Δύο τα σενάρια εάν εκτροχιαστεί η τέταρτη αξιολόγηση

Δύο τα σενάρια εάν εκτροχιαστεί η τέταρτη αξιολόγηση

Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ στις 27 Απριλίου από το Eurogroup της Σόφιας είχε τονίσει πως απαιτείται για την Ελλάδα ένα «ισχυρό μεταμνημονιακό πλαίσιο για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης στις αγορές». Σήμερα ο επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Ελλάδα, Φραντσέσκο Ντρούντι επανέλαβε τη θέση αυτή εξηγώντας σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Ναυτεμπορική τα θετικά ενός προγράμματος «προληπτικού χαρακτήρα».

Οι αναφορές των Ευρωπαίων αξιωματούχων δεν είναι τυχαίες. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανιζόταν πεπεισμένος όλο το προηγούμενο διάστημα πως στις 24 του μηνός θα υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement) και στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου θα έχει κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση. Πηγές των δανειστών ήδη από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδος διέρρεαν πως θα υπάρξουν καθυστερήσεις, δεδομένου ότι μόλις 3 από τα 88 προαπαιτούμενα έχουν υλοποιηθεί – η κυβέρνηση μιλά για πολλά περισσότερα-. Από τη στιγμή μάλιστα που εστάλη και το προσχέδιο του κειμένου της τεχνικής συμφωνίας-  το οποίο είναι γεμάτο αγκύλες εντός των οποίων αναφέρονται οι νέες προϋποθέσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης- καταδείχθηκε πως το χρονικό ορόσημο για συμφωνία έως τις 21 Ιουνίου δύσκολα θα πιαστεί.

Η κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Ουσιαστικά δεν έχει την επιλογή να κάνει «ηρωικές» διαπραγματεύσεις, όπως έκανε με την πολύμηνη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος και θα πρέπει να υπογράψει ως έχει την τεχνική συμφωνία για να τελειώσουν όλα εγκαίρως. Εάν από την άλλη «αναδυθούν» ξανά τα ένστικτα «πολιτικής επιβίωσης» των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και οι διαπραγματεύσεις καθυστερήσουν λόγω των κυβερνητικών παλινωδιών, τότε θα οδηγηθούμε σε τεχνική παράταση του προγράμματος και σε επέκταση της δανειακής σύμβασης πιθανότατα έως το τέλος του 2018, όπως είχε αποκαλύψει ο Φιλελεύθερος, προκειμένου να μην χαθούν τα αδιάθετα χρήματα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Αυτό είναι κάτι που οι δανειστές απεύχονται, αλλά έχει εξεταστεί ως εναλλακτική.

Μια άλλη εναλλακτική λύση θα ήταν να μεταφερθούν σε μια προληπτική γραμμή τα αδιάθετα χρήματα του ESM. Αυτό θα ήταν ένα προληπτικού χαρακτήρα πρόγραμμα, το οποίο κατά την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Ελλάδος θα διευκόλυνε την έξοδο της χώρας στις αγορές. Κατά τον Φραντσέσκο Ντρούντι ένα ισχυρό πλαίσιο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος θα μείωνε τους κινδύνους από απρόσμενες διαταραχές. Πάντως, η απόφαση για την υποβολή ή μη σε πρόγραμμα προληπτικού χαρακτήρα εναπόκειται πλήρως στις ελληνικές αρχές και αυτές θα πρέπει να το ζητήσουν.