.
Από τη μέχρι στιγμής εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

  • Χρεωστικό σημείωμα θα λάβουν 1.843.988 φορολογούμενοι. Συνολικά καλούνται να πληρώσουν το ποσό των 2,4 δισ. ευρώ ή, διαφορετικά, 1.307 ευρώ ο καθένας κατά μέσον όρο. Όσοι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν φόρο θα πρέπει να τακτοποιήσουν την πρώτη δόση μέχρι τις 29 Ιουλίου, τη δεύτερη δόση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και την τρίτη και τελευταία δόση μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Σημειώνεται ότι οι χρεωστικές δηλώσεις αποτελούν το 35,95% του συνόλου.
  • Πιστωτικό σημείωμα θα λάβουν 884.444 φορολογούμενοι. Συνολικά θα τους επιστραφούν 247,7 εκατ. ευρώ ή, διαφορετικά, θα λάβουν επιστροφή ο καθένας κατά μέσον όρο 280 ευρώ. Όσοι εκ των ανωτέρω φορολογουμένων έχουν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση του Υπουργείου Οικονομικών, ή στην περίπτωση που είναι υπόχρεοι σε ΕΝΦΙΑ, δεν θα λάβουν επιστροφή φόρου, καθώς αυτή θα συμψηφιστεί με τις απαιτήσεις του Δημοσίου.
  • Οι μηδενικές δηλώσεις ανέρχονται σε 2.400.202. Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν το 46,80% όσων έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα.