DoValue: Στοχεύει σε ρυθμό ανάκτησης 6% το 2024 - Ξεχωρίζει η Ελλάδα

DoValue: Στοχεύει σε ρυθμό ανάκτησης 6% το 2024 - Ξεχωρίζει η Ελλάδα

Η doValue, η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης προβληματικών δανείων της Ιταλίας με παρουσία και στην Ελλάδα μέσω της θυγατρικής της doValue Greece, εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, στοχεύει σε βελτίωση του ρυθμού ανάκτησης των κόκκινων δανείων ύψους 160 δισ. ευρώ που διαχειρίζεται στο 6% από 4%.

Η doValue Greece, με ηγετική θέση στην ελληνική αγορά των credit servicers, δημιουργήθηκε μετά την εξαγορά της Eurobank Financial Planning Services (FPS) από την ιταλική doValue και τη μετονομασία της. Ξεκίνησε με σημαντική προίκα από την FPS που είχε τη μερίδα του λέοντος στη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Μετά την ανάληψη της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου Frontier της Εθνικής Τράπεζας τον περυσινό Ιούνιο, αύξησε τα υπό διαχείριση δάνεια στα 32 δισ. ευρώ.

Η Eurobank και η doValue έχουν συνάψει στρατηγική συμφωνία διάρκειας 14 ετών, βάση της οποίας η τράπεζα αναθέτει στην doValue Greece τη διαχείριση του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων καθώς και τη διαχείριση όλων των δανείων της σε καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών.

 Πέρα από τα χαρτοφυλάκια της Eurobank, η doValue Greece συνεχίζει να διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο Pillar, την πρώτη συναλλαγή μεταβίβασης ρίσκου στην Ελλάδα, τα χαρτοφυλάκια Cairo που ήταν από τις μεγαλύτερες συναλλαγές τιτλοποίησης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και άλλα χαρτοφυλάκια προβληματικών δανείων τρίτων επενδυτών.

Η ιταλική doValue που δημιουργήθηκε μετά την απόσχιση του βραχίονα διαχείρισης κόκκινων δανείων της UniCredit προβλέπει ότι η βελτίωση του ρυθμού ανάκτησης στα κόκκινα δάνεια που διαχειρίζεται θα ενισχύσει τα έσοδα κατά 3% με 4% ετησίως την περίοδο 2022-2024. Αναμένει νέες αναθέσεις διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων γύρω στα 13 με 14 δισ. ευρώ την περίοδο αυτή, σύμφωνα με τον στρατηγικό της σχεδιασμό που ανακοίνωσε την Τρίτη.

Με παρουσία και στην Ισπανία, η doValue, προβλέπει αύξηση των εργασιών της με την Ελλάδα να έχει την καλύτερη επίδοση καθώς αναμένει νέες εισροές κόκκινων δανείων. Όπως ανέφερε, οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάκτησης στην Ελλάδα και τα καλύτερα περιθώρια κέρδους αυξάνουν τη βαρύτητα της χώρας στο συνολικό της χαρτοφυλάκιο. Στοχεύει σε συνολικό μέρισμα τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ την περίοδο 2021-2024, πάνω από τις εκτιμήσεις της αγοράς σύμφωνα με την Citi.