Δευτέρα 6 Απριλίου 2020, 00:02

Γιώργος Φιντικάκης
-A +A

Δύο χρόνια νωρίτερα θα πιάσει τον στόχο η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Δευτέρα 6 Απριλίου 2020, 00:02
Δύο χρόνια νωρίτερα θα πιάσει τον στόχο η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Νωρίτερα του αρχικού στόχου θα κερδίσει όπως φαίνεται το στοίχημα των 2.000 MW από έργα ανανεώσιμων πηγών η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. 

Η δυναμική της εταιρείας, ο ρυθμός ωρίμανσης των έργων και οι γενικότερες προοπτικές της “πράσινης” αγοράς δείχνουν ότι η εισηγμένη απέχει το πολύ δύο-τρία χρόνια από το να πετύχει τον αρχικό στόχο, για τον οποίο το αρχικό χρονοδιάγραμμα μιλούσε για το 2025.

Τα δεδομένα ωστόσο δείχνουν ότι η συγκεκριμένη επίδοση θα επιτευχθεί νωρίτερα. Σύμφωνα με τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα που δημοσίευσε η ΤΕΝΕΡΓ την Παρασκευή, η συνολική ισχύς των εγκαταστάσεων ΑΠΕ που λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει σε Ευρώπη και ΗΠΑ αγγίζει πλέον τα 1.938 MW. Εντός επομένως των προσεχών 2-3 ετών, όλα δείχνουν ότι το χαρτοφυλάκιο της εισηγμένης θα έχει πιάσει ή και ξεπεράσει τα 2000 MW.

Στις εκτιμήσεις αυτές, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν η ωρίμανση των υφιστάμενων έργων ΑΠΕ, η προσθήκη νέων, αλλά κυρίως οι υψηλές αποδόσεις των αιολικών της εταιρείας σε ΗΠΑ και κεντροανατολική Ευρώπη, οι οποίες ενισχύουν τα οικονομικά της μεγέθη, όπως δείχνει και η αύξηση κατά 15% των περυσινών καθαρών κερδών μετά από φόρους τα οποία ανήλθαν στα 51,5 εκατ ευρώ. 

Συνολικά η αγορά των ΑΠΕ ακόμη και σε συνθήκες ασύμμετρης κρίσης, όπως αυτή που βιώνει η παγκόσμια οικονομία, θεωρείται ένα από τα πιο ασφαλή επενδυτικά καταφύγια διεθνώς. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών σε μια στιγμή όπου οι επενδύσεις δοκιμάζονται σκληρά παντού, όπως επίσης  και το πετρελαιο, η σταθερότητα των αποδόσεων που προσφέρουν οι πράσινες επενδύσεις αναδεικνύει την κρυμμένη τους υπεραξία, εφόσον φυσικά οι εταιρείες που τις υλοποιούν έχουν υγιή οικονομικά μεγέθη.

Σε πρόσφατες εκθέσεις τους, τόσο ο διεθνής οίκος Wood, όσο και η χρηματιστηριακή εταιρεία της Eurobank, έκαναν ειδική μνεία στην μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, λέγοντας ότι αποτελεί κορυφαία αμυντική επενδυτική επιλογή, καθώς παρά τη διεθνή συγκυρία, η τελευταία συνεχίζει την υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος.  Στην έκθεσή της Wood γινόταν ειδική αναφορά στο γεγονός ότι η ΤΕΝΕΡΓ παρά τη διεθνή συγκυρία, εντούτοις συνεχίζει την υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος, καθώς πρόσφατα ανακοίνωσε νέα projects άνω των 550 εκατ. ευρώ, ενώ προσεχώς αναμένεται να ξεκινήσει την κατασκευή νέων αιολικών πάρκων στην Εύβοια, έπειτα από την εξαγορά του χαρτοφυλακίου ισχύος 270 MW από την εταιρεία RF Energy. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο έχει και η εκτίμηση του ξένου οίκου ότι οι πιθανότητες για εκτροχιασμό του ελληνικού σχεδίου απεξάρτησης από τον άνθρακα και τη στροφή στις ΑΠΕ είναι ελάχιστες και ότι οι τρέχουσες τιμές πετρελαίου δεν θα είναι μακροπρόθεσμα διατηρήσιμες.

Στα από εδώ και πέρα projects είχε σταθεί κατά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας και ο πρόεδρός της, Γιώργος Περιστέρης, λέγοντας ότι “μόλις πρόσφατα ανακοινώσαμε την επέκταση του επενδυτικού μας προγράμματος στις ΑΠΕ στην Ελλάδα κατά 550 εκατ. ευρώ” και προσθέτοντας ότι το συνολικό ύψος των επενδύσεων που έχει σχεδιάσει και δρομολογεί η ΤΕΝΕΡΓ στην καθαρή ενέργεια στην Ελλάδα υπερβαίνει πλέον το 1,5 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό αφορά το επενδυτικό πρόγραμμα της εισηγμένης τόσο αναφορικά με την καθαρή ενέργεια, όσο και γύρω από τα έργα αποθήκευσης. Τα μισά από τα έργα αυτά αφορούν τα αντλησιοταμιευτικά σε Αμφιλοχία και Αμάρι στην Κρήτη, ενώ τα άλλα μισά τα νέα αιολικά σε Ευβοια και Κ.Ελλάδα.

Σήμερα η εγκατεστημένη ισχύς της ΤΕΡΝΓ διαμορφώνεται σε 1.390 MW, εκ των οποίων τα 607 MW στην Ελλάδα, τα 651 MW στις ΗΠΑ και τα 132 MW στην κεντροανατολική Ευρώπη. Ταυτόχρονα ο όμιλος διαθέτει υπό κατασκευήν ή έτοιμες να κατασκευαστούν στην Ελλάδα νέες μονάδες ΑΠΕ συνολικής ισχύος 548 MW.

Το ενεργειακό προγραμμα της ΤΕΝΕΡΓ δεν εξαντλείται σε αιολικά και projects αποθήκευσης. Εντός του 2020, ξεκινά και το ΣΔΙΤ απορριμμάτων Πελοποννήσου, ύψους άνω των 160 εκατ. ευρώ.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο, 30 Μαΐου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα